Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks franču rūpnieciskā dizaina zvaigznes Matalī Krasē lekcija

Piektdien, 18. oktobrī, plkst. 14 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ar bezmaksas atklātu vieslekciju uzstāsies Francijas mūsdienu dizaina zvaigzne Matalī Krasē, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Franču rūpnieciskā dizaina māksliniece Matalī Krasē (1965) pieder pie jaunākās Francijas dizaineru paaudzes un tiek atzīta par vienu no spēcīgākajām savas jomas pārstāvēm.

Pēc īpaša Francijas institūta Latvijā uzaicinājuma Matalī Krasē viesosies Rīgā tikai vienu dienu, kurā sniegs lekciju par laikmetīgu dizainu Francijā, iezīmējot iespējamos tālākās attīstības virzienus un perspektīvas, kā arī pastāstīs par saviem projektiem un idejām. Latvijas auditorijai tiek piedāvāta unikāla iespēja iepazīties ar šīs multidisciplinārās mākslinieces radošo darbību, novērtējot viņas daudzšķautnainās spējas, vēlmi veidot apkārtējo vidi humānāku un atvērtāku, un saprast, ka mūsdienās dizains neaprobežojas tikai ar skaistu priekšmetu radīšanu.

1991. gadā Matalī Krasē absolvējusi Nacionālo Industriālā dizaina augstskolu ENSCI – Les Ateliers (École nationale supérieure de création industrielleliers) Parīzē. 1998. gadā, pēc pirmās sadarbības ar itāļu dizaineru Denisu Santakjaru Milānā un franču dizaineru Filipu Starku Parīzē, Matalī Krasē nodibināja savu dizaina studiju Matali Crasset Productions. Tā atrodas Parīzē, Belevilā, kādas atjaunotas tipogrāfijas telpās.

Kopš tā laika Matalī veido dizainu smaržu pudelēm, audioplejeriem, televizoriem, gaismas ķermeņiem, spoguļiem, dīvāniem, moduļu sistēmām, traukiem, noformē ekspozīciju telpas. Autore īsteno savus projektus grafiskajā, priekšmetiskajā, vides un mēbeļu dizainā, arhitektūrā, scenogrāfijā, mūzikā, performanču mākslā, veido kopējus projektus ar citiem māksliniekiem (piemēram, viens no projektiem tapis sadarbībā ar ASV gleznotāju un instalāciju mākslinieku Pīteru Heliju). Tāpat dizainere aktīvi iesaistās sociālos projektos, meklējot eksperimentālos alternatīvus risinājumus.

Mākslinieces piedāvātie priekšmeti ikdienas lietošanai ir daudzfunkcionāli un futūristiski: pufs viegli pārtop par galdu, galda virsma – par plauktu, bet gulta – par dīvānu un diviem atpūtas krēsliem. Francijā šādus transformerus apzīmē ar vārdu "ludique", jo Matalī radītās mēbeles provocē spēli un eksperimentu.

Lekcija tiek organizēta izstādes 20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs ietvaros, kura no 11. oktobra līdz 24. novembrim ir skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē.

Lekcija notiks franču valodā ar sinhronu tulkojumu uz latviešu valodu.

Ieeja lekcijā ir bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja