Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Koncertzālē Cēsis izskanēs sitaminstrumentālistu Freiberga un Āzera Rituāli

Sestdien, 26. oktobrī, koncertzālē Cēsis gaidāms koncerts Rituāli, kas iecerēts kā laikmetīgās mākslas spogulis ar mūzikas un vizuālās mākslas sintēzi; kā baudījums ausīm un acīm. Izcilie sitaminstrumentālisti Guntars Freibergs un Juris Āzers, atskaņojot komponistes Annas Fišeres un grieķu 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka mūziku, priekšnesumā apvienos virtuozu plastiku ar dzīvo scenogrāfiju, kuras autors ir mākslinieks Miķelis Fišers

Šis būs otrā sitaminstrumentālistu tandēma – Guntara Freiberga un Jura Āzera – koncertpogramma, kas tapusi, esot koncertzāles Cēsis rezidējošajiem māksliniekiem. Koncerts iecerēts kā laikmetīgās mākslas spogulis, kur sintezējas mūzika un vizuālā māksla. Tā dramaturģija veidota, domājot gan par muzikālo, gan vizuālo, gan garīgo pieredzi.

Programmā sasauksies pašmāju atzītās komponistes Annas Fišeres un grieķu 20. gadsimta leģendas Jaņņa Ksenaka (Iannis Xenakis) mūzika, kuras vienojošais aspekts ir rituāls.

No vienas puses matemātiski konceptuāla pieeja ar diviem leģendāriem Ksenaka darbiem sitaminstrumentu solo Rebonds A Jura Āzera un Rebonds B Guntara Freiberga izpildījumā, no otras - intuitīvs un vairāk spontāns papildinājums ar Annas Fišeres darbu Hesychia lielam ansamblim, kurš ticis izvirzīts starptautiskajam komponistu konkursam Rostrum 2024. Bet koncerta lielā intriga - pasaules pirmatskaņojums Annas Fišeres lielformāta opusam sitaminstrumentu duetam un elektronikai Hagneia.

“Vērojot savvaļas dzīvnieku, piemēram, putnu, abinieku un zivju uzvedību, mēs varam secināt, ka rituāli ir bijuši neatņemama pasaules un arī cilvēces sastāvdaļa kopš tās mistiskajiem pirmsākumiem. Rituāli ir tik dziļi iesakņojušies cilvēka ikdienā, ka bieži vien mēs tos pat neapzināmies. Mani īpaši interesē senatnē praktizētie rituāli, kuru noslēpumainās liecības ir saglabājušās līdz mūsdienām. Sengrieķu valodā vārds Hagneia nozīmē rituālu šķīstīšanos. Garīgajā kontekstā tā vairs nav tikai fiziska darbība vai stāvoklis, bet arī dvēseles un sajūtu attīrīšana, lai pietuvotos vai pat nonāktu saskarsmē ar dievišķo,” skaņdarba ideju atklāj komponiste Anna Fišere.

Hagneia pirmatskaņojumā tajā tiks izmantoti ne tikai skatuves objekti, bet arī līdz šim neredzēti, pašu radīti skaņas instrumenti. Daļa no šiem skanošajiem priekšmetiem piedzīvos savu otro dzīvi pēc skumjas dīkstāves metāllūžņu konteineros. Skatuves skanējumu bagātinās arī unikāls bronzas rotējošais zvans, ko īpaši šim notikumam radījis perkusionists un sitaminstrumentu meistars Joao Pais Filipe no Portugāles, kā arī eksotiski un neparasti instrumenti no dažādiem pasaules nostūriem. Koncerta klausītājiem būs iespēja kļūt par metafiziska rituāla lieciniekiem.

Programmā arī Ksenaka OKHO džambu trio, kurā Freibergam un Āzeram pievienosies lietuviešu sitaminstrumentu zvaigzne Pāvels Ginters.

Koncerta īpašā viešņa būs pasaulē aktīvi muzicējošā zviedru Paetzold flautas virtuoze Anna Petrini, solo atskaņos Fausto Romitelli skaņdarbu Seascape. Petrīni kā izpildītājmāksliniece sevi apliecinājusi gan laikmetīgajā, gan senajā mūzikā. Viņa regulāri tiek aicināta uzstāties nozīmīgos Eiropas festivālos un koncertvietās. Lai paplašinātu sava neparastā instrumenta - Paetzold flautas, repertuāru, Petrini daudz laika velta jauniem mūzikas projektiem, kā arī sadarbojas ar komponistiem, pasūtot jaundarbus.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja