Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lielajā ģildē uzstāsies franču soprāns Perīna Madefa, somu diriģente Emīlija Hovinga un pianists Vestards Šimkus

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) šonedēļ uz koncertiem aicina gan kamermūzikas, gan simfoniskās mūzikas cienītājus. Ceturtdien, 26. oktobrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē norisināsies kamermūzikas koncerts, kurā uz skatuves kāps franču operdziedātāja Perīna Madefa un LNSO klaviertrio – vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte–Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts. Savukārt piektdien, 27. oktobrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē simfoniskās mūzikas klausītājus gaidīs jaunā somu diriģente Emīlija Hovinga un pianists Vestards Šimkus, atskaņojot Latvijā vēl līdz šim nedzirdētus 20. gadsimta čehu komponistu darbus.

LNSO klaviertrio 26. oktobra koncertprogrammā Pasaules dziesmas aicina līdzdarboties harismātisko franču soprānu Perīnu Madefu un piedāvā klausītājiem pārsteigumiem bagātu koncertprogrammu. Turpinot tradīcijas, ansamblis savos koncertos iekļauj kamermūzikas žanru dižgaru opusus (šoreiz – Ludviga van Bēthovena darbus), kā arī latviešu autoru kamermūziku – šajā programmā skanēs Georga Pelēča kompozīcija Three O. Savukārt Lera Auerbaha ir spilgta un neordināra personība mūzikas pasaulē – pianistes un komponistes pirmais klaviertrio ir mākslinieces talantu apliecinošs, prasmīgi uzrakstīts un efektīgs meistardarbs. Tāpat koncertā skanēs arī britu komponista Rodžera Kviltera pastorālās dziesmas.

Starptautisku atzinību guvušo operdziedātāju Perīnu Madefu Latvijas klausītāji paspējuši iepazīt jau 2019. gadā, viņai debitējot Fransisa Pulenka operas Karmelīšu dialogi iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā. Šobrīd viņa dzied neskaitāmas lomas labākajos Eiropas opernamos, mūzikas apskatniekiem izceļot viņas apburošos tembru, skaņas kontroli un komunikāciju ar publiku.

LNSO klaviertrio kopš tā dibināšanas 2014. gadā muzicē vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts, regulāri klausītājiem piedāvājot daudzveidīgas koncertprogrammas, kurās galvenie akcenti likti uz klaviertrio žanra dižgaru opusiem, latviešu komponistu darbiem, kā arī Latvijas koncertzālēs maz skanējušiem žanra paraugiem.

27. oktobra koncerts LNSO, Emīlija Hovinga un Vestards Šimkus klausītājiem sagādās vairākus pārsteigumus – tajā skanēs vēl nedzirdēti, reti atskaņoti skaņdarbi. Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos 20. gadsimta čehu komponistes Vitežslavas Kapralovas skaņdarbs Suita Rustica. Tāpat klausītājiem būs iespēja dzirdēt cita čehu komponista, starp citu, Kapralovas skolotāja – Bohuslava Martinū – Trešo klavierkoncertu. Koncertprogrammā iekļauta arī Sergeja Prokofjeva svīta no baleta Pelnrušķīte. Pie LNSO pults debitēs jaunā, talantīgā somu diriģente Emīlija Hovinga, klavierkoncerta atskaņojumā viņiem uz skatuves pievienojoties pianistam Vestardam Šimkum.

Emīlija Hovinga savu diriģēšanas karjeru sākusi 2019. gadā, kļūstot par Hannu Lintu asistentdiriģenti Somijas Radio simfoniskajā orķestrī. No 2020. līdz 2022. gadam pildījusi Miko Franka asistentdiriģentes pienākumus Francijas Radio filharmoniskajā orķestrī. Šobrīd diriģente viesojas pie daudzu prestižu simfonisko orķestru pults, šajā sezonā iekļaujot arī debijas ar Zviedrijas Radio simfonisko orķestri, Bornmutas simfonisko orķestri, Gēteborgas simfonisko orķestri un vairākiem citiem.

Martinū Trešā klavierkoncerta atskaņojumā solo partiju atskaņos publikas iemīļotais pianists Vestards Šimkus. Savas karjeras laikā viņš plūcis laurus starptautiskos konkursos, kā arī koncertējis Eiropā, ASV, Vidējos Austrumos, Ķīnā un Japānā, uzstājoties ar ievērojamākajiem pasaules orķestriem un kameransambļos. Pianists sadarbojies ar pasaulslaveniem diriģentiem, tai skaitā Andri Nelsonu, Vasiliju Sinaiski, Karelu Marku Šišonu, Eri Klasu un daudziem citiem. Vestards Šimkus aktīvi darbojas arī kā komponists. Divas reizes saņēmis balvu Lielais Kristaps par mūziku kinolentēm Ausma (2016) un Elpa marmorā (2018).

Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, kā arī internetā – www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja