Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Paziņoti festivāla Patriarha rudens laureāti un teātra antibalvas Zelta muša ieguvēji

Sestdien, 8. oktobrī, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā Zirgu pasts noslēdzās trīspadsmitais skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens. Skatuves mākslā laurus plūca režisora Mārtiņa Kalitas iestudējums Noslēpumainās variācijas, savukārt audiovizuālajā mākslā – režisores Rūtas Znotiņas komēdija Sāc visu no jauna, informēja balvas rīkotāji.

Kā katru gadu, arī šogad studentu darbus vērtēja žūrija; šogad pirmo reizi darbojās divas paralēlas žūrijas audiovizuālajā un skatuves mākslā, to sastāvā iekļauti LKA pasniedzēji un darbinieki, kas noteica savus favorītus.

Audiovizuālajā mākslā žūrija izvirzīja:

  • Labākā aktrise – Sandija Dovgāne par lomu filmā Atspulga sindroms, režisors Emīls Alps;
  • Labākais aktieris – Jurģis Lūsis par lomu filmā Pieaudzis, režisors Rūdolfs Deinats;
  • Labākā filma – Sāc visu no jauna, režisore Rūta Znotiņa.

Tāpat žūrija noteica uzvarētājus arī skatuves mākslā:

Skatuves mākslā laurus plūca:

  • Labākā aktrise – Elīna Bartkeviča par lomu izrādē Laimīgās dienas, režisore Linda Kalniņa;
  • Labākais aktieris – Rūdolfs Sprukulis par lomu izrādē Stunda, režisors Jānis Leščinskis;
  • Labākā izrāde – Noslēpumainās variācijas, režisors Mārtiņš Kalita. Režisors balvā saņēma Pētera Pētersona kolekcijas petrolejas lampu, ko viņa pedagoģei Mārai Ķimelei pasniedza festivāla patronese Karina Pētersone.

Šī gada festivāla lielākā intriga un jaunums bija teātra antibalvas Zelta muša pasniegšanas ceremonija. Visas festivāla nedēļas garumā ikvienam apmeklētājam bija iespēja izvērtēt teātra profesionāļu sniegumu pagājušajā sezonā, balsojot par saviem favorītiem piecās neparastās kategorijās. Zelta mušas apbalvošanas ceremonija piesaistīja nominantu un nozares profesionāļu uzmanību, daļa no tiem bija gana ieintriģēti un drosmīgi un apmeklēja ceremoniju.

Zelta mušas apbalvošanas ceremonijā anonīmās žūrijas balvas tika sadalītas šādās kategorijās:

  • Gada spēlējošais treneris/direktors – Dailes teātra direktors Juris Žagars, kurš ir patiess un nespēlē neko, jo viņa teātrī Petrenko izrādi neslēpti iestudē igaunis, bet Rešetina izrādi – angliete.
  • Gada režisors, kurš zina, ko grib – Mārtiņš Meiers un Citu dziesmu svētki Valmieras vasaras teātra festivālā. M. Meiers zina, ka grib būt kā Smiļģis; rezultātā – uz vienas skatuves ir divas mašīnas, vairāki kori, orķestris, Sandis Runge un bars izkrāsotu studentu, kuri nesaprot, ko dara.
  • Gada identitātes krīze – Igors Šelegovskis, kurš pieņem segvārdu un sāk repot.
  • Gada atklātākais mākslinieks – Arturs Krūzkops, kurš jau sazin kuro reizi parādījies kails neskaitāmās lomās šogad un citugad, pārsvarā Latvijas Nacionālajā teātrī.
  • Gada izrāde, kuru mēs nesapratām – Grimmi Liepājas teātrī, režisors Elmārs Seņkovs. Kāpēc viņi nerunā tā, lai vismaz kaut ko var saprast?

Festivāla Patriarha rudens atskaņas būs iespējams baudīt vēl nākamajā nedēļas nogalē satelītpasākumos Stāmerienā un Gulbenē.

14. oktobrī plkst. 19.00 Stāmerienas pilī filmu skatē būs iespējams redzēt spraiga sižeta filmu Karaļu duelis (rež. Helmuts Bondars), kā arī festivālā apbalvotās filmas – absurda drāmu Atspulga sindroms (rež. Emīls Alps) un komēdiju Sāc visu no jauna (rež. Rūta Znotiņa).

Sestdien, 15. oktobrī plkst. 17.00 Gulbenes kultūras centrā būs iespēja noskatīties laikmetīgās dejas studentu kursa darba izrādi Bezdelīgas (horeogrāfe Ilze Zīriņa), savukārt svētdien, 16. oktobrī, plkst. 15.00 Stāmerienas pilī – divus absurda dramaturģijas iestudējumus: Semjuela Beketa Laimīgās dienas Lindas Kalniņas režijā un Ežēna Jonesko lugas Plikpaurainā dziedone iestudējumu Ralfa Liepas režijā. Biļetes uz festivāla satelītpasākumiem Stāmerienā un Gulbenē vēl pieejamas: https://www.bilesuparadize.lv/lv/search?keywords=Patriarha%20rudens.

Festivālā Patriarha rudens astoņu dienu garumā bija skatāmi gan bakalaura, gan maģistrantūras, gan doktorantūras studentu veikumi dramatiskā teātra, laikmetīgās dejas izrādēs un filmās; festivāla programmu bagātināja nozares profesionāļu diskusijas un lekcijas par laikmetīgo teātri, kino, dramaturģiju, absurdu teātrī un mūzikā, laikmetīgās dejas mājas nepieciešamību Latvijā u.c. Tāpat LKA studenti visas nedēļas garumā darbojās meistarklasēs.

Ar aktuālo informāciju par turpmākajām izrādēm un LKA radošajiem notikumiem interesenti ir aicināti iepazīties LKA mājaslapā (www.lka.edu.lv), LKA radošo notikumu kalendārā www.zirgupasts.net, kā arī sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/ZirguPasts un www.facebook.com/LKAkademija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja