Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ tiks atklāta LNSO jaunā sezona

Šo piektdien, 8. oktobrī, plkst. 19 Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerts, kurā varēs piedzīvot atkalsatikšanos ar franču maestro – diriģentu vecmeistaru Žanu Klodu Kazadesī.

Žanu Klodu Kazadesī vadībā orķestris atskaņos Bēthovena Pirmo un Devīto simfoniju. LNSO šoruden nosvinējis 95. dzimšanas dienu, un jaunās sezonas pirmais pusgads ir īpašs – tas ir pēdējais, kuru orķestris pavadīs savās mājās, Lielajā ģildē, pirms nama renovācijas sākuma.

Sezonas atklāšanas koncertā dzirdēsim ģēnija, Ludviga van Bēthovena, pirmo un pēdējo simfoniju - divus dažādus Bēthovenus. Pirmajā simfonijā kā jaunu, labi skolotu un vēl tikai topošu revolucionāru, vienlaikus atvadoties no konservatīvajiem kanoniem. Devītajā simfonijā – sapņojot apvienot cilvēku miljonus un radot himnu kopībai un brīvībai. Tikpat dedzīgi kā Bēthovens, mūzikai nododas arī šī koncerta diriģents, franču maestro Žans Klods Kazadesī, kas atgriezīsies LNSO priekšā un apliecinās savu dzīves moto - "Kalpot, uzdrīkstēties, dot un gūt". Mūzika, viņaprāt, ir tīrākais ceļš uz augstāko garīgumu.

85 gadus vecais maestro Kazadesī karjeras sākumposmā vadīja Parīzes Šatlē teātri un bija diriģents Parīzes operā. Vairāk nekā 40 gadus vadījis paša izveidoto Lilles Nacionālo orķestri. Kā viesdiriģents Žans Klods Kazadesī viesojies koncertnamos Maskavā, Singapūrā, Monreālā, Baltimorā, Seulā, Sanpaulu, Buenosairesā, Filadelfijā, Montekarlo, Berlīnē, Tokijā u.c.

Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un solisti – soprāns Perīna Madefa, mecosoprāns Laura Grecka, tenors Mihails Čuļpajevs un bass Edgars Ošleja.

Franču operdziedātāja Perīna Madefa studējusi Nacionālajā Augstākajā dejas un mūzikas konservatorijā Lionā, papildinājusi zināšanas Flandrijas operas studijā. Vairāku starptautisku konkursu laureāte. Dziedājusi opernamos Eiropā, ar Marijas lomu Vestsaidas stāstā uzstājusies viesizrādēs Ķīnā un Kanādā.

Laura Grecka ir Latvijas Nacionālās operas soliste kopš 2010. gada. Piedalījusies izvērstu vokālinstrumentālu darbu, baroka un laikmetīgās mūzikas opusu atskaņojumos. Māksliniece muzicējusi ar Vidzemes kamerorķestri, Sinfonietta Rīga, LNSO u.c., Piedalījusies Kremerata Baltica festivālā, Starptautiskajā sakrālās mūzikas festivālā, Senās mūzikas festivālā u.c.

Tenors Mihails Čuļpajevs ir viens no vadošajiem Latvijas Nacionālās operas solistiem. Viņa meistarīgās vokālās prasmes paspilgtina aktiermeistarības talants, kas atstāj pārliecinošu iespaidu visās viņa iemiesotajās lomās. 2015. gadā dziedātājs nominēts Lielajai mūzikas balvai kā Gada jaunais mākslinieks, savukārt 2017. gadā ieguvis Latvijas Nacionālās operas fonda gada balvu kategorijā Labākais operas solists.

Bass Edgars Ošleja debitējis uz Latvijas Nacionālās operas skatuves 2015. gadā. 2017. gadā Edgars Ošleja iekļuvis Antoņinas Kampi starptautiskā vokālistu konkursa pusfinālā, bet Alīdas Vānes starptautiskajā vokālistu konkursā ierindojies starp finālistiem.

Koncertā piedalīsies arī Valsts Akadēmiskais koris Latvija. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais. Kori savās koncertprogrammās regulāri vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri. Uzstājušies ne tikai Eiropā, bet arī Ķīnā, Kanādā, ASV, Singapūrā u.c. 2022. gadā Valsts Akadēmiskais koris Latvija atzīmēs savu 80 gadu jubileju.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja