Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Skanēs Rīgas Projektu kora programma Vajadzētu

Ņemot vērā pārpildīto koncertzāli decembrī un lielo klausītāju interesi, Rīgas Projektu koris un diriģents Kristofers Volšs-Sinka aicina uz latviešu kormūzikas koncertprogrammas Vajadzētu papildkoncertu Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā 19. janvārī plkst. 19.

Šajā koncertprogrammā koris piedāvās klausītājiem iespēju klātienē baudīt vienu no reti izpildītiem Latvijas kormūzikas meistardarbiem – Pētera Plakida 1985. gadā komponēto kora simfoniju Nolemtība un līdzās tai arī Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska un Laumas Kazakas a cappella skaņdarbus. Ieeja koncertā ir bez maksas, iepriekš rezervējot ielūgumu vietnē: tiny.cc/rpkvajadzetu.

Koncertprogramma Vajadzētu, kas decembrī piedzīvoja pirmatskaņojumu Mazsalacā un Rīgas Sv. Pētera baznīcā, rosina klausītājus uz pārdomām par to, kā saglabāt cerību un optimismu šodienas ciniskajā realitātē. Kora simfoniju Nolemtība Pēteris Plakidis komponēja 1985. gadā Rīgas kamerkorim Ave Sol un diriģentam Imantam Kokaram, un tā piedzīvoja pirmatskaņojumu šo mākslinieku izpildījumā 1987. gadā. Kora simfonija apvieno piecus Ojāra Vācieša dzejoļus, pretstatot tā laika Padomju Savienības skarbo realitāti cerībām uz labāku nākotni.

"Kad es ierados Latvijā pirms astoņiem gadiem, mani vairāk par visu uzrunāja tieši Ojāra Vācieša dzeja un Pētera Plakida mūzika. Manā redzējumā Plakida un Vācieša Nolemtība ir tāds nācijas meistardarbs, kas būtu jāatskaņo tikpat bieži kā Lūcijas Garūtas likteņkantāte Dievs, Tava zeme deg!" saka Rīgas Projektu kora izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs Kristofers Volšs-Sinka. Diriģents uzsver, ka viņam ir liels gods un liela atbildība par iespēju kopā ar Rīgas Projektu kori izpildīt šo skaņdarbu, kas Latvijā pilnā apjomā nav izskanējis piecus gadus.

Neraugoties uz to, ka vienlaikus ar koncertprogrammu Vajadzētu tajā pašā vakarā Rīgā notika komponistes Selgas Mences jubilejas koncerts, kurā Valsts akadēmiskais koris Latvija dziedāja komponistes, viņas kādreizējā pedagoga Paula Dambja un pašas izskoloto komponistu skaņdarbus, pietrūka vietas, lai programmu varētu noklausīties visi, kas to vēlējās. Līdztekus koncertdarbībai Rīgas Projektu koris šajā sezonā ir uzsācis sadarbību ar Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolu, ar katru jauno projektu piedāvājot iespēju vidusskolas Diriģēšanas nodaļas audzēkņiem ciemoties pie kora un praktizēties ar projekta repertuāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja