Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kultūras ministrs: Pēc teātra primāro vajadzību nodrošināšanas, jārod stabils Liepājas teātra pastāvēšanas modelis

Pēc Liepājas teātra primāro vajadzību nodrošināšanas, jārod stabils Liepājas teātra pastāvēšanas modelis, tādu aicinājumu Liepājas pašvaldības vadībai un teātrim paudis kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule informēja, ka pirmdien pēc ministra iniciatīvas Liepājas teātrī notika tikšanās ar teātra kolektīvu un Liepājas pašvaldības vadību.

Liepājas domes vadība apliecinājusi, ka visdrīzākajā laikā tiks rasts risinājums ar pašvaldības finansējuma piešķīrumu teātra aktuālo finansiālo vajadzību segšanai.

Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA) norādīja, ka pats svarīgākais bijis Liepājas teātra darbiniekiem un aktieriem izskaidrot situāciju un radīt drošības izjūtu, ka teātris turpinās strādāt, vēsta portāls liepājniekiem.lv.

"Nebūs nekāds melnais oktobris vai kāds cits spilgts notikums. Pašvaldība atrisinās īstermiņa izaicinājumu, lai teātris varētu normāli strādāt. Domes lēmums bija sagatavots jau augustā, taču netika pieņemts. Radām iespēju veikt Liepājas teātra budžeta iekšējus grozījumus. ļaujot novembrim un decembrim paredzētos līdzekļus izmantot ātrāk," viņš skaidroja.

Tas arī došot iespēju teātrim oktobra sākumā izmaksāt algas par septembri, jo iepriekš Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins norādījis, ka tam līdzekļu neesot.

"Šobrīd teātrim pietiek naudas, lai strādātu," apgalvoja domes priekšsēdētājs. "Varam pagaidīt oktobri, kad būs visi saskaitāmie - ir septiņi projekti iesniegti VKKF, mēs nezinām, vai kādu apstiprinās un kāda būs naudas summa. Tad veiks budžeta grozījumus un piefinansēs teātrim trūkstošo daļu."

"Mēs sadzirdējām cerību, galvenais, lai turētu vārdu," sapulces rezultātus liepājniekiem.lv komentēja Laukšteins. "Es un viss mans kolektīvs šajā sapulcē sadzirdēja, ka būs finansiāls atbalsts, ka mums nebūs jācieš, ka spēsim nokārtot attiecības ar skatītāju. Tas ir svarīgi šajā īsajā distancē. Nozīmīgi arī, ka aizsāktas sarunas, lai nākotnē Liepājas teātris nebūtu izņēmums starp profesionālajiem repertuāra teātriem."

Par nākotnes risinājumu modeļiem Liepājas teātri atdot valsts pārziņā vai arī pārskatīt visu reģionālo teātru statusu, Laukšteins atzīmē, ka šeit nav tikai melns vai balts. Par to būtu jālemj visām pašvaldībām, kur atrodas vēsturiskie repertuāra teātri, un valstij, un jāatrod modelis, kurā nebūtu neviena izņēmuma.

Savukārt kultūras ministrs rosinājis tuvākajā laikā turpināt diskusiju pie sarunu galda, lai tiktu rasts stabils Liepājas teātra pastāvēšanas modelis, par ko vienojusies valsts, teātris un pašvaldība.

Liepājas teātra vadība informēja, ka ir iesniegti septiņi projekti Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammā nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanai, kurā pieejami valsts budžeta līdzekļi Covid-19 seku likvidēšanai. Arī turpmāk teātris varēs pretendēt uz VKKF pieejamo finansējumu jaunrades projektiem, norādīja ministrijā.

Jau vēstīts, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību. Liepājas teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tādēļ tas neguva valdības finansiālu atbalstu Covid-19 radītās krīzes seku novēršanai.

Sarunās ar KM Liepājas domei un teātrim atkārtoti norādīts, ka valsts tiešā veidā pašvaldībai piederošajam teātrim palīdzēt nevar, taču pastarpināti finansējumu varētu gūt ar VKKF projektu konkursu starpniecību, iepriekš sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA), piebilstot, ka Liepājas teātris varētu virzīt astoņus projektus, kur katram no šiem projektiem maksimālais iespējamais finansējums būtu līdz 30 000 eiro. Projektu vērtēšana notiks septembrī, līdz ar to rudenī finansējums jau būtu pieejams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja