Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ritmu un vasaras pilnbrieds

Festivālā Rīgas ritmi 2016 uzstāsies 79 mākslinieki no 13 valstīm

Vasara bez Rīgas ritmiem nav vasara – jau sešpadsmito gadu, Starptautiskā ritmiskās mūzikas festivāla Rīgas ritmi izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns saka par festivālu, kas ļāvis Rīgai izcīnīt vietu Eiropas un pasaules džeza mūzikas kartē, popularizējot pasaulē gan Rīgas, gan Latvijas vārdu. Festivālā, kas šovasar norisināsies no 29. jūnija līdz 2. jūlijam, piedalīsies 79 mākslinieki no 13 valstīm.

Zvaigzne – Daiena Rīvza

Festivāla visspožākā zvaigzne ir amerikāņu dziedātāja Daiena Rīvza, piecu Grammy balvu laureāte. Viņa ir vienīgā dziedātāja, kura šo prestižo balvu saņēmusi par labāko džeza vokāla izpildījumu, par trim albumiem pēc kārtas. Māksliniece uzstāsies Rīgas Kongresu namā 30. jūnijā, iepazīstinot ar savu jaunāko Grammy apbalvoto albumu Beautiful Life. Jāatgādina, ka arī 2006. gadā, kad ar Grammy balvu tika novērtēts albums Good Night, and Good Luck Daiena Rīvza uzstājās festivālā Rīgas ritmi. Tieši pirms amerikāņu džeza dīvas koncerta pirmajā daļā uzstāsies interesants franču duets – akordeonists Vensāns Peirani un saksofonists Emīls Parizjēns.

Morisona tautasdziesmas

Pie mums atgriezīsies arī Austrālijas džeza leģenda, multiinstrumentālists Džeimss Morisons, kurš 2. jūlijā Kongresu namā kopā ar Latvijas Radio bigbendu prezentēs CD Mare Balticum – oriģinālus latviešu tautasdziesmu aranžējumus džezā, kuri pirmatskaņojumu piedzīvoja koncertā 2014. gada rudenī. "Morisona talants ir unikāls: viņš var tikai pēc pamācības iemācīties vadīt lidmašīnu, un viņa rokās skan jebkurš mūzikas instruments (Morisons nespēlē vienīgi bungas). Latviešu tautasdziesmas viņa radošajā interpretācijā kļuvušas par jauniem džeza standartiem," stāsta Māris Briežkalns. Noteikti ir vērts dzirdēt arī Džeimsa Morisona kodolīgos, asprātīgos komentārus par latviešu tautasdziesmu saturu, piemēram, kā, dziedot Bēdu manu lielu bēdu, meita iet pāri lielajam akmenim, zem kura palikusi nemīlamo, paveco latvju džentlmeni, bet pēcāk viena raudādama tek gar upi, kas aiznes ozoliņu ar visām bitītēm.

Kaflins – vistalantīgākais

Jaunais mākslinieks, neredzīgais mūziķis, džeza pianists Džastins Kaflins, kurš Rīgā sniegs arī meistarklases, ir talantu mednieka Kvinsija Džonsa menedžmenta mūziķis. Jau 15 gadu vecumā Kaflins tika titulēts par Gada džeza mākslinieku. Festivālā demonstrēs arī videofilmu par viņa sadarbību ar džeza mūzikas leģendu, trompetistu Klārku Teriju, kurš pēdējās mūža dienās visu savu talantu atdevis Kaflinam. "Viņš ir viens no talantīgākajiem pianistiem, kāds jebkad ir dzīvojis uz šīs zemes," viedais trompetists teicis par Džastinu Kaflinu, kura uzstāšanās Kongresu namā gaidāma festivāla pēdējā dienā, 2. jūlijā, līdzās Dzeimsa Morisona un Latvijas Radio bigbenda programmai.

Latīņamerikas mūzikas vakarā 1. jūlijā Kongresu namā muzicēs viesi no Brazīlijas un Kubas. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies brazīliešu ģitāras un basģitāras duets Cavalcante&Pipoquinha – Kainja Kavalkante un Mikaels Pipokiņa, kuri jau agrā bērnībā uzskatīti par brīnumbērniem. Otrajā daļā uzstāsies kubiešu dziedātāja un vijolniece Džiliana Kanjisaresa ar savu grupu. Pēc tam tajā pašā vakarā mūzikas namā Daile koncertēs Kamila Mesa no Čīles. Viņa ir gan lieliska dziedātāja, gan arī ģitāriste, pati raksta savas dziesmas un veido aranžējumus. Kamilai Mesai ir izteikti ekspresīva balss ar unikālu tembru un frāzējumu, viņas ģitāras pavadījums un improvizācijas ir patiesas, aizkustinošas un dvēseliskas. Latīņamerikāņu saknes, kā arī saikne ar džezu kombinācijā ar mūsdienu un populāro mūziku sniedz viņas radītajai mūzikai ļoti īpašu un saistošu skanējumu.

Prieks bez maksas

Festivālā notiks vairāki bezmaksas koncerti džeza klubā Trompete, atpūtas parkā Egle un arī uz Origo Summer Stage skatuves pie Rīgas Centrālās stacijas. Vairāk nekā puse koncertu ir bez maksas. Showcase programmā producentus un žurnālistus no ASV, Austrālijas, Krievijas, Lielbritānijas un citām valstīm iepazīstinās ar jaunajiem Latvijas mūziķiem.

Festivāls Rīgas ritmi piedzima laikā, kad Rīga bija vienīgā pilsēta Baltijā, kurai nebija sava džeza mūzikas foruma. Festivāls ne tikai vēstījis pasaulei par Latviju, bet ir ļoti vērtīgs Latvijas džeza attīstībai, jo sniedz iespēju Latvijas mūziķiem sadarboties ar visaugstākās klases pasaules māksliniekiem. Festivāla stūrakmens ir meistarklases, kuras Latvijas Radio studijās pasniegs seši mākslinieki.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja