Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klajā nāk īpaši pasaules mūzikas forumam WOMEX veidotā izlase Native Music

Jau 15. reizi klajā nāk Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) etniskās mūzikas izlase Native Music. Traditional / Folk / World-music Latvia. Tā tiek sagatavota katru gadu īpaši pasaules mūzikas forumam WOMEX, bet šogad pirmo reizi sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju Skani būs pieejama arī mūzikas veikalos Latvijā, gan arī no 2. oktobra visās lielākajās mūzikas straumēšanas vietnēs pasaulē, informēja LMIC projektu vadītāja Vineta Romāne.

"Izlasē atspoguļojam aktuālo Latvijas etniskajā mūzikā, īpaši izceļot to, kas būtu interesants arī ārvalstu mūzikas izdevējiem, koncertu organizētājiem un mūzikas žurnālistiem. Viņi var mūsu mūziķus savest kopā ar klausītājiem plašākā mērogā," stāsta šī gada izlases Native Music koncepcijas autore etnomuzikoloģe Lauma Bērza. "Mūsu reģiona mūziku mīl un saprot cilvēki visā pasaulē, tāpēc ir vēlme padarīt to viņiem pieejamāku. Kā allaž, izlasē pārstāvēta dažādu stilu etniskā mūzika - no tradicionālās daudzbalsības līdz improvizācijām ambient stilā ar tautas mūzikas instrumentiem - kopumā 12 izpildītāju sastāvi. Par to, ka izdevums tapis sociālās distancēšanās laikā, atgādinās Auļu skaņdarbs Alšvangas dūdu meldiņš, kas ierakstīts, tiešsaistē saspēlējot 43 Latvijas dūdiniekiem un bundziniekiem. Tieši muzicēšana lielos sastāvos ir viena no iezīmēm, kuru ārzemju interesenti ievēro mūsu mūzikā."

Šī gada izlasē Native Music. Traditional / Folk / World-music Latvia ir iekļauti grupu ZeMe, Tautumeitas, Laiksne, Auļi (sadarbībā ar grupām Suitu sievas, Suitu vīri, Suitu dūdenieki, Vilkači, Tarkšķi, Vilkači, Dūdinieki un bundzinieki), Iļģi, Dārdi, Saucējas, Jauno Jāņu orķestris, Sventava un Māris Muktupāvels, Rikši, kā arī mūziķu Anša Jansona un Kārļa Rudras Jirgena ieraksti. Albuma mākslinieks ir Vadims Kožins, un tā noformējumā izmantotas Gata Indrēvica un Mārtiņa Miļevska fotogrāfijas. Izlase iznākusi ar Valsts Kultūrkapitāla atbalstu.

"Katru gadu LMIC ar Valsta Kultūrkapitāla fonda atbalstu forumā WOMEX veido Latvijas stendu, kurā iepazīstinām ar izlasi Native Music. Šogad forums pandēmijas dēļ notiks no 21. līdz 25. oktobrim tikai tiešsaistē, un arī mūsu izlase būs plaši pārstāvēta digitālajās mūzikas vietnēs. Šogad albums tiek izdots sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju Skani, kas nodrošinās albuma pieejamību plašā tirdzniecībā arī citiem interesentiem, ne tikai WOMEX apmeklētājiem," uzsver LMIC direktors un Skani izpildproducents Egīls Šēfers.

WOMEX ir nozīmīgākais starptautiskais forums, kurā tiekas pasaules mūzikas jomas profesionāļi - teju 3000 mūziķi, izdevēji, producenti, festivālu organizētāji un citi mūzikas industrijas profesionāļi no visas pasaules. Forumā var satikt sev līdzīgi domājošos, uzzināt par aktualitātēm, iegūt jaunus kontaktus un smelties iedvesmu jauniem projektiem.

Latvijas stendā jau no 2006. gada ir piedalījušies daudzu tradicionālo, folkmūzikas, etniskās un citu līdzīgu žanru mūziķi, kas guvuši sadarbības partnerus un iespēju koncertēt. Pērn forumā WOMEX Somijas pilsētā Tamperē uzstājās grupa Saucējas, iepazīstinot plašu pasaules mūzikas profesionāļu kopienu ar latviešu tradicionālo dziedāšanu un ieinteresējot vairāku starptautisku festivālu organizētājus un mūzikas izdevējus.

Bungu un dūdu grupas Auļi vadītājs Kaspars Bārbals stāsta: "WOMEX gūtie kontakti mums deva iespēju piedalīties vismaz desmit nozīmīgos festivālos Malaizijā, Taivānā, Ķīnā, Itālijā, Spānijā, Francijā un citās valstīs." Arī Kultūras menedžmenta centra Lauska vadītāja Daina Zalāne atzīst, ka šeit gūtie kontakti ļauj veidot dažādas sadarbības, piemēram, ar Vācijas mūzikas izdevniecību CPL Music, kā arī atvest WOMEX koncertos redzētas grupas uz Latvijas festivāliem -  etnofestivālu Sviests un pasaules mūzikas festivālu Porta.

WOMEX 26 gadu pastāvēšanas vēsturē no Latvijas mūziķiem līdz šim forumā ir uzstājusies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā), grupa Iļģi (2015. gadā) un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas (2019. gadā).

Pieteikties dalībai šī gada digitālajā forumā WOMEX var šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja