Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Koncerta honorāru Šišons ziedos Mūzikas akadēmijas studentiem

"Es ļoti gaidu sadarbību ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju ne tikai 10.aprīlī gaidāmā koncerta  dēļ, bet arī raugoties nākotnē. Es uzskatu, ka Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim ir pienākums ne tikai nodrošināt kvalitāti, bet arī pilnveidot Latvijas kultūru un sabiedrību kopumā," LNSO galvenais diriģents Karels Marks Šišons teica preses konferencē  J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Viņš īpaši uzsvēra, ka Mūzikas akadēmija ir viena no svarīgākajām Latvijas kultūras institūcijām, "īpaši tāpēc, ka mūzikas nākotne ir tās rokās. Nākamās paaudzes Latvijas orķestra mūziķu līmenis ir atkarīgs no Mūzikas akadēmijas mācību rezultāta. Tādēļ es jūtu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pienākumu būt daļai no tā, palīdzot un sadarbojoties, cik vien iespējams. Un mēs to darīsim ar lielāko prieku!", teica K.M.Šišons. Šī koncerta honorāru diriģents ziedos akadēmijas studentu izaugsmei.

Diriģents sacīja ka ar prieku piekritis būt daļai no jauno, talantīgo Latvijas diriģentu attīstības procesa. Sadarbības nākotnes plāni saistās ar diriģēšanas meistarklasēm jaunajiem diriģēšanas specialitātes studentiem.

"Tāpat šajā pavasarī mēs atkal rīkosim LNSO diriģenta asistenta vietas konkursu, kurā viens no jaunajiem, daudzsološajiem diriģentiem iegūs iespēju gadu strādāt ar LNSO kā mans vai LNSO viesdiriģenta asistents. Viņam būs iespēja arī pašam īstenot dažas koncertprogrammas kopā ar LNSO. Šī, manuprāt, ir nenovērtējama pieredze jebkuram topošajam diriģentam, un tā ir jāturpina."

Jāatgādina, ka šī būs jau otrā reize, kad LNSO galvenais diriģents izraudzīsies asistentu. Šajā sezonā viņa asistents ir Liepājas simfoniskā orķestra mūziķis Dzintars Jurgelaitis. Kā norādīja K.M.Šišons, 10. aprīļa koncertprogramma, kurā viņš diriģēs JVLMA simfonisko orķestri, apvieno visas galvenās īpašības, kam, pēc viņa domām, jāpiemīt orķestrim – dinamiski kontrasti, nevainojams ritms, stila un skaņas izpratne, kādu vēlējies komponists.

"Ritms man ir īpaši svarīgs, un es uzskatu, ka tā ir "slimība" visos pasaules orķestros. Bez ritma mūziku atskaņot nav iespējams, un ar nepareizu ritmu mūzika neskan tā, kā to ir iecerējis komponists," uzsvēra K.M.Šišons, kurš pirmoreiz Latvijā parādījās, spilgti interpretējot vienu no ritmiskākajiem skaņdarbiem pasaules mūzikas vēsturē - M.Ravela "Bolero".

Kā iepriekš ziņots, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs K.M.Šišons uzsāk sadarbību - sestdien, 10.aprīlī plkst.16 JVLMA Lielajā zālē viņš diriģēs JVLMA simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncertu. Tā soliste būs vijolniece Madara Pētersone, kura ir Evas Binderes vijoles klases 2.kursa studente. Koncerta programmā ir V.A.Mocarta uvertīra operai "Bēgšana no Serāla", kuras sižetā atspoguļota tolaik Vīnē populārā turku tēma. Vīnes klasicisma mūzika skanēs visā koncerta gaitā: simfoniskais orķestris atskaņos rī L.van Bēthovena 7.simfoniju, bet kā īpašs notikums solīts V.A.Mocarta virtuozais un ekspresīvais Piektais vijoļkoncerts (La mažorā, K 219), kura soliste būs jaunā vijolniece Madara Pētersone. Jaunajai vijolniecei šī būs mūžā pirmā sadarbība ar šāda līmeņa diriģentu, viņa to novērtē kā izdevību un lielu godu.

"Mocarta Koncerts vijolei ar orķestri ir kā opera – dramaturģiski bagāts, bet vienlaicīgi smalku nianšu caurausts. Mocarta mūzika dzīvo pati par sevi, es esmu tikai instruments, lai to ietērptu skaņās. Ar nepacietību gaidu sestdienu, kad šo koncertu varēšu spēlēt," atklāja M.Pētersone.

Biļetes uz koncertu tirgos no 7.aprīļa JVLMA Koncertdaļā (111.kabinetā) un stundu pirms koncerta norises vietā par Ls 3. Pensionāriem, studentiem un skolēniem par Ls 2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja