Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kas vanagam vēderā?

Festivāla Komēta organizators Dāvis Kaņepe stāsta par šī gada radikālismu, Dienvidamerikas skaņu un neparedzamību.

Jau otro reizi Daugavgrīvas cietoksnī Bolderājā norisināsies festivāls Komēta, kuru organizē Kaņepes Kultūras centrs un kurā tiks piedāvātas astoņas programmas – no mūzikas līdz cirkam. Festivāls noslēgsies ar tunisiešu grupas Ifriqiyya Electrique uzstāšanos, vienojoties kopējā rituālā. "Tas ir jaunas pieredzes festivāls," uzsver Komētas organizators Dāvis Kaņepe. Viena no festivāla muzikālajām programmām saucas Nomade templis; tajā uzstāsies mākslinieki no Dienvidamerikas, kuri atklās Komētas apmeklētājiem jaunas skaņu teritorijas. Savā daiļradē viņi apvieno kontinenta muzikālo mantojumu ar mūsdienīgu mūzikas producēšanas tehniku un ir iemantojuši popularitāti ne tikai Latīņamerikā, bet arī citviet pasaulē. Īpaši šim festivālam mākslinieks Raitis Hrolovičs ir radījis deviņus metrus augstu vanaga veidola koka skulptūru, kuras vēdera vaļējā nišā uzstāsies dienvidamerikāņi. "Tas ir skaists mākslas objekts, kurš paliks Daugavgrīvas cietoksnī arī pēc festivāla beigām," atklāj Dāvis Kaņepe, kurš kopā ar kolēģiem ir ieguldījis lielu darbu šīs vietas sakopšanā.

 

Zaļie principi

Festivālā Komēta darbosies arī Biesentales Zvaigžņu ciems. To radīs mākslinieku, mūziķu un amatnieku kopiena no Berlīnes, kas dzīvo pēc triju musketieru principa – viens par visiem, visi par vienu. Biesentales veido arī vienu no skatuvēm Fusion festivālā Vācijā, kas pēc divdesmit gadu skrējiena ir nolēmis iepauzēt, līdz ar to mākslinieku kopienai ir radusies iespēja paviesoties Rīgā.

Jau pagājušās piektdienas vakarā Daugavgrīvas cietoksnī ieradās piecu automašīnu karavāna, ar kuru atbrauca vairāk nekā četrdesmit Biesentales kopienas pārstāvju, lai pavadītu šeit visas turpmākās dienas. "Viņi principiāli cenšas nelidot, bet pārvietoties pa sauszemi," skaidro Dāvis Kaņepe, kura rīkotais festivāls ļoti lielu uzsvaru liek uz zaļo domāšanu.

No transporta līdz pat ēdināšanai, kurā netiek izmantota ģenētiski modificēta pārtika un vienreizējas lietošanas plastmasas trauki. "Pagājušajā gadā mēs nebijām gatavi tik izsalkušiem cilvēkiem, tāpēc esam palielinājuši ēdinātāju skaitu," norāda Komētas organizators, kurš aicina ņemt līdzi savus šķīvīšus un krūzītes vai arī izmantot trauku bibliotēku.

 

Vecumam nav nozīmes

Festivālā Komēta tiks izveidots Higgs Boson tunelis, kurā visas trīs dienas no divpadsmit līdz sešpadsmit stundām skanēs muzikālas improvizācijas maratons. Dāvis Kaņepe stāsta, ka šajā programmā iesaistīsies vairāk nekā četrdesmit mūziķu no Latvijas un citām pasaules valstīm, kuri mainīsies cits ar citu un radīs iepriekš nedzirdētas kompozīcijas.

Šo mūziķu vidū būs arī sešdesmit gadu vecs vācu kungs, vārdā Hanss, kurš vairāk nekā četrdesmit gadu spēlē seno mūzikas instrumentu vargānu. Pirms kāda laika viņš ir uzturējies Rīgā, kur dzīvo viņa draugi. "Mēs nejauši iepazināmies kādā ballītē. Viņš izvilka savu vargānu uz ielas un vienkārši apbūra ar savu prasmi muzicēt," atceras Komētas organizators.

Higgs Boson tunelī skanēs vargāns, oboja, flauta un daudzi citi mūzikas instrumenti, veidojot negaidītus muzikālus savienojumus. "Sadarbība un neparedzamība," par festivāla kopīgajiem atskaites punktiem saka Dāvis Kaņepe un vērš uzmanību uz to, ka šī gada Komētas programmu koncepcija ir nedaudz radikālāka nekā pagājušajā gadā.

 

Aizraujošā riņķa deja

"Mums nav ne galvenās skatuves, ne galveno mākslinieku jeb hedlaineru," akcentē festivāla organizators. Par savu galveno uzdevumu festivāla rīkotāji ir izvirzījuši nevis skaļu vārdu iekļaušanu Komētas programmās, bet gan festivāla apmeklētāju iepazīstināšanu ar jauniem, interesantiem un kvalitatīviem māksliniekiem, kuri ir vienlīdz svarīgi.

"Mēs aicinām māksliniekus palikt visas trīs dienas, lai viņi gūtu priekšstatu par festivālu un iepazītos cits ar citu," bilst Dāvis Kaņepe, kurš nesen ir dzirdējis vienu no pagājušajā gadā notikušas satikšanās rezultātiem – argentīniešu dīdžeja Intiche veidotu ukraiņu grupas DakhaBrakha dziesmas remiksu. "Tas bija ļoti liels gandarījums," piebilst Komētas organizators.

Festivālā darbosies arī elektronisko tautas deju ciemats Aware House, Akadēmija, Sapņu kinoteātris un Cirka ciemats, kurā uzstāsies atzīti un tikko uzplaiksnījuši mākslinieki. "Es pats ļoti gaidu Kari Pansku," atklāj Dāvis Kaņepe. Barselonā dzīvojošā poļu māksliniece savos priekšnesumos izmanto riņķa griešanas un laikmetīgās dejas sintēzi.

 

Festivāls Komēta

No 7. līdz 9. jūlijam Daugavgrīvas cietoksnī Bolderājā

Festivāla programma: www.festivalskometa.lv.

Biļetes cena iepriekšpārdošanā EUR 40

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja