Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gan erotika, gan patiesas jūtas. Cīrihes opera atklāj sezonu ar Salomes jauniestudējumu

Cīrihes opera ir atklājusi 2021./2022. gada sezonu ar Riharda Štrausa Salomes pirmizrādi, ko iestudējusi diriģente Simona Janga un režisors Andreass Homoki. Titullomu atveido krievu soprāns Jeļena Stihina, kura iepriekš tēlojusi šo varoni Sanktpēterburgas Marijas teātrī un Milānas Teatro alla Scala

Jaunajā izrādē Oskara Vailda traģēdijā balstītās operas dramatismu palīdz izdzīvot skaņa un krāsa – iestudējums ir spilgts, efektīgs un lakonisks. 

Jeļenai Stihinai ir visas izredzes kļūt par savas paaudzes spilgtāko un interesantāko Salomi – viņa ir aktrise, kas smalki jūt katras lomas vokālās un psiholoģiskās nianses, taču uz skatuves vienmēr saglabā savu patību, savu radošo mugurkaulu. Jeļena Stihina iedziļinās tēlā, bet paliek uzticīga savam mākslinieciskajam kredo, tāpēc viņu ir tik aizraujoši vērot. Salomes tēlā dziedātāja ir valdzinoši skaista, organiska un plastiska, viņas balss skan jutekliski un pavedinoši. Viņa ir Salome, kura ir gan silta un maiga, gan agresīva un atriebīga. 

Pravieti Johanānu atveido lietuviešu basbaritons Kosts Smorigins – viņa varonim ir rokzvaigznes stāja un uzvedība, viņš sludina savas vērtības. Viņš izvaro Salomi un bezkaunīgi flirtē ar viņas māti Hērodeju (vācu mecosoprāns Mihaela Šustere). Salomas patēvs Jūdejas ķēniņš Hērods (austriešu tenors Volfgangs Ablingers-Šperrhake) un Hērodeja šajā izrādē ir baisi un atbaidoši savā komiskumā.

Operas Salome kulminācija ir titulvarones Septiņu plīvuru deja. Cīrihes iestudējumā dejā iesaistās Johanāns, kurš kā toreadors izaicina Hērodeju (starp viņiem kaut kas noteikti ir bijis), – Salome kļūst par viņu mīlas ainas liecinieci un šajā mirklī pieņem lēmumu atriebties. Par Salomes septīto plīvuru kļūst viņas rozā biksītes, kuras pameitai novelk piedauzīgais Hērods – tas viss notiek Johanāna un Hērodejas acu priekšā. Diriģente Simona Janga atklāj Štrausa muzikālās drāmas nervozitāti, toksiskumu, patoloģiju, eksotisko vijīgumu un vitālo izteiksmīgumu. Režisors Andreass Homoki ir parūpējies par negaidītu, taču izrādes kontekstā likumsakarīgu finālu.      

Samērā provokatīvs ir arī režisora Kaliksto Bjeito veidotais Klaudio Monteverdi operas Popejas kronēšana iestudējums Cīrihes operā (tas bija skatāms no 14. līdz 29. septembrim). Šī izrāde ir tapusi pirms trim gadiem un joprojām sagādā patīkamas – asas! – izjūtas skatītājiem, galvenokārt tāpēc, ka iestudēta kā interaktīvs multimediāls šovs.

Skats no skatītāju iecienītā Klaudio Monteverdi operas Popejas kronēšana iestudējuma Cīrihes operā. Foto – Monika Ritershausa

Visi dziedātāji – franču soprāns Žilī Fuksa (Popeja), austrāliešu kontrtenors Deivids Hansens (Nerons), kanādiešu mecosoprāns Emīlija d’Andželo (Oktāvija), franču kontralts Delfīna Galū (Otons) u. c. – pašaizliedzīgi ļaujas šai erotiski vilinošajai spēlei diriģenta Otāvio Dantones vadībā.     

Soprāns Žilī Fuksa (Popeja) un kontrtenors Deivids Hansens (Nerons) ļaujas kaislei operā Popejas kronēšana Kaliksto Bjeito režijā. Foto – Monika Ritershausa

Ģimenes auditorijai ideāli piemērots ir režisora Kristofa Loja veidotais bel canto meistara Vinčenco Bellīni operas Kapuleti un Monteki iestudējums (pirmizrāde notika 2015. gadā): septembrī un oktobrī maestro Fabio Bjondi vadībā Džuljetu atveido itāļu soprāns Roza Feola, Romeo dzied slovāku mecosoprāns Jana Kurucova. Režisors ir pārcēlis darbību no XIII gadsimta Veronas uz XX gadsimta 50. gadiem, un mūžsenais stāsts pārvērties par stilīgu, dinamisku un ļoti inteliģenti pasniegtu mafijas trilleri – nekādas erotikas, tikai patiesas jūtas, bet beigas tāpat nav laimīgas. 

Režisora Kristofa Loja versijā Romeo un Džuljetas stāsts ir pārvērties par stilīgu, dinamisku un ļoti inteliģenti pasniegtu mafijas trilleri. Foto – Monika Ritershausa

Operu Kapuleti un Monteki Cīrihē varēs dzirdēt 5. un 10. oktobrī, savukārt Salome skanēs 3., 7., 10. un 17. oktobrī.

Informācija: www.opernhaus.ch

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja