Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas Nacionālā bibliotēka piedāvā sarunu un grāmatu par barikādēm

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ir gaidāmi nozīmīgi barikāžu gadadienai veltīti notikumi – 12. janvārī paredzēta Saruna pie melnajām klavierēm, un tajā pašā vakarā tiks atvērta konferences X stunda. Barikādēm 30 grāmata

Barikāžu 31. gadadienas priekšvakarā, 12. janvārī plkst. 17, tiešraidē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zāles būs iespējams sekot līdzi Sarunai pie melnajām klavierēm. Pasākumā satiksies trīs paaudžu pārstāvji, no kuriem katrs barikāžu notikumus pieredzējis un pētījis citādi. Galarezultāts tam ir trīs jaundarbi – divas grāmatas un filma –, kas detalizēti caur vēstures faktiem un emocionāliem cilvēkstāstiem aktualizē 1991. gada janvāra notikumu būtisko nozīmi Latvijas valsts neatkarības atjaunošanā. 

Pārraidi varēs skatīties sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, LNB mājaslapā, kā arī LNB un 1991. gada barikāžu muzeja Facebook lapā.

Sarunā piedalīsies grāmatas Latvijas Tautas fronte barikādēs autors Romualds Ražuks, spēlfilmas Janvāris režisors Viesturs Kairišs un konferences X stunda. Barikādēm 30 grāmatas redaktors Augusts Zilberts. Sarunu vadīs Valsts prezidenta padomniece Sarmīte Ēlerte. Pie klavierēm – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Ventis Zilberts. Muzikālo noformējumu papildinās operdziedātājs Jurģis Marcinkevičs.

Pasākuma nosaukumā ietverta atsauce uz Sanāksmi pie melnajām klavierēm 1991. gada 12. janvārī. Tas bija brīdis, ka Latvijas tautas frontes Domes sēdes starplaikā Latvijas Universitātes Lielajā aulā pie tur esošā melnā flīģeļa sapulcējās tautas frontes valdes locekļi, lai lemtu par barikāžu norisi – stratēģiski svarīgu objektu aizsardzības pasākumiem galvaspilsētā un novados.

Grāmata Latvijas Tautas fronte barikādēs (2021) ir uzskatāma par pirmo zinātnisko pētījumu, kurā sistemātiski un skaidri atspoguļoti 1991. gada janvāra krīzes cēloņi un norišu hronoloģija to aktīva dalībnieka, barikāžu laika Latvijas Tautas frontes (LTF) priekšsēdētāja Romualda Ražuka skatījumā. 

Publikācijā līdzās personiskām atmiņām un laikabiedru intervijām autors apkopojis dokumentālas liecības par to, ka gatavošanās barikādēm bija rūpīgi plānots process. Tas sākās uzreiz pēc 1990. gada 4. maija, un aprakstāmais periods noslēdzas ar 1991. gada augustu, kad Latvijas valsts neatkarība tika pasludināta de jure. Vienlaikus grāmatā ir detalizēti analizēts LTF pieņemtais rīcības plāns "X stundai".

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris vēl top un pirmizrādi piedzīvos 2023. gada janvārī. Tas ir autobiogrāfisks stāsts par divdesmit dienām jauna cilvēka dzīvē 1991. gada janvārī Rīgā. Galvenais varonis – astoņpadsmit gadus vecais students Jazis – starp izklaidi kopā ar draugiem tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. "Janvāris ir personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība un kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi," saka režisors Viesturs Kairišs. 

Īsi pirms barikāžu 31. gadadienas Latvijas Nacionālā bibliotēka ir izdevusi konferences X stunda. Barikādēm 30 grāmatu. Tajā apkopots bagātīgs satura izklāsts par barikāžu 30. gadadienai veltītajā konferencē (2021. gada 13. janvārī) pausto, atskatoties uz 1991. gada janvāra notikumiem un caurskatot iepriekš vēl plaši neapspriestas tematiskās līnijas – gatavošanos barikādēm un mediju kā ziņneša lomu. Izdevums ir latviešu un angļu valodā. Drīzumā tas būs pieejama LNB, Latvijas skolu un publiskajās bibliotēkās, kā arī 1991. gada barikāžu un Tautas frontes muzejā.

Izdevuma saturisko kodolu veido trīs paneļdiskusijas – X stunda (piedalās tā laika aktīvie barikāžu rīkotāji), Mūsu cilvēki (piedalās personas, kuras savas pašiniciatīvas vadītas, nesavtīgi atbalstīja barikāžu norisi) un Vēstījums no barikādēm (piedalās mediju kā ziņnešu pārstāvji). 

Grāmatas ievadā lasāmas LNB direktora Andra Vilka un valsts augstāko amatpersonu – Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita, Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa un kultūras ministra Naura Puntuļa – uzrunas, kā arī Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja 1991. gadā Romualda Ražuka un vēsturnieka Edgara Engīzera tā laika politisko un vēsturisko situāciju skaidrojoši referāti. 

Grāmatu papildina plašs vēsturisko fotomateriālu klāsts no 1991. gada barikāžu muzeja, Saeimas un privātiem foto krājumiem, savukārt barikāžu notikumu hronoloģijā palīdz orientēties detalizēta laika līnija – no 1990. gada 18. marta, kad Latvijas Tautas fronte guva uzvaru Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās Padomes vēlēšanās, līdz pat 1991. gada 24. augustam, kad Krievijas prezidents Boriss Jeļcins parakstīja dekrētu par Lietuvas, Latvijas un Igaunijas valstiskās neatkarības atzīšanu.

Grāmatas redaktors ir Augusts Zilberts, projekta vadītāja ir Anna Muhka. Dizainu un maketu veidojuši Tatjana Raičiņeca un Verners Timoško.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja