Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zoomprātīgas tikšanās ar aktieriem

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris šodien, 9. janvārī, uzsāk jaunu, izglītojošu projektu Zoomprātīgās tikšanās (RaZoomnije vstreči), izmantojot tajā vienu no aktuālākajiem rīkiem šajā Covid-19 pandēmijas izraisīto ierobežojumu laikā – tiešsaistes platformu Zoom.

Šis projekts piedāvā ikvienam jaunietim vai jebkuram citam interesantam apgūt un papildināt savas krievu valodas zināšanas. "Šajā laikā teātrim nav ierastās rutīnas, kad neatliek laika domāt ne par ko citu kā tikai par izrādēm, tāpēc ir iespēja pievērsties jautājumiem, kas ikdienas darbā ir paskrējuši garām," stāsta teātra vadītāja un idejas autore Dana Bjorka un atklāj, ka viņai ir bijušas vairākas sarunas ar latviešu skolu skolēnu vecākiem par to, ka viņu bērni apgūst krievu valodu kā svešvalodu, bet viņiem pietrūkst komunikācijas ar valodas nesējiem.

Šajā projektā ir iesaistījušies septiņi teātra aktieri – Jana Herbsta, Veronika Plotņikova, Jevgeņijs Čerkess, Natālija Živeca, Igors Nazarenko, Tatjana Lukašenkova un Vadims Grosmans –, no kuriem katrs ir sagatavojis viņam saistošas tēmas, par kurām labprāt komunicētu ar savu sarunas biedru 40 minūšu garumā formātā viens pret vienu. "Mēs vēlējāmies aiziet prom no lekcijas vai nodarbības formāta un veidot individuālu un ļoti cilvēcisku sarunu," akcentē teātra vadītāja. Pirms gaidāmās tikšanās aktieris sazvanās ar savu sarunas biedru, lai sašaurinātu piedāvāto tēmu loku vai vienotos par citām kopējām interesēm un vienlaikus izkausētu ledu pirms gaidāmās sarunas, piemēram, projekta izmēģinājuma laikā Veronikas Plotņikovas sarunas biedre ir vēlējusies apgūt boršča vārīšanu, līdz ar to pirms viņu tikšanās ir bijis jāsagatavo visi nepieciešamie produkti. Prijatnogo appetita! (Labu apetīti!)

Dana Bjorka vērš uzmanību uz to, ka par šo projektu ir interesējušās arī dažādas krievvalodīgo biedrības par iespēju viņu biedriem, iebraucējiem no Krievijas un citām valstīm apgūt un papildināt savas latviešu valodas zināšanas kopā ar Mihaila Čehova Krievu teātra aktieriem, kuri paši ir ļoti noilgojušies pēc tikšanās ar skatītājiem. "Zoomprātīgās tikšanās ir pakāpiens aktieru izaugsmē un pārliecībā, kā arī īpašs gandarījuma gūšanas veids, kad tu saproti, ka esi kopā ar savu sarunas biedru ne tikai labi pavadījis laiku, bet arī palīdzējis viņam atraisīties un, iespējams, kļūt drošākam komunikācijā arī ar citiem," saka teātra vadītāja.

Viena no šī projekta dalībniecēm ir Jana Herbsta. Aktrise atzīst, ka viņu tam ir piesaistījusi izdevība strādāt un pati ideja, kuras rašanās savā ziņā ir bijusi iespējama tikai un vienīgi šajā laika posmā un kurā viņa saskata jēgpilnumu. Janas Herbstas izvēlētā tēma ir daba un tās ietekme uz cilvēku un viņa labsajūtu. "Es pati Rīgā uzkavējos tikai tik daudz, cik to pieprasa darbs, bet visu pārējo laiku pavadu savās lauku mājās Cēsīs un Talsos, kas abas atrodas pie meža," atklāj Jana Herbsta, kura savu kolēģu vidū ir iesaukta par aktīvu dabas bērnu un kura vēlas ar dabā novēroto vai no citiem dabas mīļotājiem iegūto informāciju dalīties arī tālāk. Ja vien nebūs stiprs putenis vai lietus, tad viņa šo sarunu laikā dosies pastaigā pa tuvējo mežu un kopā ar projekta Zoomprātīgās tikšanās sarunu biedru mēģinās noskaidrot, kā ziemā var noteikt koku pēc mizas vai zariem un tamlīdzīgas lietas, neaizmirstot par projekta virsmērķi – valodas mācīšanos.

Interesanti, ka viens no aktrises izmēģinājuma laika sarunas biedriem arī pats ir devies pastaigā un abi kopā ieelpojuši svaigu gaisu. Viņas pieredze liecina, ka nekad pirms tikšanās nav iespējams paredzēt, kā tā izvērtīsies, un ka orientieri katrā konkrētajā sarunā ir katra konkrētā sarunas biedra ķermeņa valoda, balss intonācija un sejas izteiksme, kas palīdz apjaust nākamo soli šajā piedzīvojumā. Jana Herbsta piebilst, ka pēc pirmajām sarunām aktieri ir saņēmuši pozitīvas atsauksmes un domas, ka kaut kas līdzīgs būtu jāveido arī latviešu teātru kolēģiem. "Es labprāt nopirktu biļeti," teic Jana Herbsta. Jāatzīmē, ka šobrīd ir tikušas pārdotas visas biļetes uz februāra sarunām un jau no šodienas ir nopērkamas biļetes uz nākamo trīs mēnešu sarunām. Vairāk: www.mct.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja