Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Novembra sākumā norisināsies simpozijs Žanim Lipkem – 120

No 2. līdz 8. novembrim, atzīmējot Latvijā zināmākā cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 120. dzimšanas dienu, norisināsies simpozijs ar plašu programmu. Nedēļas laikā memoriālā tiks prezentēta grāmata Lipke’s List (Lipkes saraksts), atklāta Diānas Dimzas-Dimmas izstāde Mājvieta, kā arī prezentēta virtuālās realitātes pieredze Lipkes bunkurs – pirmais šāda veida projekts Latvijas muzejos. Simpozija ietvaros norisināsies starptautiska konference Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Nedēļas nogalē notiks Jāņa Znotiņa režijā tapušās izrādes bērniem un vecākiem Puika ar suni, informēja muzeja pārstāve Elza Lāma.

Simpozija mērķis ir Žaņa Lipkes 120. jubilejas gadā pievērst sabiedrības uzmanību pilsoniskās drosmes un līdzdalības tēmai, kā arī iezīmēt Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra Drosmes māja izveides plānus. Godinot Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, pasākumu programma norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Grāmatas Cilvēkglābējs Žanis Lipke ievadā memoriāla dibinātājs Māris Gailis raksta: "Latviešu sabiedrībā Žaņa Lipkes vārds it kā zināms, taču nav bieži minēts. Domāju, ka izceļot Lipkes fenomenālo darbību un citu glābēju stāstus, varētu mēģināt parādīt medaļas otru pusi – to, ka starp latviešiem, kā jebkurā tautā, ir bijuši ne tikai nelieši, bet arī svētie. Tādējādi Lipkes muzejs kļuva arī par latviešu lietu – Žanis Lipke bija latvietis, kura stāsts jāizstāsta mums pašiem."

Uz visiem simpozija notikumiem ir iepriekš jāreģistrējas, rakstot e-pastu uz [email protected], vai zvanot pa tālruni (+371 67202539). Vietu skaits ir ierobežots.  

Simpozijs sāksies pirmdien, 2. novembrī, Žaņa Lipkes memoriālā ar  ar grāmatas Lipke’s List atvēršanu un lasījumiem. 2018. gadā iznākušās grāmatas Cilvēkglābējs Žanis Lipke tulkojums Lipke’s List pirmo reizi angliski lasošai auditorijai piedāvā rakstu un atmiņu apkopojumu par Žaņa un Johannas Lipkes izvērsto ebreju glābšanas darbu nacistu okupācijas gados Latvijā.

Otrdiena, 3. novembrī, tas turpināsies ar Diānas Dimzas-Dimmas izstādes Mājvieta atklāšanu. Izstāde veidota, atsaucoties un mazāk zināmajiem, bet precīzi dokumentētajiem cilvēkglābšanas pieredzes stāstiem 2. pasaules kara laikā un ikdienas māju pieredzi šodienas Latvijas ikdienā.

Māksliniece sasaista māju zaudējumu, cilvēka nespēju atrast mājvietu ne vien ar kara vēsturi, bēgļu gaitām, ebreju bērnu glābšanas mēģinājumiem, bet arī ar aktuālo pieredzi, kad daļa sabiedrības turpina dzīvot šaurās telpās, daudzdzīvokļu namos. Īpaši pandēmijas laikā, kad katrs centās atrast vietu, kurai jūt piederību, var būt netraucēts, bet citus vajāja vientulība un nemiers, mājvietas un patvēruma tēma ieguva jaunu aktualitāti. Skaudri iezīmējās atšķirīgā dzīves telpas pieredze – vieniem lauku mājas, iespēja pamest blīvi apdzīvot pilsētu; citiem – ikdienas pieredze dzīvoklī cieši trinoties vienam ap otru, bezdarbs. Neviens no šiem pagaidu stāvokļiem, protams, nav salīdzināms ar gadiem ilgām bailēm tikt atklātam un pamanītam. Tie, kuri slēpni pameta pārāk ātri, savu izdzīvošanas hroniku nespēja dokumentēt. Izdzīvo tas, kurš māk sēdēt nekustīgi, bet kura prātu aizpilda domu pasaule.

Trešdien, 4. novembrī, simpozijā notiks jauno mediju mākslinieku (Ieva Vīksne, Līga Vēliņa, Kaspars Lēvalds, Lauris Taube) radītā Lipkes bunkura virtuālās realitātes pieredzes atklāšana.

Pēc Žaņa un Johannas Lipkes jaunākā dēla Zigfrīda Lipkes – Ziga – skiču burtnīcā atrastās vienīgās pagrīdes telpas skices memoriālā ir apskatāma bunkura fiziskā rekonstrukcija, kurā var ielūkotiesLipkes bunkura tikai no augšas. Ar mērķi rast spilgtāku pieredzi un dziļāku izpratni, sadarbībā ar jauno mediju mākslinieku grupu tapusi  virtuālās realitātes versija. 3D virtuālās realitātes brilles ar vizualizāciju, skaņas un gaismu palīdzību ļaus piedalīties interaktīvā stāstā – nokļūt slēptuves šaurajā pagrīdes telpā zem Lipkes ģimenes malkas šķūņa Ķīpsalā, uzzināt par dramatisko notikumu vēsturisko fonu un ielūkoties Žaņa un Johannas Lipkes izvērstajā vajāto cilvēku glābšanas pagrīdes darbībā. Lipkes bunkurs ir pirmais šāda mēroga virtuālās realitātes pieredzes projekts muzejā Latvijā.

Ceturtdien, 5. novembrī, Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrā Kalpaka bulvārī 4 norisināsies Latvijas Universitātes un Žaņa Lipkes memoriāla konference Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei – Žanim Lipkem 120.

Sadarbībā ar LU Filozofijas un socioloģijas institūta lietišķo pētniecības projektu MemoTours  Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu, konference pievērsīsies praktiskiem un teorētiskiem holokausta memoriālās kultūras jautājumiem Latvijā. Īpaša uzmanība konferencē tiks pievērsta Žaņa Lipkes memoriāla sociālekonomiskās ietekmes izvērtējumam tā pirmajā darbības desmitgadē un ļaus iesaistīties diskusijā par pilsoniskās izglītības un sabiedrības integrācijas tēmām, saistībā ar memoriāla iecerētā izglītības centra Drosmes māja izveidi.

Piektdien, 6. novembrī,  Žaņa Lipkes memoriālā notiks jauniešu videofilmu skate Ko man nozīmē drosme?, filmas The Last Laugh demonstrēšana, sarunas par drosmi, humoru un sensitīvām tēmām.

Priekšstats par to, kas ir pilsoniski aktīva pozīcija – kas ir drosme, sabiedrībā nemitīgi mainās. Ar skatu uz Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra Drosmes māja izveides ieceri, savu aktuālo versiju par drosmi īsu videofilmu formātā piedāvās jaunieši. Vakara turpinājumā klātienē un tiešsaistē norisināsies sarunas par drosmi un humoru ar sabiedriski aktīvu cilvēku dalību.

Sestdien un svētdien muzejā notiks sietspiedes darbnīcas ar Diānu Dimzu-Dimmu, virtuālās realitātes pieredze jauno mediju mākslinieku pavadībā un Jāņa Znotiņa režijā tapušo Istabas teātra izrādes bērniem un vecākiem Puika ar suni seansi. Pēc Ineses Zanderes grāmatas bērniem Puika ar suni motīviem tapusī izrāde būs neticams piedzīvojumu stāsts par varonīgu puiku, kurš kopā ar savu ģimeni un suni paveica brīnumu, izglābjot daudzu cilvēku dzīvības. Izrāde paredzēta bērniem no 6 gadu vecuma.

Jau iepriekš ziņots, ka 30. septembrī svinīgā ceremonijā Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone saņēmusi Vācijas Federatīvās Republikas ordeņa Par nopelniem Nopelnu krustu ar lenti. Tas ir visaugstākais apbalvojums, kuru Vācija piešķir par ieguldījumu sabiedrības labā.

Simpozijs Žanim Lipkem – 120 tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latvijai – 100 atbalstu.

Plašāka informācija: www.lipke.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja