Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Robota NaoMi rezidences Kontakt/Ligzda noslēgums RIXC galerijā

Šo sestdien, 19. jūnijā, plkst. 14 RIXC galerijā notiks robota NaoMi rezidences Kontakt/Ligzda noslēguma pasākums, kuram varēs sekot līdzi arī tiešraidē platformā Zoom, informēja RIXC preses un informācijas koordinatore Līva Siliņa.

Rezidencē, ko organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar Gētes Institūtu Rīgā, maija beigās ieradās robots NaoMi, lai no latviešu māksliekiem Laimas Graždanovičas un Jurģa Petera mācītos, kā rūpēties par dzīvām būtnēm un kontrolēti izperētu putnu olas. Noslēguma pasākumā mākslinieki iepazīstinās ar projekta rezultātiem un centīsies atbildēt, vai mākslīgajam intelektam izdevās kļūt par jaunas dzīvības līdzradītāju.

Rezidences ideja abiem māksliniekiem radās, domājot par cilvēku neviennozīmīgajām attiecībām ar mākslīgo intelektu un robotizāciju. No vienas puses bailes no nākotnes, kurā robotizācija būs atņēmusi cilvēkiem darbu, bet no otras puses – vīzija par futūristiku sabiedrību, kurā robotu darbaspēka rezultātā cilvēks beidzot ir brīvs.

Kopš 2020. gada vasaras NAO roboti GAIA un NaoMi ceļo pa Eiropu un apgūst daudzas jaunas prasmes – un tādā veidā arī veicina un pilnveido Eiropas programmētāju un mākslinieku savstarpējo sadarbību tīklu. 

Ceļojuma maršruts katru robotu ir aizvedis uz savu pusi, tādējādi tā sākumpunktā viņi atgriezīsies ar atšķirīgām prasmēm - kamēr GAIA Rietumeiropā mācījās boksēties un spēlēt futbolu, NaoMi Austrumeiropā tika programmēts radīt mākslas darbus ar rakstāmmašīnu.

Ja ar pandēmiju saistītā situācija pieļaus, vairāk nekā gadu ilgušā projekta galīgais rezultāts tiks prezentēts projekta Generation A=Algorithmus noslēguma festivālā Drēzdenes Higiēnas muzejā 2021. gada novembrī, klātesot visiem projekta dalībniekiem un Vildavas Tehniskās universitātes RoboticLab.

Vairāk: rixc.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja