Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Trauksmainās pagātnes mācības

Dirty Deal Teatro – traģikomēdija Klubs Paradise

"Pirms pirmizrādes ir intensīvs mēģinājumu process, ko nosaka neatkarīgā Dirty Deal Teatro specifika – nav savas trupas. Esam domubiedri, kuriem interesē vienas un tās pašas lietas un vairāk vai mazāk ir vienāds skatījums uz dzīvi," saka dramaturģe Justīne Kļava. Domubiedru lokā ir aptuveni viena vecuma cilvēki, un, iespējams, tas bija viens no impulsiem, lai taptu luga Klubs Paradise. Nosaukums sākumā bijis cits, bet, kad radošā komanda uzzināja, ka teātra tagadējās telpās – Talsu ielā 1 genskalnā – XX gadsimta beigās kādu laiku bija klubs Paradise, vairs nebija divu domu, kā jāsaucas izrādei.

"Sākotnējā iecere bija runāt par sievieti sabiedrībā," piezīmē Justīne Kļava. Ar režisori Paulu Pļavnieci viņas ir lielisks tandēms jau vairākās izrādēs, kurās darbība norisinās XX gadsimta 90. gados. Pašas gan toreiz bija mazas meitenes... "Tas laiks veidoja mūs kā cilvēkus, tāpēc ir mūsu interešu objekts," nosaka Justīne. Izrāde Klubs Paradise stāsta par četrām dāmām, kuras vieno gan radniecīgas saites, gan personīgās un biznesa neveiksmes. Atklājas, ka arī viņu vecākiem 90. gados nav bijis biznesa ķēriena. "90. gadi bija būtisks pagrieziena punkts. Tā nu tēmu par sievietēm konkretizējām: kā 90. gadi ietekmēja sievietes, kurām nācās darboties vīrišķīgā pasaulē – veidot biznesu, piedzīvot neveiksmi, kā sapnis par ģimenes uzņēmumu pārvērtās par maksātnespējas procesa murgu," stāsta J. Kļava. Izrādē darbojas aktrises Samira Adgezalova, Anastasija Rekuta-Džordževiča, Liena Šmukste, Elīna Vaska. Izrādes māksliniece ir Kate Krolle, skaņu partitūra ir Jēkaba Nīmaņa, gaismas – Jūlijas Bondarenko ziņā.

90. gados bieži bija dzirdamas arī apšaudes un spridzināšanas, specifiski biznesmeņi savu mežonīgajā kapitālismā sapelnīto naudu kaudzēm krāva sporta somās. Izrādes Klubs Paradise iedvesmas avots ir patiesi notikumi. Iestudējuma veidotāji intervējuši ne tikai savus radus un draugus, bet arī policistus un tālaika uzņēmējus. "Gribējām dot žanra nosaukumu "fakcija", kas nozīmē faktu un fikcijas apvienojumu," skaidro Justīne Kļava.

Izrāde skar arī attiecības uz laikmeta fona. Klubs Paradise ir pētījums par ģimenes kā institūcijas dubulto morāli ekonomiski sarežģītos apstākļos. "Mēs pētām, kā dažādu paaudžu sievietes veicina sev līdzās esošo vīriešu visatļautības un varenības vai – gluži otrādi - bezspēcības izjūtu apstākļos, kuros vīrietis neatkarīgi no savas būtības un sajūtām ir spiests rīkoties atbilstoši priekšstatiem par "īstu veci"," saka J. Kļava. Viņai gribētos domāt, ka izrāde būs interesanta gan tiem, kuru bērnību ietekmēja 90. gadu atmosfēra, gan tiem, kuri tolaik strādāja, cerēja, mīlēja. "Esmu par to, lai veidojas dialogs par to laiku un paaudzes viena otru sadzirdētu un mēģinātu saprast," teic dramaturģe. "Saruna ir uzsākta, skatītājam atliek turpināt."

Klubs Paradise pirmizrāde – 7. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja