Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eirovīzija mūžīgi mūžos! Marija Naumova uzdāvinājusi kleitu muzejam

15. jūnijā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs saņēma dāvinājumu no Marijas Naumovas – dziedātāja nodeva muzejam mūžīgā glabāšanā savu leģendāro sarkano kleitu, kurā viņa 2002. gadā uzvarēja 47. Eirovīzijas dziesmu konkursā Tallinā

Muzejā notikušajā ceremonijā bija klāt Marija Naumova, tērpu māksliniece Odetta Birmane un Latvijas dziedātājas Eirovīzijas priekšnesuma dalībniece vokāliste Līga Robežniece. Dāvinājumu pieņēma Latvijas Nacionālais vēstures muzeja (LNVM) direktors Arnis Radiņš. 

"Ir liels prieks, ka mana Eirovīzijas priekšnesuma tērps turpmāk atradīsies muzejā. Uzvara Eirovīzijā bija negaidīts un ļoti emocionāls notikums, kas skāra daudzus Latvijas iedzīvotājus. Šie svētki apvienoja visu sabiedrību. Ceru, ka labās atmiņas par to  ļaus cilvēkiem izjust lepnumu un prieku par savu valsti, kas šobrīd ir ļoti svarīgi," teica Marija Naumova.  

Māksliniece Odetta Birmane atklāja, ka kleitas tapšanas procesā notikušas vairākas pielaikošanas un desmitiem kustību mēģinājumu, līdz ticis sasniegts vajadzīgais rezultāts. Viņa ļoti uztraukusies, vai Marijas  Naumovas kleitas transformējošā funkcija uzstāšanās laikā nostrādās pareizi, taču viss izdevies nevainojami.  

Tērps bija ļoti svarīga Latvijas pārstāves priekšnesuma sastāvdaļa un tāpēc kļuva par zīmīgu, atpazīstamu laikmeta liecību, teikts LNVM izplatītajā paziņojumā. Marijas Naumovas kleita savu pirmizrādi kā muzeja eksponāts jau ir piedzīvojusi – tā trīs gadus bija eksponēta Latvijas valsts simtgadei veltītajā muzeju kopizstādē Latvijas gadsimts, kas noslēdzās šā gada maija beigās. Tas bija viens no pamanāmākajiem un skatītāju iemīļotākajiem eksponātiem izstādes sadaļā par Latvijas atgriešanos Eiropā pēc neatkarības atjaunošanas. 

Marijas Naumovas uzvara Eirovīzijā 2002. gadā bija viens no svarīgiem mirkļiem, kas, līdzīgi kā Latvijas sportistu uzvaras vai citu jomu profesionāļu panākumi, raisīja īpašu saviļņojumu un pārliecību par Latvijas cilvēku varēšanu sasniegt starptautisku atzinību. Jāatgādina, ka ne tikai kupli apmeklēta, bet arī ļoti sirsnīga bija Marijas Naumovas un viņas komandas sagaidīšana Doma laukumā Rīgā pēc uzvaras konkursā. Tādējādi muzeja krājumā iekļautais dāvinājums ir liecinieks gan tobrīd svarīgam vēsturiskam notikumam un Latvijas mākslinieces panākumam, gan reizē arī stāsta plašāku stāstu par Latviju pasaulē jaunās tūkstošgades sākumā.

LNVM ir lielākais muzeja krājums Latvijā, kas aptver visu zemes un tautas vēsturi kopš pirmo iedzīvotāju ienākšanas Latvijas teritorijā. Muzejs aktīvi dokumentē arī mūsdienu un nesenās vēstures notikumus, lai nākamās paaudzes varētu turpināt pētīt un vēstīt stāstu par Latviju un latviešiem pasaulē. 

Marijas Naumovas Eirovīzijas uzvarētājas kleita muzeja krājumā piepulcēsies tādiem nesenās vēstures lieciniekiem kā Latvijas vēstnieces Annas Velēdas Žīgures vakarkleita, kas vilkta pieņemšanā pie Somijas prezidenta 1994. gadā, Augstākās padomes prezidija priekšsēdētāja Kārinas Pētersones lietišķajam kostīmam no 90. gadu sākuma, kas vilkts Latvijas uzņemšanas UNESCO pasākumā 1991. gada 14. oktobrī un Dānijas karalienes Margrētas II vizītes Latvijā pasākumos 1992. gadā. 

Muzejs ar pateicību pieņem dāvinājumus, kas palīdz veidot mūsu kultūras atmiņu bagātu un daudzšķautņainu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja