Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meklē mūsdienu Krišjāņus Baronus, kas vēlas noiet daļu no Dainu tēva mērotā ceļa no Tartu līdz Dundagai

Šogad par godu Krišjāņa Barona 185. jubilejai pēc K. Barona muzeja aicinājuma Imanta Ziedoņa muzejs sācis projektu Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu. Viens no būtiskākajiem notikumiem projektā ir K. Barona ceļa no Tartu līdz Dundagai atkalnoiešana, tādēļ Ziedoņa muzejs meklē radošus cilvēkus, kuri gribētu būt mūsdienu Krišjāņi Baroni un veikt kādu no šī ceļa posmiem, informēja projekta veidotāji.

Iedvesmojoties no K. Barona sarakstītās ģeogrāfijas grāmatas Mūsu Tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti un 1859. gadā K. Barona veiktā gājiena caur mūsdienu Latvijas un Igaunijas teritoriju, tapis vairāk nekā 700 kilometru garš pārgājiena maršruts no Tartu (Igaunijā) līdz Kurzemes pilsētai Dundagai. Lai kājāmgājējiem būtu iespēja šo vēsturisko maršrutu veikt mūsdienās, muzeja komanda ir izpētījusi 19. gadsimta kartes, K. Barona atmiņas par šo gājienu, un kopā ar karšu izdevniecību Jāņa sēta ir izveidota mūsdienu maršruta karte.

"Aktualizējot Krišjāņa Barona personības devumu latviskās identitātes veidošanā, mūsu mērķis ir šo ceļu noiet un izveidot kultūrvēsturisku, kultūrvietām bagātu pārgājiena maršrutu. Aicinām cilvēkus pieteikties, lai veiktu kādu no ceļa posmiem un reizē pastāstītu par Igaunijas un Latvijas dabu, cilvēkiem, vietām mūsdienās," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Ziedoņa muzeja komandai ir pieredze gājienu ar lielu cilvēku skaitu organizēšanā, taču šoreiz plānots, ka ceļu gājēji veiks pa vienam vai pāros. Katram mūsdienu Baronam būs vairāki uzdevumi – atrast savas īpašās vietas ceļā, vērot dabu, iemūžināt ceļu fotogrāfijās un izveidot nelielu sava ceļa posma aprakstu. Daži no mūsdienu Baroniem jau ir izvēlēti – Renārs Kaupers būs viens no pirmajiem mūsdienu Baroniem, kurš savu ceļa posmu veiks Igaunijā. Godinot saldumu ražotāja Laima 150. gadus, vienu ceļa posmu veiks arī Orkla Latvija priekšsēdētājs Toms Didrihsons. Savu ceļa posmu jau izvēlējusies arī lībiete Julgī Stalte, Tartu latviešu biedrības vadītāja Ilze Salnāja-Verva, bankas Blue Orange komanda un rakstniece Laima Kota ar vīru, turku dzejnieku Ahmetu Kotu.

Gājiens sāksies 21. augustā no Tartu universitātes vēstures muzeja un noslēgsies 20. septembrī pie Dundagas pils. Līdz 19. jūlijam Ziedoņa muzeja mājaslapā pieejama pieteikumu anketa, lai kļūtu par mūsdienu Baronu. Katrs mūsdienu Barons veiks no 5 līdz pat 40 kilometriem garu ceļa posmu. Gājienam noslēdzoties, mūsdienu Baronu acīm tiks nofiksēta mūsdienu Latvijas un Igaunijas kultūrainava, tādējādi godinot Krišjāni Baronu un viņa devumu Latvijas kultūrā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja