Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Stāstniecības ķēde ir lipīga lieta

Katlakalna Tautas namā notiks jau otrā Lielā stāstu nakts 2017.

Folkloras kopas Rāmupe administratorei Guntai Saulei ir stāsts par to, kā dzima ideja par Lielo stāstu nakti. "Braucām uz stāstnieku pasākumu Kaldabruņā. Kā jau tas notiek, ja garākā ceļā vienā automašīnā sagadās vairāki stāstnieki, sākas stāstīšana. Guntis Pakalns stāstīja par to, kā piedzīvojis 48 stundu garu stāstnieku pasākumu Spānijā. Gandrīz kā maratons. Man tā domā aizķērās, un draugu pulkā izteicu tādu kā jautājumu, kā ideju – diez kurš pirmais Latvijā noorganizēs stāstu nakti?! Visi vienā balsī atbildēja: "Kas tad cits, ja ne Gunta!" Man vairs nebija ko teikt, sapratu, ka jāorganizē vien būs." 

Kāpēc pavasarī? "Ticējumos lasām, ka, gaidot kādu īpašu notikumu, cilvēki neguļ. Ne tikai Jāņu nakti! Tas attiecas uz ziemas saulgriežiem un arī uz Lielo dienu – pavasara saulgriežiem," stāsta G. Saule. "Tieši šajā laikā visā pasaulē ir stāstnieku aprindās zināmais notikums Lielā stāstu diena. Viss simboliski salikās kopā, un 18. martā plkst. 18.00 Katlakalnā pēc Sirmās stundas nosvinēšanas sāksies Lielā stāstu nakts, bet no rīta Daugavmalā varēs sveikt pavasari un svinēt Lielo dienu," stāsta G. Saule un piebilst, ka šajā naktī enerģijas ir daudz un miegs nenāk. Par to varēja pārliecināties pagājušajā gadā, kad vairāk nekā simts interesentu piedzīvoja šo notikumu. Kāds mēdz atnākt vakarā, pakavēties brīdi un atkal pievienoties no rīta. 

Pasākums sadalīts tematiskajās stundās. Vispirms bērni. Varēs gan klausīties, gan stāstīt. "Tas ir liels burziņš, kņada un smiekli." Klātesošie tiks iepazīstināti ar visiem sabraukušajiem stāstniekiem, un starp tiem būs arī Viļņas Folkloras institūta folkloras pētniece Gražina Kadžīte. Pērn pasākums nevilšus sanācis ar starptautisku akcentu, jo Julgī Stalte bija paņēmusi līdz igauņu draugus, kādam bijis paziņa no Norvēģijas, kas arī gribējis stāstīt. 

Jo dziļāka nakts, jo tēmas neparastākas – būs arī spoku un erotiskie stāsti. Gunta Saule pati ir gatava stāstīt visu žanru stāstus. "Stāstniecība ir lipīga lieta. Kad kāds sāk stāstīt, tad jūti, ka ir ko teikt, papildināt. Un tā vieni stāsti velk citus stāstus garā ķēdē, un pats stāstnieks nezina, kur tie aizvedīs," skaidro G. Saule. "Būs arī brīvais stāstnieka krēsls, kurā katrs, kurš jutīs stāstnieka aicinājumu, varēs nākt ar saviem stāstiem dalīties. Arī klausīšanās ir iedvesmojoša nodarbe, daudziem pienāk brīdis, kad gribas kādu stāstu pastāstīt: te tā iespēja būs."

Organizētājus neliek mierā arī doma stāstus apkopot. "Katrs stāstnieks jau pats krāj savus stāstus – vai nu pieraksta, vai tikai dažus vārdus uzmet uz lapiņas. Bet lokālā mērogā saistībā ar Latvijas simtgadi gribam Katlakalna mazā novada vietējos stāstus apkopot. Varbūt iznāks ieraksta disks vai grāmata. Tie būs stāsti, kas attiecas uz novadpētniecību," stāsta G. Saule.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja