Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ērģeļmūzikas festivālā ORGANismi kopīgu uzvedumu veidos Apkalna un Kaupers

Šī gada festivālā ORGANismi, kas Rēzeknē notiks no 25. līdz 29. oktobrim Latgales vēstniecībā Gors, izskanēs trīs unikālas koncertprogrammas, kuras festivālam veido ērģelniece Iveta Apkalna, mūziķis Renārs Kaupers un ungāru ērģeļu improvizators Lāslo Fassangs (László Fassang), informēja festivāla pārstāve Edīte Husare.

Trešdien, 25. oktobrī plkst. 18 notiks festivāla atklāšanas koncerts Viens prāts pār otru, kurā piedalīsies Iveta Apkalna, Renārs Kaupers un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi

Iepriekšējos festivālos Ivetas Apkalnas un bērnu sadarbībā tapuši īpaši uzvedumi Saule. Bērni. Rainis un Ja es būtu. Šajā gadā tieši festivālam top muzikāls uzvedums ar Renāra Kaupera dziesmām, kuras jaunos aranžējumos izpildīs pats autors, J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērni un jaunieši, instrumentālā grupa Eināra Lipska vadībā. Muzikālā uzveduma intriga – vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas?  

Ceturtdiena, 26. oktobrī plkst. 18, notiks zinātniskais teāris bērniem Skaņas noslēpumi. Iedvesmojoties no digitālo ērģeļu būtības, pērngad festivālā ORGANismi bērni varēja atklāt elektrības dažādo dabu, bet šogad, turpinot sadarboties ar zinātnisko teātri Laboratorium.LV, varēs mēģināt atklāt skaņas noslēpumus – kā tā rodas un kādas ir metodes skaņas radīšanai.

Savukārt piektdien, 27. oktobrī plkst. 19, ērģelniece Iveta Apkalna sniegs solokoncertu Bahs reiz trīs.  Soloprogramma festivālam tapusi, domājot par un ap Johanu Sebastiānu Bahu, Svēto Trīsvienību mūzikā, viņa nemirstīgo muzikālo mantojumu un ietekmi gadsimtu garumā. Trīs īsās koncerta daļās skanēs seši J. S. Baha Šīblera korāļi un komponista skaņdarbi trīsdaļu metrā  baroka ērģeļmūzikas zelta virsotne Pasakalja do minorā un Čakona no partitas vijolei solo re minorā pārlikumā ērģelēm. Lai atainotu senās un cēlās dejas pasakaljas pārtapšanu 20. gs. skatuves mūzikas valodā, izskanēs Dmitrija Šostakoviča traģikas pilnā Pasakalja no operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, kas ir vienīgais komponista oriģināldarbs ērģelēm. Programmu noslēgs romantiķa Ferenca Lista veltījums J. S. Baham – virtuozā un majestātiskā Fantāzija un Fūga par BACH tēmu.

Pirms koncerta, plkst 18, notiks saruna, kurā muzikoloģe un Latvijas Radio 3 Klasika redaktore Ilze Medne ikvienu Ivetas Apkalnas solokoncerta apmeklētāju iepazīstinās ar koncertā skanošo darbu autoriem, skaņdarbu tapšanas vēsturi, muzikālo uzbūvi un atskaņojuma tradīcijām.

Svētdien, 29. oktobrī, plkst 17.  notiks koncerts Melnabltās variācijas ar Lāslo Fassangsa piedalīšanos.

L. Fassangs ir viens no daudzpusīgākajiem savas paaudzes ērģelniekiem. Ar izcilību absolvējis Lista Mūzikas akadēmiju un Parīzes Konservatoriju. 2002. gadā prestižākajā ērģelnieku konkursā Kalgari (Kanāda) saņēmis zelta medaļu improvizācijas kategorijā, bet 2004. gada Chartres konkursā Francijā Grand Prix un skatītāju balvu. Šobrīd paralēli pedagoģiskai darbībai, viņš regulāri piedalās starptautisko ērģelnieku konkursu žūrijā, uzstājas Eiropā, Ziemeļamerikā, Tālajos Austrumos, viņš  ir ērģeļmūzikas koncertu Palace of Arts (Budapešta) mākslinieciskais vadītājs un improvizācijas pasniedzējs Parīzes konservatorijā. Bet ar 1934. gadā izgudrotajām Hammond ērģelēm, kas apvieno ērģeļu un klavieru iespējas, mūziķis pirmo reizi satikās tieši 2002. gadā Kanādā un nu atzīst, ka Hammond ērģeles ir viņa izaicinājums un iedvesmas avots. Improvizatora koncerta programmā – improvizācijas un skaņu celiņi dažādu valstu un gadu desmitu melnbaltajām kinofilmām.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, divu gadu laikā parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. 

Festivālu ORGANismi mākslinieciskā vadītāja ir pasaulē pazīstamā mūziķe, vienas no pasaulē ievērojamākajām koncertvietām, jaunās Hamburgas Elbas filharmonijas, Goda ērģelniece Iveta Apkalna.

Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu Johannus Eclessia iegāde 2014. gadā. Šī koncertinstrumenta atrašanās vieta Latgales vēstniecībā Gors paver plašas iespējas ne vien visdažādāko žanru un sastāvu mūzikas atskaņojumam, bet arī eksperimentiem, jaunu sadarbības formu un skanējuma meklējumiem. 

Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības Gors un Biļešu Paradīze kasēs un internetā. Biļešu cena no 5 līdz 15 EUR, Gors Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 30% atlaide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja