Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā Doms iedvesmoja 15 jaunos autorus. Aigars Reinis, Ilze Reine, Kristīne Adamaite un jaundarbi

Piecpadsmit jauno komponistu skaņdarbi ērģelēm piedzīvos pirmatskaņojumus trīs ērģelnieku – Aigara Reiņa, Ilzes Reines un Kristīnes Adamaites – sniegumā projekta Doms iedvesmo tiešsaistes koncertā no Rīgas Doma. Tas būs pieejams, sākot no 19. marta plkst. 19, katedrāles mājaslapā Doms.lv.

"Pēc Rīgas Doma un tā brīnišķīgo Walcker firmas ērģeļu iepazīšanas pagājušā gada oktobrī (tobrīd vēl klātienē) jaunie komponisti – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenti un mūzikas vidusskolu audzēkņi – sadarbībā ar Rīgas Domu un saviem kompozīcijas pedagogiem radījuši patiešām daudzveidīgus un stilistiski atšķirīgus skaņdarbus, kas izskanēs divdaļīgā koncerta programmā," stāsta ērģelnieks, Rīgas Doma mūzikas direktors un šīs idejas autors Aigars Reinis, piebilstot, ka saņemtā mūzikas raža ir bagātīgāka un jaundarbi apjomīgāki, nekā gaidīts.

Kopš XX gadsimta 90. gadiem divdaļīgi koncerti Rīgas Domā nav notikuši. Taču starpbrīža tiešraižu klasiskajā izpratnē – ar intervijām vai filmiņām – nebūs. Aigars Reinis paskaidro, ka vietnē Doms.lv vienkārši būs atrodamas divas atsevišķas saites – katrai daļai sava. Ja pirmajam vakaram būs gana ar vienu daļu (tā ilgs stundu), otru varēs klausīties citā dienā.

Mūzikas autori šobrīd studē gan JVLMA, gan arī Rēzeknes, Ventspils, Jelgavas, Rīgas Emīla Dārziņa, Jāzepa Mediņa un Pāvula Jurjāna mūzikas vidusskolās. Tie ir: Henrijs Poikāns, Alise Bērziņa, Dace Mangulsone, Alise Racāne, Marita Semjonova, Žanete Spirka un Marina Vidmonte no JVLMA, Jēkabs Bernāts (P. Jurjāna m. vsk.), Kārlis Bukovskis (E. Dārziņa m. vsk.), Dāvids Balodis (J. Mediņa m. vsk.), Tomijs Endzelis (Jelgavas m. vsk.), Mihails Pranovičs un Sintija Onužāne (Rēzeknes m. vsk.), Andrejs Grīnbergs un Madara Vizule (Ventspils m. vsk.)

"Andrejs Grīnbergs Ventspils Mūzikas vidusskolā apgūst ērģeļspēli, taču daudziem ērģeles bija svešas. Projektā Doms iedvesmo vēlējos jaunos komponistus iepazīstināt ne tikai ar ērģeļu tehniku, bet arī ar plašajām krāsu un faktūru iespējām. Atklāt, cik šī palete ir spilgta un daudzveidīga, un mudināt rakstīt," stāsta Aigars Reinis. Tikai daļa no skaņražiem paspēja uz klātienes ekskursiju. Jauno komponistu sadarbība ar ērģelniekiem, viņu mūzikas interpretiem, varēja turpināties tikai attālināti, tomēr rezultātā iegūta liela dažādība – līdz pat eksperimentiem ar ērģeļtaustiņu "iestrēgšanu".

Projektā Doms iedvesmo plānoti trīs koncerti, kuros kopā gaidāmi 25 jaundarbu pirmatskaņojumi. Piecpadsmit jauno autoru darbu programmai gada gaitā vēl sekos desmit profesionālo komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja