Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā uzstāsies Anna Laudere un Valērija Kuzmiča

21. starptautiskajā festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā, kas skatītājus priecēs jau šo svētdien, 1. augustā, plkst. 20 Dzintaru koncertzālē, gaidāma tikšanās ar divām izcilām Latvijas dejotājām – Hamburgas baleta teātra vadošo solisti Annu Lauderi un Gēteborgas dejas kompānijas dejotāju Valēriju Kuzmiču, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka.

Annas Lauderes vārds komentārus neprasa. Pēdējie gadi dejotājai nesuši augstus novērtējumus. 2019. gadā saņemta prestižā Benois de la Danse prēmija, savukārt 2020. gadā – Izcilības balva kultūrā. 2021. gadā balerīna iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri. 

Baleta festivālā Jūrmalā Anna Laudere duetā ar partneri Edvinu Revazovu dejos melno pas de deux no jau par klasiku kļuvušā 1978. gadā radītā Džona Noimaijera baleta Kamēliju dāma. Otrs programmā iekļautais fragments būs no 2020. gada koronovīrusa laika baleta Ghost Light. Hamburgas balets bija viena no pirmajām trupām, kas pēc pandēmijas uzliesmojuma mazās grupās jau 2020. gada aprīļa beigās atsāka mēģinājumus. Izrāde ir nepieciešamības radīts radošuma vingrinājums horeogrāfam un visiem 60 trupas dejotājiem.

Nosaukums Ghost Light (Spoku gaisma) nāk no amerikāņu teātra tradīcijas, kur skatuves centrā pēc mēģinājuma vai izrādes novieto iedegtu lampu kā zīmi tam, ka neviens šobrīd nedrīkst izmantot skatuvi. Spoku gaisma dega visu nakti, līdz skatuve atkal atdzīvojās. Džons Noimaijers par Ghost Light stāsta: "Ansambļa darbs, kurš tapis no fragmentiem. Tas ir kā atsevišķas instrumentu līnijas simfonijā vai tradicionāla Japānas maltīte – rūpīgi piemeklētu un sakārtotu, cerams "garšīgu" miniatūru sērija." Izrādē skan Franča Šūberta klaviermūzika.

Dejotājas Valērijas Kuzmičas vārds Latvijā pagaidām zināms mazāk, jo šī būs dejotājas debija mājās plašākas auditorijas priekšā pēc veiksmīgās starptautiskās karjeras uzsākšanas. Pēc Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas absolvēšanas Valērija Kuzmiča turpināja studijas Roterdamas dejas akadēmijā un kopš 2015. gada decembra ir dejotāja Gēteborgas operas dejas kompānijā (GöteborgsOperans Danskompani) Zviedrijā.

Gēteborgas operas dejas kompānija ir lielākā laikmetīgās dejas trupā Ziemeļvalstīs un viena no vadošajām laikmetīgās dejas trupām pasaulē. Trīsdesmit astoņi trupas dejotāji, kas nāk no 20 dažādām valstīm, veido unikālu ansambli, kurā spēcīgas individuālās radošās identitātes veido kolektīvu dinamisku spēku. Kompānijas repertuārā galvenokārt ir īpaši trupai veidoti mūsdienu ievērojamāko horeogrāfu oriģināldarbi. Ar kompāniju strādājuši daudzi izcili mūsdienu horeogrāfi – Jirži Kilians, Aleksandrs Ekmans, Ina Kristela Johansena, Itziks Galili un arī Batševas dejas kompānijas vadītājs Ohads Naharins.

Ohada Naharina 2007. gadā tapusī izrāde Max bija pirmais izraēliešu horeogrāfa darbs, kuru Valērija Kuzmiča noskatījās un kopš tā brīža viņa iemīlējās Gaga tehnikā un horeogrāfa radošajā pasaulē. 2017. gadā Valērija Kuzmiča dejoja izrādi Max uz Gēteborgas operas skatuves. Jūrmalā varēs redzēt fragmentu tieši no šī darba. Šis solo dejotājai ir ļoti īpašs un mīļš, tā bija pirmā tikšanās un sadarbība ar Ohadu Naharinu. Horeogrāfs bijis patiesi priecīgs un uzreiz piekrita tam, ka Valērija Jūrmalā dejos fragmentu no viņa darba.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja