Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Rēzeknē noslēdzies trešais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi

Svētdien, 29. oktobrī Latgales vēstniecībā Gors ar ungāru ērģeļmūzikas improvizatora Lāslo Fassanga koncertu Melnbaltās variācijas noslēdzies trešais Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi, informēja Gors Mārketinga nodaļas vadītāja Kristīne Caune.

Festivāls šogad priecēja gan ar nebijušu Ivetas Apkalnas solo koncertu, gan īpašu uzvedumu, kurā ērģeļu “nedarbiem” ļāvās arī Renārs Kaupers. Festivālā izskanēja trīs dažādas koncertprogrammas, kuras raisīja plašu apmeklētāju interesi.

Festivāla atklāšanas koncerts 25. oktobrī šoreiz bija tradicionālā Ivetas Apkalnas, ērģeļu un Rēzeknes bērnu sadarbība, kurai trešajos ORGANismos pievienojās arī mūziķis Renārs Kaupers.

Šogad dzīvespriecīgā un sirsnīgā koncertstāstā Viens prāts ar otru tika izdzīvotas un izdziedātas Renāra Kaupera zināmās dziesmas bērniem no cikliem Māci mani, Degunlāci! un Sasauc smieklus izklīdušus, kuras ieguva jaunu, ērģeļmūzikas caurvītu skanējumu. Uzvedumā ērģeļspēlei ļāvās arī Renārs, pēc tam atzīstot, ka tas bijis brīnišķīgs, mazs “nedarbs”.

Festivāla dienā, 26. oktobrī, sev interesējošu nodarbi atrada jaunākie apmeklētāji, piedaloties zinātniskā teātra Laboratorium.LV šovā Skaņas noslēpumi, simboliski mēģinot atklāt festivāla galvenā vaininieka, digitālo ērģeļu, skanēšanu.

Piektdien, 27. oktobrī, uz solo koncertu aicināja pati festivāla mākslinieciskā vadītāja, ērģelniece Iveta Apkalna. Pirms koncerta apmeklētājiem bija lieliska iespēja tikties gan ar Ivetu, gan muzikoloģi Ilzi Medni, lai izzinātu koncertā skanošos skaņdarbus vēl vairāk. Tā kā trešo ORGANismu motīvs bija tieši skaitlis “trīs” – koncerta programma tapa, domājot par un ap Johanu Sebastiānu Bahu, Svēto Trīsvienību mūzikā, viņa nemirstīgo muzikālo mantojumu un ietekmi gadsimtu garumā. Taču līdzās Baham spožā Ivetas izpildījumā skanēja arī Šostakoviča un Lista darbi.

Festivāla noslēguma koncertā, 29. oktobrī, uzstājās viens no pasaules labākajiem ērģeļmūzikas improvizatoriem, Parīzes konservatorijas pasniedzējs, ungāru ērģelnieks Lāslo Fassangs (László Fassang), kuru uz festivālu īpaši uzaicināja Iveta Apkalna. Abi ērģelnieki iepazinušies pirms piecpadsmit gadiem prestižajā jauno ērģelnieku konkursā Kalgari (Kanādā), kā arī tolaik Lāslo atklāja Hammond ērģeļu iespējas, kuras aizrāva viņa turpmāko radošo ceļu. Tieši izcila Hammond ērģeļmūzikas improvizācija un melnbaltā kino burvība noslēdza festivālu Rēzeknē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja