Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Foto: Viestura Kairiša iestudējumā Brands galveno lomu atveido aktrise Ieva Segliņa

Dailes teātrī 27. janvārī īpašs notikums, pirmizrādi uz Lielās zāles skatuves piedzīvos režisora Viestura Kairiša jauniestudējums Brands. Iepriekš Brandu Dailes teātrī 1975. gadā iestudēja režisors Arnolds Liniņš, viņa izrāde iekļauta Latvijas Kultūras kanonā.

Henrika Ibsena Brands tiek uzskatīts par vienu no pasaules dramaturģijas vēstures sarežģītākajiem darbiem, kas Dailes teātrī šoreiz iestudēts, izvirzot drosmīgus režisora uzstādījumus. Viestura Kairiša jauniestudējumā Branda loma atvēlēta sievietei. Izrādē Brandu atveido aktrise Ieva Segliņa.

Režisors Viesturs Kairišs: "Brands izaicina katru un visus. Bet kurš izaicinās Brandu? Brands izaicina Dievu, mēs izaicinām Latvijas kultūras kanonu un Dailes teātra vēsturi. Bet ja mēs aizmirstam kultūras kontekstu, vai tagad atkal nav pienācis laiks paklausīties Branda vārdos? Kā tie skan šodien?"

"Tev piedots tiks, ja neiespēji, bet mūžam ne, ja negribēji…" – saka Henrika Ibsena Brands. Bez kompromisiem dzīvo ne tikai izrādes galvenais varonis, bet tas tiek prasīts no jebkura, kas lugu vēlas iestudēt. Dzīvība ir vienīgā likme, uz kuras vērts spēlēt, uzskata Brands – jaunais ideālists, Henrika Ibsena radītais mācītājs. Dailes Branda jaunajā versijā viņš vairs nav tikai garīdznieks, bet jaunas ēras un jaunas domāšanas pravietis. Un viņš ir sieviete. Mūsdienās fanātiķi ne tikai sludina Dieva vēsti, viņi ir sarunu šovu vadītāji, radikāli politiķi un vājprātīgi ideologi. Viņi spēj iedvesmot un pat pārliecināt cilvēkus sekot. Kad guvuši jaunas atklāsmes – atkal visu iznīcināt. Jaunā, mūsdienīgā tulkojumā un īpašā, šim iestudējumam paredzētā adaptācijā Brands atgriežas uz Dailes teātra skatuves.

"Pielāgojot literatūras klasiķa Henrika Ibsena dramatisko poēmu 21. gadsimta realitātei, lielākais izaicinājums bija meklēt atbildes uz jautājumiem, kas un kāds būtu šā brīža rietumu sabiedrībai raksturīgākais bezkompromisu ideālists, un kā manifestējas mūslaiku sabiedrībai raksturīgais kūtrums, ko šāds varonis tai gribētu pārmest," par jauniestudējumu saka dramaturģe Justīne Kļava.

2023. gada Branda aktieru sastāvā ietilpst divi leģendārā iestudējuma aktieri – Juris Strenga, kas atveido Veco Brandu, un Olga Dreģe, kas kopā ar Lidiju Pupuri Viestura Kairiša iestudējumā atveido dvīnes. Izrādē Brands uz skatuves būs redzams plašs Dailes teātra aktieru sastāvs: Lilita Ozoliņa, Kārlis Arnolds Avots, Katrīna Griga, Lauris Dzelzītis, Vita Vārpiņa, Ģirts Ķesteris, Anete Krasovska, Klāvs Kristaps Košins, Milēna Miškēviča, Artis Robežnieks, Dainis Gaidelis, Aldis Siliņš, Dārta Daneviča, īpaša loma un operatora pienākums iestudējumā arī kustību māksliniekam Rūdolfam Gediņam.

Izrādes radošā komanda: scenogrāfe – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Baiba Litiņa, horeogrāfe – Jana Jacuka, dramaturģe – Justīne Kļava, gaismu mākslinieks – Jevgēnijs Gansburgs. Lugu no norvēģu valodas tulkojis Edvīns Raups. Oriģinālmūziku izrādei radījis komponists Jēkabs Jančevskis, un šī ir viņa debija, rakstot mūziku, tieši teātra izrādei.

Dailes teātra un režisora Arnolda Liniņa Branda iestudējums ir leģendārs un iekļauts Latvijas Kultūras kanonā. 1975. gada iestudējuma titullomā bija Dailes teātra aktieri Juris Strenga un Harijs Liepiņš, kuri dublējās. Vienas izrādes veidošanā kopā apvienojās Kārlis Auškāps, scenogrāfs Ilmārs Blumbergs, kustību režisors Modris Tenisons un komponists Raimonds Pauls. Teātra zinātnieki ir droši, ka iestudējums ir Latvijas teātra – daži apgalvo, ka Eiropas teātra –, virsotne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja