Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielās mūzikas balvas kategorijai Gada koncerts nominēti trīs koncerti

Lielajai mūzikas balvai 2019 (LMB) kategorijā Gada koncerts ir nominēti: koncerts Dialogs ar Mocartu, kurā Sinfonietta Rīga spēlēja diriģenta Olari Eltsa vadībā 18. janvārī uz Lielās ģildes skatuves, soliste - Irina Zaharenkova; ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncerts 27. jūlijā Ventspils koncertzālē Latvija un klavieru kvarteta Quadra koncerts Ķeniņš un Quadra, kas izskanēja 30. oktobrī Rīgas Reformātu baznīcā, informēja Latvijas koncertu pārstāvji.

Sinfonietta Rīga un erudītā igauņu diriģenta Olari Eltsa pirmā radošā sadarbība, iesaistoties aizraujošā dialogā ar Mocartu, izrādījās ļoti veiksmīga. Koncerta programmā skanēja Mocarta reminora klavierkoncerts, kurā soliste bija Irina Zaharenkova – viena no ievērojamākajām savas paaudzes Igaunijas pianistēm. Savukārt dzirkstošie mocartiskie citāti izskanēja Pētera Etveša un Valentīna Silvestrova opusos. "Koncerta augstā kvalitāte balstās izcilā koncepcijā un tās perfektā īstenošanā, Sinfonietta Rīga lieliskajā ansamblī un īpašā skaņas kvalitātē, precīzā un dzirkstošā izpildījumā Olari Eltsa vadībā," saka Lielās mūzikas balvas 2019 žūrijas locekle, izdevniecības Musica Baltica direktore Solvita Sējāne.

Ērģelnieces Ivetas Apkalnas solokoncerts, kas notika 27. jūlijā Ventspils koncertzālē Latvija, bija patiess muzikāls baudījums – lieliska mūzika un fantastisks tās lasījums uz izcila jaunbūvēta instrumenta. Latvijā pirmoreiz skanēja Pētera Vaska Hymnus, dramatisma caurstrāvotais Sofijas Gubaiduļinas darbs Gaisma un tumsa, kā arī Žaka Nikolā Lemēna, Pola Dikā, Sezāra Franka, Ferenca Lista un citi skaņdarbi. "Iveta Apkalna vēlreiz apliecināja, ka viņas spēli raksturo perfekta virtuozitāte, nevainojama stila izjūta, mākslinieciska intensitāte un dziļa satura atklāsme," uzsver Solvita Sējāne.

Klavieru kvartets Quadra ir jauni, bet Latvijā atzīti profesionāļi, kaislīgi, enerģiski un aizrautīgi gan dzīvē, gan mūzikā. Koncerts Ķeniņš un Quadra notika festivāla Arēna ietvaros 30. oktobrī Rīgas Reformātu baznīcā, piedāvāja piecu savstarpēji atšķirīgu darbu ļoti izteiksmīgu un apbrīnojami precīzu lasījumu. Koncerta programmā līdzās Ķeniņa 1979. gadā komponētajam Otrajam klavieru kvartetam mūziķi bija iekļāvuši pirms pāris gadiem rakstīto Armanda Aleksandraviča opusu In hac spe vivo, Oskara Herliņa jaunradīto klavieru kvartetu, angļu laikmetīgās mūzikas komponista Bena Lunna skaņdarbu The Gateless Gate un itāļu avangarda meistara Franko Donatoni virtuozo Ronda.

Portālā Delfi no 27. janvāra norisināsies Lielās mūzikas balvas 2019 publikas simpātijas balsojums. Tas noslēgsies 23. februārī pl. 23.59. No vienas IP adreses 24 stundu laikā varēs nobalsot vienu reizi par jebkuru mākslinieku. Publikas simpātijas balvas ieguvējs tiks paziņots LMB ceremonijā.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA Latvijas koncerti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja