Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Maija beigās Latvijas Nacionālais vēstures muzejs izbeigs darbību pagaidu telpās Brīvības bulvārī 32

Pēc 31. maija apmeklētājiem būs slēgtas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju un izstāžu telpas Rīgā, Brīvības bulvārī 32, jo muzejs uzsāks atgriešanos savā vēsturiskajā mājvietā Rīgas pilī. Vasaras mēnešos līdzšinējās telpās notiks pagaidu ekspozīciju demontāža un krājuma priekšmeti tiks nogādāti LNVM krātuvē Pulka ielā 8.

Tā dēvētā Saktas māja devusi muzejam pajumti veselus desmit gadus, – līdzās pagaidu apstākļiem pielāgotajai ekspozīcijai tajā izveidotas daudzas nozīmīgas izstādes (tai skaitā vērienīgās Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens, valsts simtgadei veltītā muzeju kopizstāde Latvijas gadsimts un citas), rīkoti plaša spektra pasākumi, viesos uzņemti valstu vadītāji un karaļnamu pārstāvji, bet ikdiena un valsts svētki vadīti kopā ar tūkstošiem ieinteresētu Latvijas vēstures izzinātāju.

LNVM atgriešanās Rīgas pils kastelas atjaunotajā daļā iedalīta trīs posmos: iepazīšanās (2024. gada rudens), iekārtošanās (2025. gada pirmā puse) un atklāšanās (no 2025. gada rudens).

Pirmajā posmā šī gada rudenī apmeklētājiem tiks piedāvāts iepazīt restaurētās pils unikālās telpas, toskait velvju pagrabu, kapelu, ēdamzāli jeb remteri, un apskatīt vairākas ekspresizstādes: vienā varēs aplūkot restaurācijas darbu un arheoloģiskās izpētes laikā iegūtos atradumus – pils dažādu posmu vēstures lieciniekus, savukārt citā ar fotogrāfiju starpniecību būs iespēja salīdzināt, kādas pārvērtības nesenā rekonstrukcija un restaurācija ienesusi pils kastelas D korpusā. Patstāvīgi izzināt pils telpas piedāvās īpašs apskates maršruts. Tāpat muzejs aicinās uz ekskursijām, nodarbībām, lekcijām, rīkos Lāčplēša dienas un valsts svētku atzīmēšanas pasākumus un citas norises, par kurām detalizētāk muzejs informēs, sākot rudens sezonu.

2025. gada pirmajā pusē notiks ekspozīciju Livonijas pilis, Rīgas pils vēsture, Sakrālā māksla un Straumējot laiku iekārtošana, lai gada nogalē muzejs varētu pilnībā atklāties jaunā, mūsdienīgā veidolā.

Muzejs atgādina, ka gan vasarā, gan turpmākajos mēnešos darbu turpina pārējās LNVM darbības vietas – Tautas frontes muzejs Vecrīgā un Dauderi Sarkandaugavā.

LNVM Dauderos (Zāģeru ielā 7) saturīgai atpūtai atvērta 19. gadsimtā celtā villa, kuras vēsture, dažādie saimnieki un atšķirīgās funkcijas ir spilgti liecinieki kultūras uzplaukumam, straujām varas režīmu maiņām, lūzumiem un kara postam, kā arī attieksmei pret kultūras mantojumu. Dauderu dārzs, ko projektējis ainavu arhitekts Georgs Kūfalts, ir lieliska vieta ģimeniskai atpūtai, īpaši vasarā. Dauderos tiek piedāvātas ekskursijas un nodarbības gan ekspozīcijā, gan dārzā, dažādu jomu speciālistu veidotas lekcijas par tēmām, kas saistītas ar Dauderiem, kā arī citi pasākumi.

LNVM Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15) ir Latvijas jaunāko laiku vēstures liecību krātuve – unikālu priekšmetu un dokumentu kopums par Trešo atmodu, kuras dzinējspēks bija Latvijas Tautas fronte. Muzejā var iepazīties ar dokumentiem, fotogrāfijām, kinohronikām, kas ataino Atmodas laika vēsturiskos procesus, notikumus un dalībniekus. Ekspozīcija iekārtota ēkā, kurā savulaik darbojās Tautas fronte, tajā saglabāta 1980.–90. gadu stilistika. Muzejā notiek regulāri pasākumi, kā arī ar nozīmīgu notikumu jubilejām saistītas diskusijas, tikšanās u. c.

LNVM arī atgādina, ka no jebkuras vietas pasaulē un jebkurā laikā ir pieejami plašie eMuzeja – LNVM virtuālo resursu vietnes – krājumi (emuzejs.lnvm.lv). Vairāk nekā 160 fotogalerijas ar muzeja krājuma priekšmetiem, pāri par 100 audio un video ierakstiem – muzeja rīkotie semināri, diskusijas un konferences, videostāsti un lekcijas. Vietnē skatāmi arī speciālistu pētījumu rezultāti, kas izklāstīti vienkāršā, populārā valodā. Resursus iespējams viegli atrast ar meklētāja un atslēgvārdu palīdzību, skatīt, lasīt, lejupielādēt, bet katrs apmeklētājs ir aicināts patstāvīgi papildināt atmiņu stāstu platformu Gadsimta stāsti un vēsturisko fotogrāfiju vākumu Gadsimta albums.

Arī muzeja virtuālajās mājās – mājaslapā, sociālajos tīklos Facebook, X un Instagram vienmēr tiek publicēta jaunākā informācija par aktuālajām norisēm muzejā.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja