Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Sančess, ritmu pavēlnieks

Latvijā viesojas oskarotās filmas Putncilvēks skaņuceliņa autors un izpildītājs Antonio Sančess

Viņš ir īpašs mūziķis, un man ir bijusi tā privilēģija piedzīvot viņa izaugsmi klātienē. Patiesi izcils bundzinieks, nav otra tāda kā viņš - tā virtuozo ritmu pavēlnieku, bundzinieku un komponistu, četrkārtējo Grammy balvas laureātu Antonio Sančesu (1971) raksturojis pasaulslavenais amerikāņu džeza ģitārists Pets Metenijs, kura zvaigžņu grupā Pat Metheny United Sančess jau ir viesojies Rīgā pagājušā gada pavasarī. Nu viņš pie mums atgriežas ar savu grupu Migration, lai sniegtu koncertu Rīgā, noslēdzot festivāla Rīgas ritmi 2015 ziemas koncertu sēriju mūzikas namā Daile 2. decembra vakarā plkst. 19.

Meksikāniskais temperaments un ritmu stihija viņa spēlē sastopas ar gudra, klasiski skolota mūziķa domāšanu. Sančess ir viens no savas paaudzes izcilākajiem un starptautiski pieprasītākajiem bundziniekiem. Viņa spēle ir iemūžināta jau vairāk nekā 100 mūzikas albumos. Viņš ir arī četrkārt oskarotās Alehandro Gonsalesa Injarritu filmas Putncilvēks/Birdman skaņuceliņa autors un izpildītājs; 2014. gada Venēcijas kinofestivālā šīs filmas skaņuceliņš novērtēts ar Sound Stars Award - proti, atzīts par labāko kinomūziku. Tā bija Antonio Sančesa debija kinomūzikā, turklāt partitūra tapa ļoti īpašā veidā: tās mugurkaulu veido tieši Sančesa bungu spēle, kurā viņš izpaužas kā ļoti radošs un jūtīgs improvizācijas meistars. Viņš pats gan intervijās atklājis, ka sākotnēji komponējis tradicionālā veidā, katram tēlam sacerot atšķirīgu ritmisko tēmu. Taču režisors, tās noklausījies, pavēstījis, ka paveiktais ir pilnīgā pretrunā ar to, ko viņš vēlējies sagaidīt. Galu galā abi nonākuši pie kopīgām improvizāciju sesijām un jauna skanējuma meklējumiem, variējot bungu komplektus un novietojot tos dažādās vidēs - arī tieši uz ielas Taimskvērā. Tiesa gan, bundzinieks, kuru redzam Taimskvērā uzņemtajos kadros, nav Sančess, bet gan viens no viņa draugiem, jo filmēšana notikusi laikā, kad Sančess bija devies koncertturnejā.

Bungas Antonio Sančess sācis spēlēt jau piecu gadu vecumā. Viņš dzimis un audzis Mehiko, kur apguvis gan sitaminstrumentus, gan arī klasisko klavierspēli. Talantīgais mūziķis iestājās un ar izcilību absolvēja Bērkli Mūzikas koledžu un Jaunanglijas konservatoriju Bostonā. Kopš 1991. gada, kad Sančess pārcēlās uz Ņujorku, viņš ļoti strauji ir apliecinājis sevi starptautiskajā mūzikas apritē. Jau vairāk nekā desmit gadu pelnīti atzīts par labāko bundzinieku izdevumu Downbeat un Modern Drummer kritiķu un lasītāju aptaujās.

Kā bundzinieks un komponists Antonio Sančess piedalījies neskaitāmos projektos un ierakstos kopā ar tādām džeza megazvaigznēm kā taustiņinstrumentālists Čiks Korea, nu jau aizsaulē aizgājušais saksofonists Maikls Brekers, basists Avišajs Koens un vibrofona virtuozs Gērijs Bērtons. Viņš bijis Dizzy Gillespie's United Nations Orchestra un Danilo Perez trio bundzinieks, kura albums Motherland tika nominēts Grammy balvai. Tieši šī trio sastāvā viņu ievēroja leģendārais ģitārists Pets Metenijs. Mūziķis, kurš pats ir 20 Grammy balvu laureāts, nekavējoties uzaicināja Sančesu piebiedroties savas zvaigžņu grupas sastāvam. Izcilo mūziķu dombiedrība un sadarbība ilgst jau piecpadsmit gadu, trīs kopīgi izdotie albumi saņēmuši Grammy balvu kā labākie džeza improvizācijas un mūsdienu džeza ieraksti.

Ar grupu Migration, kurā spēlē pianists Džons Eskrīts, bass Mets Brēvers un saksofonists Sīmuss Bleiks, Antonio Sančess sadarbojas kopš 2011. gada. Tādā pašā vārdā - Migration - nosaukts arī pirmais albums, kurā viņš apliecinās jau kā komponists un kuru All About Jazz atzinis par vienu no labākajiem 2007. gada ierakstiem. Albums New Life, kas nāca klajā 2013. gadā, jau pilnībā sastāv tikai no Antonio Sančesa kompozīcijām. Tas novērtēts ar prestižo Vācijas kritiķu Echo džeza balvu (2014). Šogad klajā nāk veseli divi albumi, un to saturs atspoguļosies arī koncertprogrammā Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja