Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Pasniegs latgaliešu kultūras balvu Boņuks

Boņuks nav tikai labi zināmais puika no Jāņa Streiča filmas Cilvēka bērns. Boņuks ir arī latgaliešu kultūras balva, kas šogad tiks pasniegta jau ceturto gadu. Izvērtējot kultūrā paveikto, latgaliešu keramiķu veidotā māla statuete nonāk to latgaliešu rokās, kas aizvadītajā gadā devuši vērtīgu ieguldījumu mūzikā, literatūrā un sabiedrībā.

Paši latgalieši ir pārliecināti - Boņuks ir vajadzīgs ne tikai viņiem, bet visai Latvijai, jo parāda, ka kultūra Latgalē ir dzīva!   Latgaliešu kultūras Gada balvas Boņuks 2011 svinīga pasniegšanas ceremonija norisināsies 26. februārī Rēzeknes kultūras namā. Šogad balvas tiks pasniegtas un nominanti apbalvoti 24 Boņuka kategorijās par pagājušajā gadā mūzikā, literatūrā, sabiedrībā un kultūrā nozīmīgiem darbiem. Boņuka nominācijā Gada cilvēks izvirzīti Gunārs Igaunis, Arnis Slabožaņins, Andris Slišāns, Juris Viļums un Jānis Streičs. Labākā pasākuma/ projekta nominācijā izvirzīti festivāls Muzykys Skrytuļs 2011, TILRA projekts, ko realizē Rēzeknes Augstskola, režisora Edgara Blinova filma Latgolys laikadečs, mīlas aiļu un dziesmu festivāls Upītes Uobeļduorzs, Latgales Studentu centra grāmata Es saku, tu saki. Puosokys par krīzi, kā arī projekts Latgalīšu Domino. Latgaliešu kultūras masu medija nominācijā izvirzīts Latgales Radio, Latgaliešu kultūras gazeta (portāls Lakuga.lv), žurnāls Katoļu Dzeive, Latgales reģionālā televīzija.Nominācijā Gada amatnieks izvirzīts tautas mūzikas instrumentu darbnīcas saimnieks Gunārs Igaunis, podnieks Andris Ušpelis, podnieks Pēteris Gailums, tautas tērpu meistare Marika Zeimule un amatnieks Ēriks Kondrāts. Nominācijā Labākā publicitātes akcija latgaliešu kultūrā šogad izvirzīta mācību filma Latgales kultūras mantojums,_ Zelta Zivtiņas _reklāma latgaliešu valodā ar Romualda Ancāna piedalīšanos, Latgales Studentu centra grāmata Es saku, tu saki. Puosokys par krīzi, kā arī Saeimas deputātu Gunāra Igauņa un Jura Viļuma deputāta zvēresta nodošana latgaliešu valodā.

Uz Labākās dziesmas godu šogad pretendē Anša Ataola Bērziņa Cārmyukša, grupa Dabasu Durovys ar dziesmām Grāku fani un Trešais pagarynuojums, grupas Krampis dziesma Kuopu kolnā, kā arī Vīteri ar Avīšu kūks. Nominācijā Labākais izdevums/ grāmata izvirzīta Antona Slišāna grāmata Labi ka labi, Latgales Studentu centra izdotā grāmata Es soku. Tu soki. Puosokys par krīzi, rakstntnieka Raibo Suņa stāstu krājums Pyrma syltī, Valentīna Lukaševiča Bolti burti un Līgas Seikstas Herbārijs aba sīna nikaida.

Par ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā Gada balva Boņuks tiks pasniegta radio raidījuma Latgolys vuords ilggadējam vadītājam Bronislavam Spridzānam un folkloras kopas Rikova ilggadējai vadītājai Janīnai Mičulei.

Viss nomināciju saraksts lasāms www.lakuga.lv.

Latgaliešu kultūras Gada balvas Boņuks 2011 pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies svētdien, 26. februārī plkst. 17 Rēzeknes kultūras namā, uzstāsies jauni un jau labi zināmi latgaliešu mākslinieki – Laura Bicāne, Rikši, duets Inga un Normunds, kā arī citi. Ceremoniju vadīs grupas Dabasu Durovys solists Arnis Slobožaņins un rakstnieks Oskars Orlovs jeb Raibīs Suņs.

Latgaliešu kultūras Gada balvai Boņuks vērtēšanai šogad tika iesniegti vairāk nekā 150 kultūras notikumi un cilvēki. Žūrijas godā šogad bija Valentīns Lukaševičs, Ilga Šuplinska, Dainis Mjartāns, Aigars Runčis, Valdis Labinskis, Mareks Gabrišs, Māris Lāpāns, Alvis Bernāns, Kristaps Rasims, Tenis Bikovskis, Gunārs Indričans, Guntra Kuzmina, Guntis Rasims, Normunds Liepiņš, Jaroslavs Poļakovs, Edīte Husare, Juris Vucāns, Anna Briška, Anna Rancāne, Angelika Juško-Štekele, Ilze Sperga, Dainis Platacis, Jānis Riučāns, Veronika Dundure, Guntars Račs, Artūrs Uškāns.

Latgaliešu kultūras Gada balvu Boņuks rīko biedrība Kukuži, Latgales etnokultūras centrs, biedrība Latgaļu Sāta, Latgolys Saeima, Latgales Studentu centrs, Latgales Producentu grupa, LatBLUL, Rēzeknes pilsētas dome un Rēzeknes novada pašvaldība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja