Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivāls Eiropas Ziemassvētki aicina piedzīvot koncertprogrammu Ziemassvētki Parīzē

Festivālā Eiropas Ziemassvētki šī gada 14. decembrī Spīķeru koncertzāli pārņems franču mūzikas valdzinošais šarms. Koncertprogrammā Ziemassvētki Parīzē būs dzirdami Kloda Debisī, Žana Fransē, Fransuā Borna un Morisa Ravēla skaņdarbi, ko izpildīs vijolnieces – Agnese Kanniņa, Kristiāna Krūskopa, altists Artūrs Gailis, čellists Kārlis Klotiņš, arfiste Ieva Šablovska, flautiste Anete Toča un klarnetists Ints Dālderis. Līdzās franču komponistiem koncertā skanēs arī latviešu komponistu mūzika saksofonu kvarteta Atomos izpildījumā.

Vakara pirmajā daļā Parīzes iedvesmots latviešu mūziķu kamersastāvs (ar Sinfonietta Rīga kvartetu ansambļa kodolā) gaismā cels tos franču mūzikas brīnumskaistos dārgumus, kas savdabīgā instrumentālā sastāva dēļ (stīginstrumentiem sabalsojoties ne vien ar kokpūšaminstrumentiem, bet arī arfu) atskaņoti tiek nepelnīti reti. Ansambļa izsmalcinātajās interpretācijās Spīķeru koncertzālē skanēs impresionisma caurvītie Morisa Ravela un Kloda Debisī opusi, humora pilnais Žana Fransē Kvintets klarnetei un stīgu kvartetam un Fransuā Borna Fantāzija par Bizē operas Karmena tēmām.

 Arvīds Kazlausks un Artūrs Gailis par gaidāmo koncertu:

Savukārt vakara otrā daļa atvēlēta saksofonu kvartetam Atomos. Būtiska ansambļa darbības šķautne ir saistīta ar latviešu mūziku, un tieši tās bagātīgajai daudzveidībai veltīta arī šī koncertprogramma. Līdz ar klasiķu darbu pārlikumiem saksofonu kvartetam skanēs arī tieši Atomos komponēti opusi, tostarp Madaras Pētersones žanru robežas izaicinošais opuss Serendipity un Andra Dzenīša jaundarbs Sharp Green, par kuru komponists stāsta: "Asi zaļš – prieka un pārsteigumu pilns dabas procesu vērojums - iestājoties labvēlīgiem apstākļiem, no zemes spraucas dzīvīgi zaļa krāsa, dzinumam strauji seko turpinājums – lapas, sazarojumi, posmi, ziedi, augļi, veidojot arvien kuplāku, bagātīgāku dzīvību, arvien apbrīnojamākus veidojumus. Pie labvēlīgiem apstākļiem šāda zaļošana, dalīšanās, pieaugšana, kuplošana iespējama arī mūsu – cilvēku – garīgajās un fiziskajās dzīvēs. Skaņdarba materiāls veidots kā nepārtraukta tā atjaunošanās, dalīšanās, papildināšanās, paspilgtināšanās. Priekpilns veltījums manam šī brīža dzīvespriekam." Saksofonu balsīs izskanēs arī Emīla Dārziņa liriski romantiskā solodziesma Vēl tu rozes plūc, un stilizācijas meistara Pētera Plakida muzikālām atsaucēm caurvītās Ēnu dejas. Savukārt ar Ziemassvētku laiku lieliski sasauksies Alvila Altmaņa Bērnības atmiņu pieraksti un Riharda Dubras Dziedinošais lietus.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk - festivāla Eiropas Ziemassvētki interneta mājaslapā www.eiropasziemassvetki.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja