Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Cilvēki izdzīvo, jo spēj just un sadzirdēt

Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrāde drāmai Sievietes daļas.

Izrādē Sievietes daļas, kas no 10. februāra būs Nacionālā teātra repertuārā, galvenā vīriešu loma uzticēta Jānim Āmanim. "Man izrādē ir svarīga, grūta, bet interesanta loma. Atveidoju norvēģu vīrieti Larsu Alsvagu, kurš dzīvo Polijā, jo apprecējis jaunu un skaistu polieti, kurai ir visādas atkarības," raksturo aktieris. "Man ir jātiek galā ar šo situāciju, ar attiecībām, kas ir mūsu starpā."

Luga Sievietes daļas ir mūsdienu ģimenes drāma, ko iedvesmojis pārdzīvojums pašas ungāru dramaturģes Katas Vēberes dzīvē. Režisore Ināra Slucka uzsver, ka laikam pirmoreiz satiekas ar dramaturģisko materiālu, kas ir tik dzīvi apliecinošs. Lugai gan ir traģisks ievads. Galvenās varones pārdzīvotais kļūst par impulsu tam, lai tuvinieki beidzot sāktu runāt par būtisko, meklētu ceļu cits pie cita. "Šajā situācijā – mīlošs cilvēks, kas deg savās ugunīs. Manam varonim jātiek skaidrībā ar sevi. Bet cik neiespējami visiem ir pieņemt pastāvošo situāciju, kas balstās uz uzspiestām dogmām! Tas viss ir jāsadzird, jāsaprot, bet tas var arī sagraut. Un, runājot par sievieti, tikpat būtisks ir vīrietis, kas ir viena no sievietes daļām," stāsta Jānis Āmanis.

Citu nozīmju starpā sievietes daļas ir viņas sociālās lomas – šajā izrādē sieviete ir mīļākā, sieva, meita, māsa, māte, māsīca, svaine, vecāmāte, labākais draugs un arī konkurente. "Vīrieša mīlestība arī ir viena no sievietes daļām, kas jāņem vērā," uzsver Jānis Āmanis un piebilst, ka vēl viena sižetiskā līnija izrādē ir par atbalstu. "Nav sliktu cilvēku, bet dažreiz atbalsts nav bijis tāds, kā cilvēkam būtu vajadzīgs tieši tajā mirklī, un tāds, ko viņš būtu vēlējies. Jo katrs jau atbalsta otru tā, kā māk. Arī traģēdiju katrs uztver pa savam. Vispār jau cilvēks ir egoists, un tas ir normāli, jo vispirms dzīvojam, lai būtu labi pašiem. Ja jūties labi, cilvēki blakus jutīsies labi, jo būsi mierā ar sevi un citiem," spriež aktieris. "Ir nemiers, bet gribas būt mierā, taču apkārtējie apstākļi traucē. Tas nav tikai manam tēlam, bet visspilgtāk attiecas uz Lauras Siliņas atveidoto lomu – Maju."

Pēc intensīva mēģinājumu procesa aktierim ir grūti paskatīties uz izrādi no malas. Bet skatītājiem būšot par ko domāt, Jānis Āmanis sola. Viņaprāt, par tādām lietām un situācijām jārunā it īpaši arī šajā kovidlaikā, lai cilvēki novērtē to, kas ir apkārt. "Ir problēma, ka mēs viens otru nedzirdam un līdz ar to – nesaprotam. Jāapstājas un jāuzklausa, pēc tam padomājot jāsaka tas, ko gribējās teikt. Bet cik bieži paejam garām vai atmetam ar roku un darām nākamo lietu. Nu, nevar visu tik vienkārši "kancelēt", sakot – nav vērts, nav vērts... Es nepiekrītu, ka ar atbildi, ka ir XXI gadsimts, var attaisnoties. Cilvēki nav zaudējuši spēju just, taču dominē egocentrisms. Tomēr cilvēks ir izdzīvojis tikai tāpēc, ka viņā ir jūtu pasaule," Jānis Āmanis teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja