Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rundāles pils franču dārzs ieguvis Eiropas Dārza balvu

Pagājušās nedēļas nogalē Rundāles pils baroka stila franču dārzs – ievērojamākais vēsturiskais dārzs Baltijā – ieguva pirmo vietu kategorijā Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība, kurā konkurēja ar Lauteru (Lowther) pils dārzu un Markesakas (Marqueyssac) dārzu (Vezaka, Francija), informēja muzeja pārstāvji.

Dikas pilī Jīhenā, Vācijā, apbalvojumus pasniedza trīs kategorijās: Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība, Kultūrainavas aizsardzība vai attīstība un Laikmetīga parka vai dārza dizains vai koncepcija. Kategorijās kopumā bija izvirzīti deviņi nominanti, kurus izvēlējās 12 starptautiskas žūrijas locekļi. 

Rundāles pils nominācijā tika atzīmēts, ka "Latvijas unikālā baroka dārza visaptveroša un profesionāla atjaunošana bija sarežģīts darbs, kas lielā mērā bija atkarīgs no muzeja darbinieku un brīvprātīgo centības un ieguldījuma". Pils apbūves ansambļa universālā vērtība ir nesaraujami saistīta ar autentiskuma saglabāšanu, uzturot un kopjot ēkas un teritoriju atbilstoši kultūras mantojuma saglabāšanas prasībām. 

"Šī balva mūsu muzejam ir īpaši nozīmīga vairāku aspektu dēļ. Pirmkārt, tas ir Rundāles dārza novērtējums Eiropas līmenī, ko veikusi starptautiska žūrija. Otrkārt, pieteikumu balvai pēc savas iniciatīvas izvirzīja Beklera fonds Vācijā. Tātad atzinības ierosinātājs bija ar muzeju nesaistīta organizācija. Treškārt, ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji kā brīvprātīgie ir piedalījušies Rundāles dārza ierīkošanas un uzturēšanas talkās, tāpēc šo balvu var uzskatīt par atzinību ikvienam no viņiem," ar gandarījumu atzīst Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse.

 Eiropas Dārza balva tiek pasniegta kopš 2010. gada, līdz 2019. gadam to saņēmuši 93 uzvarētāji no 15 valstīm. Viņu vidū ir tādi UNESCO Pasaules mantojuma objekti kā Monseratas pils un parks Sintrā (Portugāle), Loršas abatija (Vācija), Pēterhofas pils Sanktpēterburgā (Krievija), Kjū Karaliskais botāniskais dārzs (Lielbritānija), Šomontas pils un tās Starptautiskais Dārzu festivāls (Francija). Balvu saņēmušas arī organizācijas, piemēram, Karaliskā dārzkopības biedrība (Lielbritānija), un tādas pilsētas kā Malme (Zviedrija), Kopenhāgena (Dānija) un Ķelne (Vācija), kas pārliecinoši strādā ilgtspējīgas un videi draudzīgas pilsētu attīstības un klimata adaptācijas virzienā.

Eiropas Dārza balvu (European Garden Award) organizē Eiropas Dārzu mantojuma tīkls un fonds Schloss Dyck. Eiropas Dārzu mantojuma tīkls (European Garden Heritage Network) ir organizācija, kas nodibināta 2003. gadā Ziemeļreinā-Vestfālenē, Vācijā. Tā sniedz dažādus pakalpojumus, veicina starptautisku dārzu cienītāju interesi par parkiem un dārziem partnervalstīs un ir profesionāli atzīta kā kompetenta un atraktīva partnerorganizācija profesionālai apmaiņai un sadarbībai dažādos projektos, kuros iesaistījušies vairāk nekā 200 partneri no 15 Eiropas valstīm. Fonds Schloss Dyck (Stiftung Schloss Dyck) ir dibināts 1999. gadā Dikas pilī Jīhenā, Vācijā, lai saglabātu un attīstītu to kā Dārzu mākslas un ainavu dizaina centru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja