Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu šogad saņem ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā

Par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureātu, saņemot augstāko apbalvojumu nozarē, šogad atzīta ēku rekustrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA Arhis arhitekti, savukārt Latvijas arhitektūras gada balvas jeb fināla žūrijas balvas ieguva Viesturdārza kvartāls, Hanzas perons un ēkas K_99 autori, informēja Latvijas Arhitektu savienībā.

Šogad Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu, jeb Grand Prix saņēma ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA Arhis arhitekti. Fināla žūrija, kuras sastāvā ir Andro Mends (Andro Mänd, Igaunija), Guste Kančaite (Gustė Kančaitė, Lietuva), Oktavio Mestre (Octavio Mestre, Spānija) un Brigita Bula, savu izvēli pamatoja ar vārdiem: "Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi. Par Vecrīgas atdzimšanas attīstīšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru. Kā arī par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā."

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 jeb Fināla žūrijas balvas saņēma Viesturdārza kvartāls, Hanzas perons. noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem un K_99. Balvas pasniegšanu Viesturdārza kvartāls (autori RUUME arhitekti) objektam fināla žūrija raksturoja: "Par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, ieaicinot jaunu nordisko kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā."

Savukārt, pasniedzot balvu objektam Hanzas perons. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem, žūrija citēja fragmentu no Antuāna de Sent-Ekziperī darba Mazais princis: "Tas ir laiks, kuru esi izšķiedis uz savu rozi, kas padara tavu rozi tik svarīgu." Par veco ziloni kurš vienmēr izdzīvo iekš modernās čūskas. Žūrija norādīja, ka balava piešķirta  Par sarežģītu detaļu izstrādāšanu un uzmanīgu pieeju vēsturiskajai substancei." Gada balvu par objektu saņēma autori - Reinis Liepiņš, Ilze Liepiņa, Ainārs Plankājs, Ieva Landmane, Mārtiņš Ostaņēvičs, Jurģis Prikulis un SIA Sudraba arhitektūra.

Trešo gada balvu saņēma K_99 un autori SIA Sintija Vaivade_arhitekte par mijiedarbības, starp oriģinālā darba nospieduma un apkārt esošās dabas atpazīšanu. Par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa no apkārtējās ainavas.

Jau desmito gadu pēc kārtas svinīgās ceremonijas ietvaros tika pasniegta arī bērnu balva Latvijas arhitektūrā Zirnis, kuru piešķir izglītības projekta Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks dalībnieku žūrija. Šajā gadā šo balvu saņēma Hanzas perons. 

Sabiedrības balsojumā portālā Delfi šogad lielāko balsu skaitu ieguva Hagberg birojs. Interjera salons Krassky savu īpašo balvu pasniedza objektam Hanzas perons. Noliktavas pārbūve par ēku plašizklaides pasākumiem un tā autoriem Reinim Liepiņam, Ilzei Liepiņai, Aināram Plankājam, Ievai Landmanei, Mārtiņam Ostaņēvičam, Jurģim Prikulim un SIA Sudraba arhitektūra. Savukārt VELUX savu īpašo balvu pasniedza objektam Hagberg birojs un tā autoriem Guntim Ziņģim, SIA Goodpattern.

Kā Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 vienojošā tēma tika izvirzīta Neparedzamās sekas. Tēma liek domāt par sekām, kuras nav iespējams iedomāties vai prognozēt, zīmējot un domājot projektus. Par projektos neitrāli ierakstītiem būvgružu kubikmetriem kuri rodas, vai laimīgām nejaušībām, kuras notiek - iepriekš neplānotas un nesaskatītas. Tajā pašā laikā nepieciešams domāt arī par pandēmiju, kura padarījusi iepriekš funkcionālas lietas neizmantojamas, savukārt citas - par jauno standartu. Ir nepieciešams domāt no iespējami vairāk aspektiem, lai izvairītos no negatīvām sekām, tomēr vienmēr jārēķinās, ka neparedzamais notiks.

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja