Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kad utopiskas idejas kļūst toksiskas

Meklējot alternatīvas pasaules kārtībai – izrāde Komūna.

Izrāde Komūna, kas Latvijas Nacionālajā teātrī pie skatītājiem nonāks šovakar, ir iespēja aizceļot uz laiku un vietu, kur iepriekš vēl nav nācies būt. Tā ir Dānija no 1969. līdz 1974. gadam, kad popularitāti iekaroja idejas par jaunu sabiedrības dzīvesveidu komūnās, kurās ir iespēja dzīvot atbilstoši saviem ideāliem, sapulcējot domubiedrus. Tie var būt ne tikai politiski aktīvi, bet visādā ziņā brīvi – domās un attiecībās. Pats lugas autors Tomass Vinterbergs ir uzaudzis šādā kopienā ar dalītu atbildību, kolektīvu lēmumu pieņemšanu un utopiju par jauna sabiedrības modeļa izveidi, tāpēc arī rakstītajā ir biogrāfiski fakti. 

Aktieris Uldis Anže atveido vienu no komūnas biedriem. Viržils ieradies Dānijā no Francijas labākas un interesantākas dzīves meklējumos, viņš meklē iespēju iekļauties vietējā sabiedrībā un mācās dāņu valodu. "Viņš nokļūst interesantā vidē – hipiju un puķu bērnu sabiedrībā. Dāņu pāris Ēriks un Anna mantojumā saņemtajā privātmājā veido komūnu, kur pieņem lēmumus balsojot un praktizē pavisam jaunu sabiedrības dzīvesveidu," ieskicē Uldis Anže. Taču luga nav par cilvēkiem, kuri realizējuši utopisku sapni. Luga ir par to, ka, lai kādi arī būtu noteikumi un pamatprincipi, dzīve atradīs veidu, kā radīt tiem vislielākos pārbaudījumus. "Un tad jau ir interesanti vērot, kā savus pamatprincipus noturam vai nododam, vai izejam uz kompromisiem, kad tie skar personīgo dzīvi. Vārds "komūna" atvasināts no vārda "komunisms", kur dominēja ideja par kopīpašumu. Bet vai viss var būt kopīgs? Ne tikai manta, bet arī cilvēki – vīrieši, sievietes?" jautā aktieris. Viņaprāt, izrāde ir arī par to, pie kā noved neierobežota brīvība. "Mēs saprotam, ka idejas ir utopiskas, kas nav nekas slikts, bet, ja tās tiek novestas līdz galējībai, tad pārtop toksiskās un kaitīgās. Tā jau esam pārliecinājušies dažādu valstu pieredzē, bet te – lokāla situācija. Cilvēks vienmēr vēlas atrast kaut ko labāku."

Bet kā justos pats, nonākot šādā situācijā? "Esmu daudz kam gatavs, bet vai gribu pamēģināt – tas jau ir cits jautājums," atbild Uldis Anže. "Man ir prāts, citu cilvēku pieredze, un man ir izvēle – ko mēģināt un ko ne. Taču man ir lieliska profesija, un tā ir privilēģija – visu izmēģināt uz skatuves."

Lugas autors Tomass Vinterbergs zināms arī pēc nesen Latvijā rādītās populārās filmas Vēl pa mēriņam. "Man patīk gan filma, gan luga Komūna, gan autors šķiet interesants. Filma jau arī bija par meklējumiem, kad skolotāji absurdā veidā meklēja kaut kādu ideālo cilvēku atvērtības un saskarsmes punktu, eksperimentējot, ar cik promilēm pietiktu, lai atraisītos. Varam par to pasmieties, bet – mēs jau smejamies paši par sevi, par to, kas mums atpazīstams," spriež Uldis Anže.

Tuvākās izrādes – 12., 21. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja