Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Droši un netradicionāli var piedzīvot divas festivāla Homo Novus izrādes

Latvijas Jaunā teātra institūts un starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus aicina ikvienu bez maksas, netradicionālā un drošā formātā piedzīvot divus šī gada festivāla laikā tapušus mākslas darbus: Kristas Burānes izrādi no tā laika koki vairs nerunā un Metes Edvardsenas darbu Laiks ir iesnaudies pēcpusdienas saulē. Norvēģu mākslinieces darbs ir arī ir iekļauts Oslo biennāles programmā, kas notiek no 28. novembra līdz 6. decembrim, informēja festivāla rīkotāji.

Kristas Burānes izrāde no tā laika koki vairs nerunā stāsta par Rīgas zaļo infrastruktūru un uzsver, ka ikviena dzīva būtne – arī koki atrodas nepārtrauktā kustībā. Izrādes pamatā ir aizraujošs stāstījums par ievērojamā Rīgas parku un dārzu vadītāja Georga Kūfalta dzīvi un darbu Rīgā 19./20.gs. mijā, veidojot vienu no skaistākajām Rīgas zaļajām teritorijām – Bulvāru loku. Stāstījumu papildina biologu Ilutas Dauškanes, Tūra Selgas, folkloras teicējas Helmas Križevicas un semiotikas pētnieces Dārtas Ceriņas stāstījums.

Mākslas darbu ikviens var pieredzēt individuāli un jebkurā laikā, audio versijas pavadījumā izstaigājot tā maršrutu no Nacionālā teātra līdz Radio ielas lokam. Lai to izdarītu, telefonā jāielādē izrādes materiāli, kas atrodami šeit. 11 audio failos skan izrādes 11 ainas, tur arī atrodamas kartes, kas palīdzēs orientēties (viena no tām ir Georga Kūfalta oriģinālā apstādījumu karte).

Norvēģu mākslinieces Metes Edvardsenas "dzīvo grāmatu" projekts Laiks ir iesnaudies pēcpusdienas saulē notiek dažādās pasaules vietās jau 10 gadus. Tās dalībnieki ir atsaukušies režisores aicinājumam iemācīties no galvas kādu pašu izvēlētu grāmatu, kuru skatītājs izrādes norises laikā var rezervēt un noklausīties 1:1 lasījumā. Edvardsenas "dzīvajā bibliotēkā" ir vairāk nekā simts grāmatu, un šogad Homo Novus festivāla laikā tai pievienojās arī septiņas grāmatas no Rīgas

Līdz ar Covid-19 ierobežojumiem, kad daudzviet pasaulē ir aizvērti teātri un arī bibliotēkas, Edvardsenas "dzīvās grāmatas" maina formātu un ir gatavas uzrakstīt skatītājiem vēstuli, kurā no galvas atstāsta iemācīto tekstu. Darbs ir iekļauts Oslo biennāles programmā, kas notiek no 28. novembra līdz 6. decembrim. Biennāles aicina ikvienu pieteikties saņemt šādu ar roku rakstītu vēstuli no kādas no pasaulē mītošajām "dzīvajām grāmatām". Grāmatas ir pieejamas angļu, norvēģu, spāņu, vācu, franču un itāļu valodā, akcijai pievienojušās arī septiņas Latvijas grāmatas – 6 latviešu un 1 krievu valodā. Pieteikties grāmatai vēstulē var, rakstot uz epastu: [email protected]. Ja vēlaties saņemt grāmatu latviešu vai krievu valodā, e-pasta tēmā jāraksta "Rīga".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja