Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bailes, kas dzen uz priekšu un bremzē. Sāpīgais caur pašironisko izrādē Ģimene

Izrādei Ģimene, kas nupat kā pirmizrādīta Valmieras teātra Apaļajā zālē, dots neparasts žanra apzīmējums – "paaudžu trilleris".

Režisors Reinis Suhanovs atšifrē to pavisam vienkārši: "Katrā ģimenē gadās, ka bērni saplēšas ar vecākiem, vecāki – ar bērniem, bet bērni mīl vecākus un vecāki mīl bērnus. Tur, kur ir mīlestība un dusmas, tur sanāk trilleris." 

Amerikāņu dramaturga Stīvena Karama luga The Humans, kas ir izrādes pamatā, stāsta par īru emigrantu ģimeni Amerikā, kurā ir trīs paaudzes. Viņiem ir spēcīga vēlme izsisties uz augšu, iegūt sociālo statusu. Autors idejisko bāzi lugai ņēmis no klasiskās amerikāņu literatūras shēmas par veiksmīgajiem un vislabākajiem amerikāņiem pasaulē, kas strādā smagi un dzīvo labi. Tajā viņi saskata dzīves laimi. Taču izrāde ir par bailēm. "Bailes ir tās, kas mūs dzen uz priekšu, taču tās arī neļauj priecāties par dzīvi, kas mums ir dota. Bail ir par to, ka katra nepareiza izvēle var būt liktenīga," skaidro Reinis Suhanovs.

Te – maza atkāpe. Pastāv sešas fundamentālas bailes, ko reizi pa reizei dažādās kombinācijās izjūt ikviens, – bailes no nabadzības, kritikas, sliktas veselības, pazaudēt kāda mīlestību, vecuma un nāves. Pašam režisoram, viņš nenoliedz, arī mēdz būt bail. "Pavasarī Covid-19 ierobežojumu laikā daudzas no bailēm vismaz uz kādu laiku man izdevās uzvarēt," viņš saka. Starp citu, Ģimenes pirmizrāde sākotnēji bija paredzēta maijā. "Taču bailes jau vienmēr kaut kur tuvumā ir, un katram tās ir citas. Amerikāņu kultūrā vistrakākās bailes ir no nabadzības, jo tas nozīmē, ka nevari piedalīties sistēmā, tiec izstumts. Ja esi lielpilsētā bez naudas, tad dzīve apstājas. Kas paliek? Paliek ģimene un tuvie cilvēki. Tieši ģimenei būtu jābūt tai stiprajai un uzticamajai pilij, bet, lai tā būtu, pie tā ir jāstrādā. Smagi un intensīvi. Un arī par to ir izrāde," stāsta Reinis Suhanovs. Izrādē sāpīgās un nepatīkamās tēmas tiek skatītas caur pašironisko, melno humoru. "Un, lasot lugu, sākotnējos smieklus par aprakstīto situāciju, kādā ir nonākusi šī konkrētā ģimene, nomainīja sajūta, kaut nu man pietiktu spēka nenonākt tikt tālu un nenodarīt pāri saviem tuvākajiem. Tā ir tā sajūta, kad tu skaties svešā, netīrā, tumšā spogulī un pēkšņi ieraugi savu attēlu," saka režisors.

"Angliski ir termins "young adult", ko varētu latviskot kā "jauns pieaugušais", kas ir cilvēks jebkuros gados, kurš spēj dzīvot viegli, pasmieties par dzīvi. Cilvēks, kas nav uzskatos ierūsējis. Jauneklīgs pieaugušais," Reinis Suhanovs meklē atbilstošus apzīmējumus potenciālajam iestudējuma skatītājam. "Humors un smiekli būs, bet par komēdiju šo izrādi gan nevarētu saukt. Smejoties par citu, var atrast, ko mainīt sevī..."

Tuvākās izrādes – 27., 29. un 30. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja