Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Filmas, konkursi un radio sarunu cikls. Sākas franču valodai un kultūrai veltītie Frankofonijas svētki

Frankofonijas kopienā apvienojušās valstis, kurās franču valoda ir valsts valoda vai tajā runā nozīmīga daļa iedzīvotāju, vai kurās franču valoda un kultūra ir atstājusi ievērojamas pēdas vietējā kultūrā.

Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā darbojas 56 valstis, trīs asociētas valstis un 14 novērotājvalstis. Kopš 2007. gada arī Latvijai ir šis statuss. Kā Starptautiskā Frankofonijas diena kalendārā iezīmēts 20. marts, bet daudz aktivitāšu ir visu martu. Citu gadu tie bija arī koncerti un izstādes, bet šogad Frankofonijas dienās 2021 tiešsaistē var skatīties filmas, piedalīties konkursos, virtuālās un literatūrai veltītās tikšanās. Tas viss tapis, sadarbojoties Francijas, Kanādas, Šveices, Beļģijas un Moldovas vēstniecībām, piedaloties Grieķijas un Slovākijas vēstniecībām. Francijas institūta Latvijā direktores vietniece Sandra Urtāne uzsver, ka franču valoda ir instruments, lai Frankofonijas dienās runātu arī par visas pasaules sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem – dabas aizsardzību, dzimumu līdztiesību u. c.

"Tradicionāls pasākums, kas šogad svin jau desmito jubileju, ir Frankofono filmu festivāls. Septiņu filmu izlase tapusi ar vēstniecību atbalstu. Mākslas vai dokumentālais kino, dramatiska komēdija, literāra darba vai pat komiksa adaptācija – frankofonais kino piemērojas ikvienam žanram," raksturo Sandra Urtāne. Filmas skatāmas bez maksas no 10. līdz 31. martam, informācija – Francijas institūta Latvijā mājaslapā www.institut-francais.lv.

Sadarbībā ar Radio Naba tapis šāgada īpašais projekts – radio raidījumu cikls Frankofonijas stunda. No 15. līdz 20. martam ik dienu plkst. 13 tajā būs stāstījums par Frankofoniju, dažādu valstu vēstnieku intervijas. 20. martā par savu pieredzi, dzīvojot Francijā, stāstīs dziedātāja Marija Naumova.

Frankofonijas dienu ietvaros notiek arī konkursi skolēniem. Viens saistās ar dabu un Lafontēna fabulām – skolēniem ar video palīdzību jāilustrē un aizkadrā jānolasa kāds dzejnieka darbs. Tikmēr Beļģijas vēstniecība sadarbībā ar Valonijas reģiona pārstāvniecību konkursā piedāvā uzzīmēt komiksu pēc desmit retāk lietotiem franču valodas vārdiem. Notiks arī virtuāla tikšanās ar komiksu mākslinieku Matjē Burniā, kurš piedāvās savu komiksu par šiem vārdiem.

Sandra Urtāne zina stāstīt, ka Latvijā ir daudz franciski runājošu cilvēku, kuru valodas zināšanas radušās no dažādas dzīves pieredzes. Viņa pati, piemēram, beigusi Rīgas Franču liceju, bet šobrīd Latvijā franču valodu var mācīties jau vairāk nekā 50 skolās. Viens no Frankofonijas dienu mērķiem – veicināt interesi par franču valodu. Sandra Urtāne informē, ka Francijas institūta piedāvātie kursi šobrīd notiek attālināti, un tas devis iespēju mācīties daudziem – arī ārpus Rīgas un Latvijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja