Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas arhitektūras gada balvai šogad saņemti 50 pieteikumi

Latvijas arhitektūras gada balva šogad tiks pasniegta 25. reizi, un tai ir saņemti 50 pieteikumi. Izvēlētie nominanti būs zināmi jau oktobra otrajā nedēļā, savukārt Latvijas arhitektūras gada balvas 2020 apbalvošanas ceremonija notiks 30. oktobrī, informēja Latvijas Arhitektūras savienības pārstāvji.

Arī šogad tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi -  notikumi, izdevumi, izstādes un projekti, kas atstājuši iespaidu gan uz arhitektūras nozari, gan sabiedrības emocijām. Latvijas arhitektūras gada balvai iesniegti dažādi interesanti objekti, piemēram, Pinumu paviljons, Hanzas perons, Après Covid birojs, Pavāru māja Līgatnē, Māra Štromberga BMX trase Valmiera un citi. Visus konkursam pieteiktos darbus iespējams apskatīt šeit.

Par Latvijas arhitektūras gada balvu 2020, darbu žūrijā un pieteikumiem, pagājušā gada Lielās gada balvas ieguvēja un žūrijas locekle Brigita Bula izteicās šādi: "Prieks, ka LAGB šogad, kaut pavēlu, tomēr notiek. Varbūt tā kļūs par jaunu tradīciju - ievākt ražu rudenī. Drusku pretēji gaidītajam iesniegti 50 darbi, ir daudz forši objekti praktiski visās kategorijās, līdz ar ko žūrijas darbs būs aizraujošs. Iespējams, pārdomu periods vasarā nācis par labu tiem, kas vienmēr šaubījušies par darbu iesniegšanas jēgu, kas, galvenokārt, ir saglabāt vēsturei arhitektūras objektu uzskaiti un izbaudīt kopienas tikšanos vienu reizi gadā. Gan atlases, gan, jo īpaši, fināla žūrijai nāksies būt fleksibliem, lai piemērotos darbu vērtēšanai iespējamos ierobežojumu apstākļos. Tiek domāts par veidiem, kādos sniegt pēc iespējas autentisku arhitektūras pieredzi arī attālināti."

Latvijas arhitektūras gada balvas 2020 žūrija: arhitekti un pagajušā gada balvu saņēmēji Brigita Bula, Artūrs Lapiņš, Ināra Caunīte un Vita Škapare, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs, dizaineris Holgers Elers un mākslinieks Jānis Avotiņš.

Iepazīstoties ar iesniegtajiem darbiem, žūrija izvērtē tādus aspektus kā ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb viengabalainība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. Nominanti, kuri tālāk pretendēs uz Latvijas arhitektūras gada balvu, tiks paziņoti publiskā pasākumā oktobra otrajā nedēļā. Pēc šī posma darbu uzsāks fināla žūrija, kuras sastāvā būs ārvalstu pārstāvji, kā arī atlases žūrijas pārstāvis. 

Latvijas Arhitektu savienības rīkotais konkurss šogad norisināsies jau divdesmit piekto reizi un tas ir atzīts par Latvijā augstāko apbalvojumu nozarē. Apbalvošanas mērķis ir ne tikai akcentēt un cildināt vērienīgākos sasniegumus Latvijas arhitektūrā, bet arī veicināt nozares attīstību. Latvijas arhitektūras gada balvas ietvaros tiek pasniegti trīs pakāpju apbalvojumi: Atlases žūrijas balva attiecīgajā kategorijā un diploms visiem atlases žūrijas izvirzītajiem nominantiem, Fināla žūrijas balvas jeb Latvijas arhitektūras gada balvas 2020, kas tiks pasniegtas labākajiem fināla darbiem saskaņā ar fināla žūrijas lēmumu, kā arī Latvijas arhitektūras Lielā gada balva 2020 jeb Grand Prix, kas tiks pasniegta vienam fināla darbam saskaņā ar fināla žūrijas lēmumu.

Pagājušajā gadā Latvijas arhitektūras Lielā gada balva jeb Grand Prix tika pasniegta arhitektei Brigitai Bulai par Sāls māju Pāvilostā. Gada balvas ieguva SIA Arhitektes Ināras Caunītes biroja un dizaina biroja H2E realizētā Alūksnes Bānīša stacija; SIA MAAJA skan jaunbūvētā Lubānas kapliča un SIA Grupa93 organizētais MadCity Riga 2018.

Latvijas arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja