Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ovācijas Marinai Rebekai Minhenes operas festivālā

Bavārijas valsts opera Minhenē katru sezonu noslēdz ar vērienīgu festivālu, kas šoreiz ilgst no 21. jūnija līdz 31. jūlijam.

28. jūnijā festivālā notika Džoakīno Rosīni operas Vilhelms Tells/Guillaume Tell pirmizrāde, kurā visskaļākos aplausus izpelnījās Matildes lomas atveidotāja – latviešu soprāns Marina Rebeka, kura šo lomu jau dziedājusi Nīderlandes operā Amsterdamā un Rosīni festivālā Pezāro.

Šī ir Rosīni pēdējā opera, kuru apbrīnoja pat Rihards Vāgners. Tās pamatā ir leģenda par brīvības cīnītāju Vilhelmu Tellu. Darbība risinās XIII gadsimtā Austrijas okupētajā Šveicē, un Vilhelms Tells palīdz atbrīvot savu tautu no austriešiem.

Minhenē šo varoņeposu iestudējis 30 gadu vecais, ambiciozais vācu režisors Antu Romero Nuness. Viņš strādā dramatiskajā teātrī – Maksima Gorkija teātrī Berlīnē, teātrī Thalia Hamburgā, Vīnes Burgteātrī un citur. Rosīni operu viņš iestudē kā mūžīgu stāstu par varoņa meklējumiem. Iestudējuma radošās komandas radītā vide ir pietiekami nosacīta, visu skatuves telpu aizņem milzīgas kolonnas, kuras atgādina lielgabalus un nepārtraukti kustas dažādos virzienos. Taču neko īpaši oriģinālu par mūsdienu varonīguma dabu režisors tā arī nepasaka, toties viņš ļauj runāt mūzikai un izpildījuma kvalitāte ir brīnišķīga.

Interesanti, ka izrādes programmiņas vāku rotā Mela Gibsona portrets – tas ir kadrs no 1987. gada filmas Nāvējošais ierocis/Lethal Weapon. Kāds viņam sakars ar Rosīni un Vilhelmu Tellu? Antu Romero Nuness smaidot stāsta Dienai, ka pirms kāda laika, kad viņš Bavārijas Valsts operā prezentēja savu Vilhelma Tella koncepciju, kā viens no tautas varoņa ideāliem tika pieminēts Mela Gibsona tēls filmās Drošsirdis/Braveheart (1995) un Patriots/The Patriot (2000).

Policistu action komēdijai Nāvējošais ierocis ar patriotismu, protams, nav nekā kopīga, taču cilvēki no operas teātra izvēlējušies tieši šo Mela Gibsona portretu, jo tajā viņš izskatās visatraktīvāk, piebilst izrādes režisors. Starp citu, Bavārijas Valsts operas izdotās programmiņas ir muzikālās literatūras meistardarbi – tās ir grezni izdotas, bagātīgi ilustrētas grāmatas ar esejām, rakstiem un citu vērtīgu informāciju par katru konkrēto operu, tās rašanās kontekstu un jauniestudējuma konceptuālajiem vadmotīviem.

Vilhelma Tella pirmizrādes muzikālais vadītājs ir jaunais izraēliešu diriģents Dans Etingers. Viņš piedāvāja smalku, inteliģentu un pārdomātu interpretāciju, izceļot gan liriskus, gan dramatiskus pavērsienus.

Marina Rebeka Matildes lomā bija vokāli un aktieriski pārliecinoša, viņas balss ir apbrīnojami svaiga, dzidra un niansētām krāsām bagātīga – nav pārsteigums, ka klausītāji Minhenē apbalvoja latviešu soprānu ar ovācijām (kopumā festivālā Marina Rebekai ir piecas Vilhelma Tella izrādes). Operas titullomā spožs bija slavenais vācu baritons Mihaels Volle.

Minhenes operas festivālā drīz būs dzirdama vēl viena Latvijas zvaigzne: Volfganga Amadeja Mocarta Tita žēlsirdībā Vitēlijas lomu divās izrādēs atveidos Kristīne Opolais. Vācu režisora Jana Bosses veidotā jauniestudējuma pirmizrāde notika agrāk šajā sezonā; Tita žēlsirdība ar Kristīnes Opolais piedalīšanos Minhenē būs dzirdama arī 2014.–2015. gada sezonā.

Nākamgad Minhenes operas festivāls notiks no 24. jūnija līdz 31. jūlijam. Programma jau ir zināma, pētiet to www.staatsoper.de.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja