Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Arhitektūras gada balvai izvirzīti vienpadsmit darbu

28. jūlijā Latvijas Arhitektūras gada balvas atlases žūrija izziņoja vienpadsmit darbu – objektu un procesu –, kuri sacentīsies par augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā

Nākamajā posmā darbu vērtēšana tiek nodota fināla žūrijai, kas izraudzīs galveno balvu ieguvējus. Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana norisināsies 27. augustā.

Šogad saņemto pieteikumu vidū bija gan nacionālas nozīmes objekti, gan prasmīgi izstrādātas privātmājas, procesi un laikmetam atbilstoši atjaunoti vēsturiski objekti. Konkursa atlases žūrija tālākai darbu izvērtēšanai ir izvirzījusi vienpadsmit nominantu. Kategorijā Sabiedriskas ēkas izvirzīta Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā un Ogres Centrālā bibliotēka, kategorijā Komercēkas un ražošanas ēkas – biroja ēkas pārbūve Miera ielā, kategorijā Individuālās dzīvojamās ēkas – privātmāja Jūrmalā House 61, Stūķu kūts, Trīs plātņu māja un villa Dālija. Kategorijā Daudzdzīvokļu ēkas par galveno balvu turpinās sacensties Lindenholma – dzīvojamās apbūves 1. kārta, kategorijā Restaurācija – Rūmenes kūts pārbūve – izstāžu telpas un apartamentu izbūve, savukārt kategorijā Procesi – ekspozīcija Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai Venēcijas arhitektūras biennālē, kā arī MAD arhitektūras telpa. 

Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājas lapā www.latarh.lv.

"Nominantu sarakstā atbalsojas šī gada tēma Kopā būt: izvirzīto darbu vidū ir gan viena no lielākajām būvēm Latvijas vēsturē – Dziesmu svētku estrāde Mežaparkā, kurā vienkopus var pulcēties vairāk nekā 40 000 cilvēku, gan četras individuālās dzīvojamās mājas, kurās kopā sanākt ģimenēm, radiem un draugiem. Arhitektu biroja NRJA veidotā MAD arhitektūras telpa saliedēja arhitektu kopienu, savukārt Lindenholmas dzīvojamais kvartāls piedāvā zaļus, no auto transporta brīvus pagalmus, kur satikties kaimiņiem," nominantu izvēli komentē Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 atlases žūrijas pārstāve Evelīna Ozola.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 atlases žūrijā darbojās arhitekti un pagajušā gada balvu saņēmēji Andris Kronbergs, Ilze Liepiņa un Oskars Vāvere, arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile, kā arī režisors Uģis Olte. 

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 nominanti:

  • Biroja ēkas pārbūve Miera ielā. Autori: Didrihsons arhitekti;
  • Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā. Autori: Austra Mailīša un Jura Pogas arhitektu birojs;
  • Ekspozīcija Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai Venēcijas arhitektūras biennālē. Autori: NRJA (No Rules Just Architecture)
  • Lindenholma – dzīvojamās apbūves 1. kārta. Autori: Didrihsons arhitekti, Linia, Labie koki, IN4 Design Ideas;
  • MAD arhitektūras telpa. Autori: NRJA;
  • Ogres Centrālā bibliotēka. Autori: PBR;
  • Privātmāja Jūrmalā House 61. Autori: Sampling;
  • Rūmenes kūts pārbūve – izstāžu telpas un apartamentu izbūve. Autori: Zaigas Gailes birojs;
  • Stūķu kūts. Autori: Andra Šmite;
  • Trīs plātņu māja. Autori: Gaiss;
  • Villa Dālija. Autori: Ēter.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 ietvaros būs iespējams aplūkot nominantu darbu izstādi, kura tiks atklāta 23. augustā. Izstāde būs skatāma Rīgas pilsētvidē – JCDecaux izvietotajos reklāmas stendos. 

25. augustā norisināsies diskusija par mūsdienu arhitektūras procesiem, 27. augustā notiks profesionāļu lekcijas un Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonija. Svinīgajā pasākumā būs aicināti piedalīties gan nominanti, gan citi interesenti (būs nepieciešams uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu), tādējādi arī ceremonijā tiks radīta šī gada balvas tēmai Kopā būt/Be Together atbilstoša atmosfēra.

Latvijas Arhitektūras balvai pieteiktie darbi ir vērtēti pēc vienādiem un vienlīdz svarīgiem kritērijiem: ideja un koncepcija, projekta vienotība jeb vai darbu iespējams uzskatīt par vienotu veselumu, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, rūpība un pamatīgums, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja