Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Viskarstākā mūzikas nedēļa

Festivāla Summertime – aicina Inese Galante desmitgadi svinēs gan klasiskās, gan džeza un pasaules mūzikas zvaigznes

Ar īpašu multimediju projektu Rekviēms – lūgšana par Baltijas jūru savā desmitajā jubilejas gadā sāksies šīsvasaras starptautiskais festivāls Summertime – aicina Inese Galante. Festivāls šogad svin 10. jubileju un piedāvā pilnu emociju gammu – Āfrikas mežonīgo ritmu, spāņu un Balkānu temperamentu un pasaulē atzītos un jaunos latviešu talantus.

Iniciatīva V. A. Mocarta Rekviēma mūzikas skaņās lūgt par Baltijas jūru pieder Ineses Galantes fonda izpilddirektorei Vitai Jaunzemei, kura rīko ikgadējo Lielo talku. Ievērojamā itāļu diriģenta Evelīno Pido vadībā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Valsts akadēmisko kori Latvija muzicēs izcils solistu kvartets: Anna Hallenberga (Zviedrija), Andrēass Šāgers (Austrija), Egils Siliņš un pati festivāla saimniece Inese Galante. Tieši uzrunās arī Sandija Semjonova filma par Baltijas jūras skaistumu, tās piesārņojumu un bojāeju. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis.

Aicinot Latvijas iedzīvotājus iesaistīties jūras vides uzlabošanā, Ineses Galantes fonds kopā ar Pasaules Dabas fondu ir izveidojis piecu apņemšanās soļu programmu. "Lielu daļu sava mūža esmu pavadījusi Jūrmalā – gan koncertzālē, gan pludmalē. Esam radījuši neatgriezeniskus dabas postījumus, kurus mainīt nespējam. Mēs lūgsim par Baltijas jūras nākotni, lai tā būtu tikpat mūžīga kā apbrīnojamā meistara Mocarta Rekviēms," uzsver Inese Galante.

Pirmoreiz Latvijā viesosies Grammy balvas laureāte, multimāksliniece un Āfrikas rietumu krasta kultūras vēstnese Dobē Njaorē. Tumšādainā dīva ar samtaino tembru un suģestējošo spēku balsī 12. augustā dziedās vismaz septiņos Āfrikas dialektos, uzrunājot ar priekšnesumu, kurā temperamentīgs dziedājums nav atdalāms no dejas un aktierspēles. 13. augustā būs redzams Madrides flamenko grupas Daminaro jaunākais veikums, mūzikas un dejas programma Cae la Noche, kurā caur grieķu mitoloģijas tēliem pilnasinīgā un jutekliskā dejā atklājas nakts burvība, skumjas, kaisle, nolemtība un nāve.

Duetu vakars ar Inesi Galanti 14. augustā būs iespēja vienā vakarā baudīt viņas un vēl trīs mūsu pasaules operzvaigžņu – tenora Aleksandra Antoņenko, kontrtenora Sergeja Jēgera un basbaritona Egila Siliņa – sniegumu, 16. augustā Ineses Galantes maigais soprāns iekļausies Džeza, blūza un operas vakarā, pirmo reizi uzņemot Latvijā izcilos Krievijas džezmeņus: par džeza karali dēvēto virtuozo pianistu Daniilu Krāmeru, Latin Grammy balvas nominantu ģitāristu Romānu Mirošņičenko un daudzpusīgo world music dīvu ar medaino balsi Armīni Sarkisjanu.

15. augustā publika jau piekto reizi Latvijā sagaidīs pasaulslaveno serbu mūziķi Goranu Bregoviču un viņa Kāzu un bēru orķestri. Radot mūziku serbu kinorežisora Emira Kusturicas filmām Čigānu laiks un Arizonas sapnis, Bregovičs kļuva par kinomūzikas ikonu un padarīja Balkānu mūziku populāru visā pasaulē. Viņa kompozīciju īpašā vitalitāte un smeldze sakņojas tradicionālajā dienvidslāvu un čigānu mūzikā. Cieši līdzās ir arī bulgāru polifonija, pareizticīgo baznīcas dziedājumi, ebreju un arābu melodijas un citu tautu mūzikas elementi. Viņa orķestris aizrauj ar kolorītu un temperamentīgu pūšamo instrumentu un sitaminstrumentu skanējumu.

Noslēgumkoncertā Gala Galante 17. augustā muzicēs mūsu mākslinieki un viesi no ASV, Krievijas, Nīderlandes un Austrijas, vārds tiks dots arī Latvijas jaunajiem talantiem – Ineses Galantes talantu konkursa laureātiem. Dziedoņu vidū būs pagājušā gada mīlulis tenors Rejs M. Veids un Milānas La Scala dīva Bonita Haimena, spožais vāgnertenors Andrēass Šāgers un pasaulslavenais Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko, un izcilais Krievijas mecosoprāns Oļesja Petrova, kura šopavasar Rīgā spilgti atveidoja Azučenas lomu Dž. Verdi operā Trubadūrs. No Nīderlandes ieradīsies mūsu publikai jau pazīstamais saksofonists Henks van Tvilerts. Uzstāsies pianists Artūrs Cingujevs un čellists Maksims Beitāns, Intars Busulis, Raimonds Ozols un Sergejs Jēgers. Pie LNSO diriģenta pults stāsies Aleksandrs Viļumanis.

Summertime – aicina Inese Galante
Dzintaru koncertzālē
No 11. līdz 17. augustam 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja