Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Interneta veikals iTunes Latvijā. Mūzikas eksperti skaidro, ko tas īsti nozīmē un kā iTunes mainīs mūsu dzīvi

Tagad arī Latvijas iedzīvotājiem ir pieejams pasaulē lielākais interneta veikals iTunes. Veikala iTunes sortimentā ir gan grupas Coldplay jaunākie hiti, gan latviešu estrādes klasiķa Viktora Lapčenoka zelta dziesmas. Turklāt cenas būtiski neatšķiras. Pašmāju mūzikas eksperti skaidro, ko tas īsti nozīmē un kā iTunes mainīs mūsu dzīvi.

Veikals iTunes ir ASV datorkorporācijas Apple lolojums. Visā progresīvajā pasaulē, par kuras sastāvdaļu 29. septembrī beidzot oficiāli kļuvusi arī Latvija un vēl 11 Eiropas valstu, tas piedāvā ne tikai mūziku, bet arī filmas, televīzijas šovus, grāmatas un audiogrāmatas, podkāstus (lejupielādējami audio un video faili) un spēles. Līdz ar iTunes ienākšanu Baltijā šeit var legāli iegādāties vairāk nekā 13 miljonus dziesmu – agrāk šīs iespējas (ar uzsvaru uz vārdu «legāli») mums nebija. Savukārt Latvijas māksliniekiem arī iepriekš nekas netraucēja būt pārstāvētiem iTunes katalogā, lai izplatītu savu mūziku digitālajā formātā tajās valstīs, kurās darbojas šis veikals.Tikai digitāliIeiet iTunes veikalā var, izmantojot datoru, atskaņotāju iPod Touch, iPhone un iPad. Visus norādījumus latviešu valodā var izlasīt Apple mājaslapā (www.apple.com/lv/itunes). Patlaban Latvijas lietotāji iTunes var iegādāties mūziku un grāmatas, kā arī lejupielādēt programmas saviem Apple «gadžetiem» un dažādus pašmāju un ārzemju podkāstus. Filmas mums vēl nav pieejamas. Veikalā ir arī diezgan daudz bezmaksas prieku – jūs varat iegūt grupas Coldplay piecu dziesmu minialbumu, kas ierakstīts Londonā nesen notikušajā iTunes sponsorētajā festivālā, kā arī vairākas grāmatas, par kurām nekas nav jāmaksā.Veikalā iTunes vienlaikus visā pasaulē nonāk mūziķu jaunākās dziesmas un albumi. Te var nopirkt gan pilnu albumu (4,99 – 12,99 eiro), gan atsevišķus skaņdarbus (0,99 un 1,29 eiro). Tas ir nozīmīgs mūzikas ierakstu izplatīšanas kanāls – iTunes pārstāvēti visi žanri no popmūzikas līdz klasikai. Šis veikals visus produktus – skaņdarbus, grāmatas, filmas un TV raidījumus – piedāvā tikai un vienīgi digitālajā formātā (atšķirībā no Amazon un citiem interneta tirgotājiem, kuri pircējiem nogādā ne tikai failus, bet arī kompaktdiskus, DVD un grāmatas taustāmā formātā). Atlaižu plauktsLatvijas sadaļā jau ir aplūkojami mūsu tautiešu pieprasītāko dziesmu, albumu un grāmatu topi (pozīcijas tajos mainās nemitīgi – atkarībā no pieprasījuma intensitātes). Otrdienas, 4. oktobra, rītā iTunes Latvijas filiālē populārākais albums bija pašmāju estrādes izlase Latvijas pavasaris (8,99 eiro), trešajā vietā ierindojās Viktora Lapčenoka izlase Kolekcija 2 (8,99 eiro). Uzmanības vērti ir ne tikai topi, bet arī atlaižu plaukts Albumi, kas maksā lētāk par 7 eiro, piemēram, Bejonsē jaunākais albums 4 maksā tikai 4,99 eiro (lētāk nekā Viktors Lapčenoks!). Turpat atrodams Pollijas Džīnas Hārvijas šāgada šedevrs, prestižo britu balvu Mercury Music Prize ieguvušais ieraksts Let England Shake – par 5,99 eiro.Guntars Račs, mūziķis, dziesmu autors, kompānijas_ Mikrofona ieraksti _repertuāra direktors:

"Mēs, ierakstu kompānija, lietojam iTunes pakalpojumus jau vairākus gadus. Tas gan līdz šim bija fokusēts uz tiem ierakstiem, kas varētu būt interesanti starptautiskajā tirgū. Tie ir ieraksti angļu valodā un mākslinieki, kuriem jau ir kaut kāda publicitāte un fanu bāze ārpus Latvijas. Tagad mēs varēsim lietot iTunes veikalu, arī orientējoties uz vietējo tirgu. Tas nozīmē, ka darīsim tur pieejamus mūsu ierakstus latviešu valodā un aktuālos vietējos hitus. Es negaidu kādu sensacionālu sprādzienu un milzu ienākumus no tā, ka viens no mūzikas izplatītājiem Latvijā turpmāk būs arī iTunes. Tajā pašā laikā tas ir nozīmīgs notikums visiem legālās mūzikas patērētājiem, jo aptver teju neierobežotas iespējas piekļūt visiem pasaules hitiem un mūzikas katalogu izdevumiem. Tādas brīvas pieejas līdz šim mums nebija. iTunes būs gan mūsu sabiedrotais, gan arī konkurents mūsu pašu mūzikas lejupielādes servisam Doremi.lv. Taču laba konkurence vienmēr ir pozitīvi vērtējama. Tā kaut ko ģenerēs arī mūsu pārstāvētajiem māksliniekiem un autoriem, jo veikalam iTunes ir līgums ar Nordisk Copyright Bureau (NCB), kas Latvijā administrē Latvijas autoru mehāniskās tiesības (autoratlīdzība no ierakstiem).

Taču es ieteiktu mūsu māksliniekiem pārāk nesapriecāties, jo tas, ka tu esi pārstāvēts veikalā iTunes, nevienu nepadara slavenu. Tas neuzlabo tavas mūzikas ieraksta kvalitāti, kas Baltijas valstīs un visā Austrumeiropā ir ļoti zemā līmenī, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem. Būs nepieciešams ieguldījums mūzikas producēšanā un marketingā, lai vispār kāds tavu ierakstu meklētu to miljonu failu vidū, kas tur ir pieejami. Pasaules mūzikas biznesā ir tādi servisi kā Spotify, kas ir mūzikas strīminga serviss. Tā ienākšana Latvijā gan varētu būtiski mainīt kopējo ainu. Daudz būtiskāk nekā iTunes parādīšanās. Šādu servisu kā Spotify lokāli izveidot nav iespējams, jo ir ierobežots ierakstu skaits, neadekvāti autoratlīdzības tarifi un kritiska maksātspēja.

Jebkura legālas mūzikas izplatīšanas servisa ienākšana Latvijā ir vērtējama pozitīvi, jo tas palīdz radīt sakārtotu un mūsdienīgu mūzikas izplatīšanas vidi un kultūru. Nav noslēpums, ka briesmīgajos padomju laikos esam radināti pie domas, ka visu, ko var, vajag nozagt. Ļeņiniskais lozungs «Māksla pieder tautai» ir dziļi iesakņojies arī mūsu tautas, un jo īpaši šeit dzīvojošo cittautiešu, apziņā un rīcībā.

Visbeidzot – lai arī iTunes ir pozitīva lieta, tas nav nekas cits kā kādas Rietumu kompānijas bizness Latvijā, un atliek vien cerēt, ka no šeit iegūtajiem līdzekļiem iTunes maksās valsts nodevas un nodokļus, kā to nākas darīt visiem vietējiem mūzikas izplatīšanas nodrošinātājiem. Taču mani māc aizdomas, ka tas diez vai tā notiks. Tā ir vienīgā ēnas puse, ko es te spēju saskatīt. Iespējams, es kļūdos, un tur viss jau ir sakārtots, un ir kāds vietējais uzņēmums, kas to administrēs un maksās visus ar uzņēmējdarbību Latvijā saistītos nodokļus."

Līva Pētersone, grupas Instrumenti menedžere:

"Veikala iTunes parādīšanos Latvijā neatzīmējām gluži ar šampanieti, taču ar sajūsmas pilnu «beidzot!» gan. Par iTunes tuvošanos Baltijas valstīm zinājām jau vasaras sākumā, taču līdz Instrumentu albuma Tru izdošanai to tā arī nesagaidījām. Jāatzīst, ka ilgu laiku jutāmies apdalīti gan kā mūziķi, gan mūzikas klausītāji. Lai arī mums mūzikas klausīšanās un filmu skatīšanās paradumi ir līdzīgi kā citur pasaulē – visu vajag tagad un tūlīt –, Latvijā līdz šim nav bijis iespējas šo vēlmi legāli apmierināt, tieši tāpēc plauka un zēla pirātisms.

Vēl pirms 29. septembra, kad iTunes sāka darboties Latvijā un visā Baltijā, Instrumentu minialbums Pandemiya un debijas albums Tru bija pieejams citu valstu iTunes lietotājiem, tagad tas nopērkams arī Baltijas iTunes veikalā – to, kā tas darbosies praktiski un cik aktīvi būs latviešu pircēji, varēsim vērtēt pēc dažiem mēnešiem.

Guna Zučika, grupas Prāta vētra starptautisko sakaru menedžere:

Mūzikas veikala iTunes ienākšana Latvijā un pārējās Austrumeiropas valstīs ir apsveicams un sen gaidīts notikums. Turklāt šīs iTunes veikala sadaļas ienākšana šajās valstīs notika jau pēc zināmas un tipiskas korporācijas Apple un iTunes politikas – pirms tam turot šo faktu dziļā slepenībā. Vēl piecas dienas pirms veikala atklāšanas mūzikas konferencē Hamburgā es runāju ar ierakstu kompānijas Warner Music pārstāvi, ka mums Baltijā nav pieejami starptautiskie mūzikas lejuplādes pakalpojumi, un viņš teica: «iTunes mūzikas veikals Latvijā ienāks agrāk, nekā tu domā!» Skaidrs, ka pasaules lielākās ierakstu kompānijas ar iTunes par repertuāra licencēšanu šajās teritorijās, t. s. jaunajos tirgos, bija jau vienojušās, taču es nebiju domājusi, ka iTunes šeit parādīsies jau pēc piecām dienām!

Šobrīd vēl ir pāragri runāt par to, cik aktīvi Latvijas iedzīvotāji pievērsīsies legālajai mūzikas lejuplādei. Būs jāsagaida pirmie pārdošanas dati. Loģiski, ka Latvijā, kur principā neviena paaudze nav izaugusi ar sapratni par legālu mūzikas iegādi (proti, par mūzikas ierakstiem ir jāmaksā), satriecošus rezultātus uzreiz nevar gaidīt, taču ar laiku un cilvēku izglītošanu pakāpeniski tam rezultātam vajadzētu būt pozitīvam. Taču tāpat, kā tas jau ir pierādījies Rietumu valstīs, digitālās mūzikas lejuplādi nevajag uztvert kā «Svēto grālu», kas spēs aizstāt ierakstu industrijas zaudējumus, kurus radījusi fizisko nesēju – kompaktdisku – pārdošanas lejupslīde."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja