Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

12 000 dejotāju piedalās tautas deju lielkoncerta fināla videoklipā Svinēt Sauli

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tautas deju lielkoncerta Saule vija zelta rotu radošā darba grupa uzsākusi darbu pie vienota lielkoncerta fināla videoklipa Svinēt Sauli izveides, kurā savu dalību ir pieteikuši 629 kolektīvi ar aptuveni 12 000 dalībnieku, iknformēja XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Videoklips tiek veidots, atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, nodarbības Zoom platformā, dejošanu vienatnē līdz 10 cilvēkiem ārtelpā ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka Dziesmu un Deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā, ir stiprāka par visu.

Videoklipa veidotāji – tautas deju lielkoncerta Saule vija zelta rotu horeogrāfe inscinētāja Dagmāra Bārbale, kā arī horeogrāfes – līdzautores Rūta Lauce, Diāna Gavare, Dace Adviljone, Guna Trukšāne; režisors un scenārija autors Reinis Suhanovs; video režisore Zane Gargažina – izveidojuši horeogrāfiju, kas apgūstama attālinātajā mācību procesā, dejojama individuāli un distancēti. Klipā izmantotā mūzika ir Mārtiņa Miļevska oriģinālskaņdarbs Svinēt Sauli ar Rasas Bugavičutes-Pēces tekstu, kurā iekļautas references uz lielkoncertam radītajiem skaņdarbiem Šī vietiņa man patika, Rudens Māra, Ziemas Saulgrieži un Čimaru, čamaru (Kaspara Bārbala un Mārtiņa Miļevska mūzika un tautas dziesmu aranžējumi). Viss nofilmētais tiks savienots video pēcapstrādē, lai visi atkal varētu būt kopā.

Videoklipā plānots parādīt gan horeogrāfu un deju skolotāju darbu attālinātajā mēģinājumu procesā, gan lielkoncerta etnogrāfisko orķestri mēģinājumu un koncerta apstākļos, gan dejotājus tautas tērpos, izdejojot Svinēt Sauli brīvā dabā (atbilstoši filmēšanas laikā valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem). 

Balstoties uz svētku operatīvās vadības grupas ieteikumiem un epidemioloģisko prognozi, mākslinieciskās komandas un rīkotāji ir izstrādājuši maksimāli drošu svētku norises scenāriju, kā pamatprincipu piedāvājo e-dziesmusvētku konceptu: plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises pamatā plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās.

Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos, veidojot drošus e-dziesmusvētkus.

"Visus dokumentētos un TV materiālus plānojam ne tikai rādīt dažādās digitālajās platformās un televīzijā, bet arī nodot topošajai Dziesmu un deju svētku ekspozīcijai, lai šī neparastā laika Dziesmusvētki, kas veidos tradīcijas vēsturi, būtu pieejami arī nākotnē," akcentē A. Bērziņa.

Rīcības komiteja ir atbalstījusi šo modeli, uzsverot brīvprātības principa un epidemioloģiskās drošības noteikumu ievērošanu. 19. maijā svētku risinājumu prezentēs Dziesmu un deju svētku padomei, maija otrajā pusē risinājuma piedāvājumu skatīs Ministru kabinets.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja