Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Koncertsērijā Art of Riga Jazz oktobrī viesosies poļu, vācu un itāļu mākslinieki

Improvizācijas un džeza mūzikas koncertsērijā Art of Riga Jazz 16., 23. un 31. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā koncertēs attiecīgi poļu dziedātājas Judita Pisarčika (Judyta Pisarczyk) un latviešu taustiņinstrumentālista Ata Andersona kvartets, vācu taustiņinstrumentālists un eksperimentētājs Ralfs Šmids (Ralf Schmid), kā arī prominentais itāļu džeza kvartets XY Quartet, informēja koncerta rīkotāji.

Judita Pisarčika ir mūsdienīga džeza vokāliste, kura studē Katovices Mūzikas akadēmijā un kopā ar savu kvartetu izpilda gan pašas sacerētus skaņdarbus, gan džeza klasikas interpretācijas. Viņa spēlē arī flautu, vada baznīcas kori un piedalās dažādās vokālajās darbnīcās un konkursos. Judita ir Gdiņas Ladies’ Jazz Festival un Čhovas Baszta Jazz Festival uzvarētāja, kā arī Zamoskas konkursa International Meeting of Jazz Vocalists un, protams, arī starptautiskā džeza izpildītāju konkursa Riga Jazz Stage 2019 laureāte.

16. oktobrī Rīgā viņa uzstāsies kopā ar vēl vienu Riga Jazz Stage 2019 laureātu – latviešu taustiņinstrumentālistu Ati Andersonu, kurš ir gan pianists, gan Hammond ērģeļu pārzinātājs un komponists. Atis studējis Rīgas Doma kora skolā un Londonas Mūzikas koledžā, kā arī papildinājis zināšanas pie nīderlandiešu taustiņinstrumentālistiem Robs van Bāvels  (Rob van Bavel) un Bobs Vijnens  (Bob Wijnen). Koncertā Rīgā Juditai un Atim pievienosies poļu basists Mateušs Ševčiks (Mateusz Szewczyk) un latviešu bundzinieks Andris Buiķis, kurš arīdzan ir Riga Jazz Stage laureāts.

Īpaši neparasts koncerts sagaida 23. oktobrī, kad Latvijas Radio 1. studijā uzstāsies vācu taustiņinstrumentālists un eksperimentētājs Ralfs Šmids. Mūziķis, kurš divus Steinway & Sons flīģeļus spēlē ar speciālu elektronisko ierīču palīdzību, vadot tās ar sensoru cimdos ievilktu roku kustībām līdzīgi, kā, piemēram, teremīnu. Viņš pats to dēvē par "deviņu skaņu meklēšanu", ko tad arī realizē tehniski sarežģītajā un aizraujošajā koncertprojektā Pyanook, kas ierasti tiek papildināts ar vizualizācijām. Beļģu mūzikas žurnāls Crescendo Magazine to nodēvējis par  vadošo klaviermūziku 21. gadsimtā".

Ralfs studējis klasisko klavierspēli, džeza kompozīciju un filmu mūziku Štutgartē, Ņujorkā un Losandželosā, sadarbojies ar dažādiem mūziķiem, ieskaitot tādus amerikāņu dižgarus kā Maikls Brekers, Vitnija Hjūstone, Herbijs Henkoks un Natālija Koula, kā arī bigbendiem un orķestriem visā pasaulē. Līdz šim izdoti jau seši albumi kopā ar trompetistu Joo Kraus. Ar savu unikālo rokrakstu Šmids demonstrē spēcīgu muzikalitāti un dažādu stilu sajaukumu. Mūzikas apskatnieki viņu nodēvējuši par avangardistu vārda visburtiskākajā nozīmē, jo Ralfs pastāvīgi meklē ko jaunu un nedzirdētu, ļaujot klausītājiem kļūt par daļu no viņa iztēles bagātajiem priekšnesumiem, kuros pianisma dzeja savijas ar pulsējošiem ritmiem...

XY Quartet ir viena no itāļu jaunās džeza skatuves atzītākajām grupām. Četri izdotie albumi un neskaitāmi koncerti gan dzimtenē, gan ārvalstīs ļāvuši gūt panākumus starptautiskajās džeza cienītāju aprindās, bet itāļu mūzikas žurnālam Musica Jazz nodēvēt kvartetu par "vienu no labākajām itāļu grupām". Tā tika dibināta pirms desmit gadiem, un grupas sastāvā apvienojušies saksofonists Nicola Fazzini, basists  Alessandro Fedrigo, vibrafonists Saverio Tasca un bundzinieks Luca Colussi.

XY Quartet rada oriģinālu, aizraujošu un novatorisku mūziku. Tiek izmantotas dažādas muzikālās un mākslinieciskās valodas, mūsdienīgi aranžējumi un brīžiem pat kurioza pieeja jauniem kompozīcijas veidiem. XY Quartet savā mūzikā brīvi plūst starp džezu un moderno mūziku, taču tas ir nemitīgas izpētes ceļš, kas liek atskaņoto materiālu izstrādāt līdz vissīkākajām niansēm, par ko ikviens varēs pārliecināties arī 31. oktobrī Rīgā.

Gan Ralfs Šmids, gan XY Quartet dalībnieki Latvijas Radio 1. studijā sniegs arī bezmaksas meistarklases, kas notiks koncerta dienā attiecīgi plkst. 11 un plkst. 14. Uz tām, iepriekš piesakoties e-pastā [email protected], aicināts ikviens interesents.

Biļetes nopērkamas Biļešu servisa kasēs. Organizētāji atgādina, ka koncerta apmeklētājiem interneta lapā www.bilesuserviss.lv jāpārliecinās, vai iegādātā biļete ir personalizēta. 

Ņemot vērā ierobežoto koncertu apmeklētāju skaitu, plānota arī maksas tiešraide festivāla Rīgas ritmi profilā Facebook.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja