Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sāroda reibinošo skaņu meditācijas seanss

Indijas klasiskās mūzikas leģenda – pirmoreiz Rīgā

Indiešu mūzikas izteikti atšķirīgo skanējumu no Eiropas populārās un akadēmiskās mūzikas pamanīja jau tie, kuri pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados mūsu kinoteātros aizrautīgi skatījās gandrīz vienīgos Padomju Savienībā rādītos asa sižeta grāvējus - indiešu kinoindustrijas produkciju. Tur starp mīlas intrigām un asiņainiem kautiņiem varoņi uzdziedāja un uzdejoja, bet daudz skanēja arī ainām atbilstoša instrumentāla fona mūzika. Tā izraisīja pat tādu kā apreibinošu efektu, jo vijoles orķestros skanēja savādi, tā paspocīgi, bet vislielāko pavisam citas pasaules sajūtu izraisīja tādi instrumenti kā sitāra (nejaukt ar Eiropas cītaru) un sārods. Šo instrumentu skanējums ir tik unikāls, ka, klausīts ar eiropieša ausi, tas atstāj meditatīvu iespaidu. Sitāru savā mūzikā sešdesmitajos gados izmantojusi vienīgā slavenā Nīderlandes psihedēliskā roka grupa The Shocking Blue, bet The Beatles dalībnieks Džordžs Harisons ļoti iedvesmojās no šī instrumenta lietpratēja Ravi Šankara un strādāja kopā ar viņu. Sārods ir citāds instruments - tā grifs ir īsāks un korpusa virzienā paplatinās, turklāt tam nav ladu un metāla stīgas tiek piespiestas pie grifa nevis ar pirkstiem, bet nagiem, sasniedzot galvu reibinoši griezīgu jeb dziedošu skaņas efektu. Pats korpuss ir nevis apaļš kā sitārai, bet bumbiera formas, kaut šie instrumenti, dažādu meistaru izgatavoti, atšķiras gan pēc izskata, gan skanējuma. Pazīstamākais sitāras virtuozs bija 2012. gadā aizsaulē jau aizgājušais Šankars, bet par izcilāko visa divdesmitā gadsimta sārodistu britu prese dēvē Amdžadu Ali Hānu. 29. septembrī viņš pirmo reizi uzstāsies Baltijā - Rīgas Kongresu namā. Indijas klasiskās mūzikas leģenda spēlēs kopā ar saviem dēliem Amānu un Ajānu - senas mūziķu dzimtas septīto paaudzi. Kopā ar tēvu viņi veido unikālu trio, kas tieši uz skatuves iemieso seno Indijas tradīciju, skolotājam nododot sakrālās zināšanas skolniekiem. Ar viņiem kopā spēlēs tablas virtuozi Satjadžits Talvalkars un Sandžu Višnu Sahai.

Savu pirmo solokoncertu Amdžads sniedza jau sešu gadu vecumā, tobrīd būdams Hafiza Ali Hāna māceklis. Šodien Ustads Amdžads Ali Hāns (Ustads ir tituls, ko, izrādot cieņu, dod skolotājiem) regulāri uzstājās pasaules slavenākajās koncertzālēs, viņš ir komponējis vairākus koncertus sārodam ar orķestri un sadarbojas ar daudziem simfoniskajiem orķestriem visā pasaulē. Par Ali Hānu ir uzņemtas sešas filmas un izdotas četras grāmatas. Viņš ir saņēmis Indijas augstāko civilo apbalvojumu, neskaitāmas godalgas un goda titulus visā pasaulē, savās zināšanās un pieredzē Maestro dalās ar studentiem visos kontinentos, būdams goda doktors un pasniedzējs divdesmit universitātēs. Neilgi pēc Rīgas koncerta 9. oktobrī viņš svinēs apaļu - septiņdesmit gadu - jubileju.

"Iespēja ko tādu dzirdēt klātienē tiek dota tikai reizi dzīvē, un to nevajag laist garām," tā šo koncertu vērtē sārodists Sergejs Akašs Ancupovs - dižā Ustada māceklis un Rīgā izveidotās Indijas mūzikas skolas Sarasvati vadītājs. Dalailama XIV esot teicis, ka "Amdžads Ali Hāns ar savu mūziku nes pasaulei cilvēciskā gara dziļumu, sirds siltumu un kalpošanas apziņu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja