Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Esmu skaņas vidū, tā ir ap mani! Telpiskās mūzikas piedzīvojums koncertzālē Cēsis

No 3. līdz 9. janvārim koncertzālē Cēsis ir gaidāms telpiskās mūzikas notikums Vidū – īpaši būvētā kupolā varēs gūt unikālu skaņas un sajūtu pieredzi

Nedēļas garumā koncertzāles lielās zāles vidū tiks izvietots īpaši veidots, ar telpiskās skaņas koncertsistēmu un daudziem skaļruņiem aprīkots kupols jeb telpa telpā. Klausītāju sēdvietas būs izvietotas tā iekšpusē. Īpaši šim notikumam latviešu un lietuviešu laikmetīgās mūzikas autori ir radījuši jaunus elektroakustiskus opusus, kuru atskaņošana kupolā radīs unikālu telpisku dimensiju un ikviens klausītājs sajutīsies skaņas ietverts.

Pateicoties daudzo skaņas avotu izvietojumam telpā un skaņai dinamiski pārvietojoties, klausītājs varēs gūt pavisam jaunu skaņas pieredzi, ko var raksturot vārdiem: "Esmu skaņas vidū, tā ir ap mani!" Kupolā varēs dzirdēt Platona Buravicka, Rolanda Kronlaka, Lindas Leimanes un lietuviešu komponistu Mantauta Krukauska un Mata Šablauska telpiskās mūzikas darbu ierakstus. 

Komponistu Platonu Buravicki skaņdarba Spin radīšanā iedvesmojis indiešu teiciens: "Ja es skrietu pakaļ saulei, apkārt man būtu tikai diena, ja es skrietu pakaļ mēnesim – apkārt man būtu tikai nakts. Īstā dzīve ir tad, kad tu stāvi uz vienas vietas un saule ar mēnesi skries paši pakaļ tev."

"Manā izpratnē galvenie ambisonikas jeb trīsdimensionālās skaņas izteiksmes līdzekļi ir ģeometrija un kustība, proti, fizisko skaņas avotu izvietojums telpā un virtuālo skaņas punktu kustība starp šiem avotiem. Ambisonikā ir arī tāda parādība kā galvenais akustiskais centrs, kurā iespējams sadzirdēt visvairāk. Manuprāt, tas ļoti ierobežo, tāpēc mans skaņdarbs būs bez šī akustiskā centra – katrs klausītājs varēs atrast sev piemērotāko punktu manā skaņas laukumā jeb precīzāk – tas atnāks pats, tikai būs jāsagaida," sava darba noslēpumu atklāj Platons Buravickis.

Komponists un projekta mākslinieciskais vadītājs Voldemārs Johansons par ieceri stāsta: "Vēlējāmies izmēģināt un iedzīvināt jaunu, Latvijas mūzikas ainavā mazpazīstamu koncertmūzikas formātu – telpiskas elektroakustiskas mūzikas atskaņojumu."

Daudzviet pasaulē ir speciāli būvētas koncertzāles, kurās atskaņo telpisko mūziku, piemēram, Parīzē, Stokholmā, Karlsrūē, Budapeštā un citviet. Janvāra sākumā laikmetīgās mūzikas cienītāji varēs gūt šo pieredzi Cēsīs, pateicoties telpiskās mūzikas notikumam Vidū, kas tais sadarbībā ar Vizionārās kultūras fondu. 

Skaņas kupolu koncertzālē Cēsis varēs apmeklēt no 3. līdz 9. janvārim. Atklāšanas seanss 3. janvārī notiks plkst. 19.30, turpmāk – katru dienu plkst. 14, 15.30, 17 un 18.30. Seansa ilgums 40 minūšu. 

Ņemot vērā kupola ietilpību un ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, katru seansu būs iespēja apmeklēt 30 klausītājiem.

Biļetes var iegādāties koncertzāles kasē un Biļešu paradīzes tīklā, tās maksā septiņus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja