Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgā, Rundālē un Mežotnē norisināsies Senās mūzikas festivāls

Senās mūzikas festivāls šogad norisināsies no 11. līdz 15. jūlijam Rīgas baznīcās un koncertzālēs, kā arī Rundāles pilī, Mazajā Mežotnes pilī un Mežotnes baznīcā, informēja koncerta rīkotāju VSIA Latvijas koncerti pārstāvji.

Festivālā tiks atdzīvināti Henrija Pērsela, Antonio Vivaldi, Johana Sebastiāna Baha, Klaudio Monteverdi un citu baroka dižgaru meistardarbi. Mūziku papildinās krāšņi tērpi, autentiski viduslaiku un baroka instrumenti un arhitektūra, kas rada neatkārtojamu klātbūtnes sajūtu. Īpašs notikums Rundāles pils dārzā būs muzikāla izrāde bērniem Brīnišķā pērle. Festivāla koncertos piedalīsies gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieki.

11. jūlijā Doma baznīcā Senās mūzikas festivālu atklās Vroclavas baroka ansamblis, kas specializējas vēsturiski informētā atskaņojuma praksē, galveno uzmanību pievēršot mazzināmā un neparastā Centrāleiropas senās mūzikas repertuāra izpētei. Ansambļa rokās atdzimst visdažādākie senās mūzikas paraugi, sākot no kamerdarbiem līdz pat kantātēm un oratorijām, bet ansambļa sirdslieta allaž bijusi poļu renesanses un baroka mantojuma meistardarbi. Ansambļa mūziķu kodolu veido izcili instrumentālisti un dziedātāji no Polijas, Čehijas, Vācijas un Lielbritānijas.

12. jūlijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs Renesanses un baroka garīgie dziedājumi. Latvijas Radio koris, diriģents Kaspars Putniņš uzstāsies kopā ar zviedru taustiņu vijoles (niķeļafras) virtuozu Marko Ambrozīni un izcilo klavesīnisti Ievu Salieti. Programmā skanēs skaņdarbi, kurus komponējuši ziemeļvācu baroka lielmeistars Dītrihs Bukstehūde,  izslavētais 17. gadsimta vijolmūzikas  skaņradis Heinrihs Ignacs fon Bībers un spožais angļu renesanses komponists Viljams Bērds.

13. jūlijā Mazajā ģildē varēs dzirdēt vācu baroka meistara Johana Sebastiāna Baha mūziku, ko izpildīs dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine, flautiste, obojiste Ieva Nīmane, čelliste Māra Botmane un ērģelniece Ilze Reine.

14. jūlijā Mazajā ģildē koncertprogrammā Venēcijas baroka pērles uzstāsies dziedātāja Elīna Šimkus, Kristīne Stumbure (baroka flautas) un Mauro Pinciaroli (teorba). Programmā skanēs Džirolamo Freskobaldi, Frančesko Bartolomeo Konti, Benedeto Marčello, Klaudio Monteverdi, Luidži Rosi, Alesandro Skarlati, Barbaras Stroci un Džuzepes Torelli mūzika.

14. jūlijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertu sniegs Baltijas valstīs vadošā viduslaiku un renesanses vokālā grupa Schola Cantorum Riga, kas specializējusies gregoriskā korāļa autentiskajā dziedāšanā. Koncertā ar improvizācijām piedalīsies arī saksofonists Dāvis Jurka.

15. jūlijā Mežotnes baznīcā koncertprogrmmā Angļu baroka dziedājumi uzstāsies dziedātāji Aija Veismane, Ansis Bētiņš un Emīls Gilučs, kā arī klavesīniste Veronika Rinkule. William Byrd Consort ir vokālais ansamblis, kas atskaņo pamatā renesanses un baroka laika mūzikas programmas. Ansambļa pamatakmens likts 1990. gados, kad to dibināja diriģents un kontrtenors Andris Veismanis, veidojot Viljama Bērda un Karlo Džezualdo koncertprogrammas.

15.jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks pasākumi bērniem – dažādas radošās darbnīcas un spāņu tautas pasaku, un spāņu komponistu mūzikas iedvesmots muzikāls uzvedums Brīnišķā pērle. Muzikālā pasaka būs pārpilna ar neparastiem notikumiem un spilgtiem tēliem. Lomās iejutīsies solisti – Jolanta Strikaite-Lapiņa, Jānis Strazdiņš, Nauris Indzeris, dejotāji – Egija Abaroviča, Reinis Rešetins, Aija Lejas-Sausa. Koncertā piedalīsies arī Rīgas cirka skolas audzēkņi, apvienības Džezbaroks mūziķi un sitaminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis.

Savukārt 15.jūlija vakarā Rundāles pils dārzā festivālu noslēgs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls Gadalaiki - viens no populārākajiem akadēmiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Koncerta pirmajā daļā dzirdēsim Kristofa Vilibalda Gluka, Andrē Kamprā un Žana Batista Lulli skaņdarbus. Kopā ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, diriģenta Andra Veismaņa vadībā, Vivaldi Gadalaikus atskaņos izcilais itāļu vijolnieks Džuzepe Giboni, kuru festivāla ietvaros būs iespēja satikt arī Mazajā Mežotnes pilī 14.jūlijā.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk - Senās mūzikas festivāla mājaslapā www.smf.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja