Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Gars un deja radošā divu mūziķu sarunā. Agnese Egliņa un Guntars Freibergs atkal muzicē duetā

Pirms dažām dienām saņēmusi Lielo mūzikas balvu par izcilu darbu gada garumā, pianiste Agnese Egliņa šovakar – 19. martā – plkst. 19 kopā ar sitaminstrumentālistu Guntaru Freibergu koncerttiešraidē no VEF Kultūras pils skatuves atskaņos jaunu, īpaši koncertciklam Come Prima veidotu programmu Gars un deja.

Mūziķi izvēlējušies brīnišķīgu XX un XXI gadsimtā komponētu mūziku – Arvo Perta, Alverto Hinasteras, Mičio Kitadzumes un Imanta Zemzara kompozīcijas. Koncerta noslēgumā ar Astora Pjacollas slaveno Lielo tango marimbai un klavierēm, kas oriģinālā komponēts čellam un klavierēm speciāli leģendārajam čellistam Mstislavam Rostropovičam, mūziķi svinēs izcilā argentīniešu komponista 100. jubileju, kas apritēja šīgada 11. martā. "Šis mums likās ļoti atbilstošs darbs, ko kādā pieturvietā klausītāji var arī dejot," piebilst Agnese Egliņa. Kopā viņi spēlēs arī Arvo Perta Fratres.

"Ar Guntaru esam sadarbojušies vairākkārt. Vienmēr esam sevi izaicinājuši ar sarežģītu oriģinālmūziku sitaminstrumentiem un klavierēm, kas bieži ir adresēta XXI gadsimta intelektuāļiem un gardēžiem. Šoreiz veidojām demokrātisku programmu, kurā katrs atradīs savu noskaņu. Tā, lai koncertu varētu klausīties arī vienkārši uz ielas, pieturā, garāmejot," stāsta pianiste Agnese Egliņa.

Jāpiebilst, ka abu mākslinieku uzstāšanās trešdien atklāja Kultūras gaidīšanas pieturu – scenogrāfisku objektu, kas līdz 6. aprīlim atradīsies uz VEF Kultūras pils kāpņu platformas. Kristīnes Jurjānes veidotā metāla konstrukcija – 2,2 m x 2,2 m liels kubs, kas skatītājiem jau pazīstams no 2020. gada Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts notikuma 2 x 2 kubā, – pārtapusi simboliskā pieturvietā, kur ikviens var apstāties, ieklausīties mūzikā un iemīļoto mūziķu balsīs no laika, kad koncertdzīve pilī sita augstu vilni. Pieturā baudāma mūzika no VEF Kultūras pils koncertcikliem Come prima un VEF Jazz Club.

"Līdz šim kopā esam spēlējuši pavisam savādāku – laikmetīgo – mūziku, bet kaut kā organiski un ļoti pamazām mums sanāca nokļūt arī līdz šādam tonālākam un vieglāk uztveramam repertuāram," izstāsta Guntars Freibergs, kurš koncertā spēlēs marimbu un multiperkusijas (kongas, tomi, basa bungas). Agnese Egliņa sola arī dzirkstošas, enerģiskas, vitālas, publiku uzrunājošas Alverto Hinasteras dejas klavierēm un Imanta Zemzara klavieropusu Mēnesnīca. Pienācis īstais brīdis, jo 14. aprīlī komponists svinēs apaļu jubileju. "Skaņdarbs ir ļoti skaists, melodisks, apcerīgs, pretējs dejām. Vakarā mēnesnīcā, skatoties debesīs, zvaigznēs, varam domāt gan par aizvadīto dienu, gan nākotni," saka Agnese Egliņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja