Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Notiks LU Rakstu mājas Spāru svētki

Ceturtdien, 21. martā, plkst. 12.00 notiks Latvijas Universitātes LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas Spāru svētki, informēja LU pārstāvji.

Svinīgajā pasākumā, uz kuru aicināts ikviens interesents, piedalīsies LU rektors profesors Indriķis Muižnieks, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents un LU Padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, RERE Būve tehniskais direktors Jevgēņijs Ņesterovičs un Eiropas Investīciju bankas (EIB) pārstāve Marina Ismaila. Par Spāru svētku tradīciju ievērošanu rūpēsies LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Janīna Kursīte. Pēc svinīgās spāru vainaga pacelšanas Rakstu mājas korē sekos Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra koncerts un neformālas sarunas Zinātņu mājas ātrijā.

Tāpat kā Zinātņu māja, Rakstu māja ir daļa no LU Akadēmiskā centra otrā attīstības posma. LU attīstības plāns paredz, ka Akadēmiskajā centrā Torņakalnā atradīsies gandrīz visas fakultātes. Tāpat kā jau esošajās ēkās – Zinātņu mājā un Dabas mājā -, arī Rakstu mājas būvniecības procesā tiek izmantoti materiāli un tehnoloģijas, kas nodrošinās ēkas ilgtspēju, efektīvu apsaimniekošanu un palīdzēs LU doties “zaļās universitātes” virzienā. Ēkā būs daudz dabiskā apgaismojuma, telpas tiek veidotas maksimāli ergonomiskas, tajā top daudz publisko telpu, kur pulcēties studentiem, rīkot tikšanās, pasākumus utt.

Ēkas astoņos stāvos darbosies vairāki institūti, LU bibliotēka, Biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs, fakultātes, LU Kultūras centrs un amatiermākslas kolektīvi. Dejotājiem paredzēta treniņu telpa 200 kvadrātmetru platībā. Ieplānota apaļa meditācijas telpa, ēkā būs izvietota brīvpieejas bibliotēka. Rakstu mājā, kas būs lielākā Akadēmiskā centra ēka, būs divi ātriji, ap kuriem norisināsies universitātes studentu, darbinieku un apmeklētāju sociālā dzīve. Daļa no Rakstu mājas būs publiski pieejama, līdzīgi kā esošās ēkas. Liela daļa no Latvijas nacionālā mantojuma, kas ir LU rīcībā, būs atrodama tieši Rakstu mājā.

"Rakstu māja mūsu saimē ir ļoti gaidīta. Jau nākamajā studiju gadā arī humanitāro un sociālo zinātņu studentiem un zinātniekiem būs iespēja studēt un strādāt mūsdienīgās un iedvesmojošās telpās, veidot starpdisciplinārus pētījumu projektus, īstenot inovatīvas idejas, izmantot sporta un atpūtas zonas. Universitātei arī būs ieguvumi – ēkas energoefektivitāte samazinās komunālos izdevumus, nebūs aizvien vairāk jāinvestē remontos. Rakstu māja nodrošinās visiem tās apmeklētājiem nepieciešamo vides pieejamību. Ieguldījumi jaunas ēkas būvniecībā ilgtermiņā, pat neraugoties uz politisko krīžu un inflācijas radīto sadārdzinājumu, ir daudz efektīvāki, videi un ēkas izmantotājiem draudzīgāki, nekā centieni pielāgot akadēmiskajam darbam vecas celtnes, kuras sākotnēji projektētas pavisam citiem mērķiem,” saka LU rektors prof. Indriķis Muižnieks.

Rakstu mājas būvniecība sākās 2021. gada nogalē. Par spīti izaicinājumiem un būvniecības sadārdzinājumam, kas radušies Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī un karadarbības rezultātā, pērnā gada izskaņā LU un ēkas būvnieks, Pilnsabiedrība RERE BMV, vienojās par Rakstu mājas nodošanu ekspluatācijā 2025. gadā. Projektā ņemts vērā arī LU saimes ierosinājums palielināt ēkas kvadratūru līdz 28 700 kvadrātmetru plānoto 26 000 kvadrātmetru vietā. Kopējās projektēšanas, būvniecības un autoruzraudzības izmaksas sasniegs 47,8 miljonus eiro.

Rakstu māju LU finansē, izmantojot 2017. un 2018. gadā piešķirtos Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Padomes attīstības bankas finansējumu attiecīgi 30 un 11,5 miljonu eiro apmērā. Turpmākai LU Akadēmiskā centra attīstībai šobrīd aktīvi notiek finansējuma piesaiste. Galvenie finansējuma avoti būs starptautiskās finanšu institūcijas, Eiropas Savienības fondi, citi valsts un publiskā sektora atbalsta mehānismi, kā arī publiskā un privātā partnerība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja