Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Notiks starptautisks simpozijs Pazudis (un atrasts) arhīvā

23. martā no plkst. 11 līdz 19 Rīgas mākslas telpā laikmetīgās mākslas izstādes Pazudis arhīvā ietvaros risināsies starptautisks simpozijs Pazudis (un atrasts) arhīvā, kurā uzstāsies astoņi lektori – nozares profesionāļi, kas uzmanības centrā izcels kļūdu, pārrāvumu un naratīvu daudzveidību, kurus var atklāt, izmantojot laikmetīgās mākslas arhīvus, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Alise Ziemule. 

Simpozijs pulcēs ārvalstu un vietējos teorētiķus un māksliniekus, kuri aicināti pārdomāt arhivēšanas un kolekciju veidošanas stratēģijas un principus, atklājot kontekstu, kādā rodas nepieciešamība veidot arhīvus. Vairāk nekā jebkad agrāk mākslinieki un kuratori izmanto arhīvu savā darbībā, atklājot nezināmas vai aizmirstas detaļas un veidojot alternatīvus stāstus. Taču rodas jautājums – kā atrašanās vienā un tajā pašā arhīva un vēstures laiktelpā ietekmē dažādos naratīvus? Kā skatīšanās vēsturē (izmantojot arhīvu) var ietekmēt pašreizējo realitāti? Vai arhīvā var atrast pāridarījumu, maldīšanās un kļūdu pēdas, vai tās var veiksmīgi paslēpt starp mapēm? 

Teorētiķe un rakstniece Vesna Madzoski stāstīs par Eiropas laikmetīgas mākslas biennāles Manifesta arhīvu un secinājumiem, kas radušies arhīva pētniecības rezultātā, savukārt irāņu mākslinieks Ehsan Fardjadnija pievērsīsies dāņu, franču un britu televīzijas arhīviem, kuros parādās ziņas par pirmajiem emigrantiem un viesstrādniekiem pēc Otrā pasaules kara. Living Art Museum Reikjavīkā direktore Torgerdura Olafsdotira un kolekcijas glabātāja Bekija Forsita pārskatīs muzeja veidotā arhīva veidošanās stratēģijas, savukārt video māksliniece Margarita Novikova no Maskavas stāstīs par video arhīva projektu Putschyourself. Māksliniece Lia Perjovči, kas izveidojusi laikmetīgās mākslas arhīvu un Mākslas analīzes centru Rumānijā, pievērsīsies savai praksei arhīva veidošanā un tā pielietojamībai. Poļu pētnieces Jagna Levandovska, Marika Kuźmiča stāstīs par fonda Arton Foundation praksi, kas pēta un uzkrāj arhīvu par poļu avangarda mākslas parādībām. 

Simpozija kuratori: Inga Lāce un Andra Silapētere  (LLMC)

Pasākums notiks angļu valodā, iepriekš piesakoties tā apmeklējums ir bez maksas. Pieteikšanās uz e-pastu: [email protected] līdz 22. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja